Γενικά
“Καρφιά” και κόντρες για την έκθεση του ΔΝΤ
Η έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος και οι εκτιμήσεις της Ντέλιας Βελκουλέσκου. Τι ζητούν από την ελληνική πλευρά. Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
«Φωτιές» έχουν ανάψει η έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος και κυρίως οι εκτιμήσεις της Ντέλιας Βελκουλέσκου για την μη επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 αλλά και τα επόμενα χρόνια. Εφόσον επαληθευτούν, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός κόφτης, φέρνοντας έναν χρόνο νωρίτερα την μείωση του αφορολόγητου.
«Με βάση τις μεταρρυθμίσεις που έχουν θεσπιστεί αναμένουμε το πρωτογενές πλεόνασμα να φθάσει σε ύψος 2,2% του ΑΕΠ το 2018. Νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό για την Ελλάδα και δεν χρειάζονται νέα μέτρα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος», σημείωνε η επικεφαλής κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου.
Ωστόσο, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7, τόνισε ότι «το ΔΝΤ είναι ο πιο απαισιόδοξος από όλους τους εταίρους., είναι «ραγδαία απαισιόδοξο», το έχει παραδεχθεί και το ίδιο. Ο ελληνικός λαός βλέπει σιγά- σιγά ότι η οικονομία μας αρχίζει και επανακάμπτει και νομίζω ότι αυτή η εικόνα αρχίζει να «αποθηκεύεται» και στους διεθνείς επενδυτές».
Τι ζητά από την Ελλάδα το ΔΝΤ
Μέσω της έκθεσης του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από την ελληνική πλευρά, μεταξύ άλλων, να «παγώσει» την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και να απελευθερώσει αγορές κι επαγγέλματα, ενώ καλεί τους Ευρωπαίους να συμφωνήσουν σε διευθέτηση του ελληνικού χρέους και μείωση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα, εκτιμώντας ότι αν το τελευταίο δεν γίνει, η εφαρμογή των θετικών μέτρων, των αντίμετρων, πρέπει να μετατεθεί για τουλάχιστον μία τριετία.
«Η έκθεση του Ταμείου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Ελλάδα ό,τι πρέπει να υλοποιήσει κάθε μέτρο και μεταρρύθμιση για την οποία έχει δεσμευθεί. Κυρίως όμως στέλνει μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι έχει φθάσει η "ώρα μηδέν" για την ελάφρυνση του χρέους, που θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να πάρει ανάσες και να αναπτυχθεί», αναφέρει στον ΑΝΤ1 ο Οικονομικός Αναλυτής Τάσος Μάνθος.
"Πυρά" από την αντιπολίτευση
Στον απόηχο της έκθεσης του ΔΝΤ μαίνεται κόντρα του οικονομικού επιτελείου με την αντιπολίτευση.
Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών σημείωναν πως «η στρατηγική της κυβέρνησης απέφερε καρπούς, επιτυγχάνοντας ρύθμιση χρέους, όπως προκύπτει και από την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017. Η πορεία προς τη βιωσιμότητα του χρέους βασίζεται πλέον σε πιο ρεαλιστικές προβλέψεις».
Ωστόσο, ο Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην εφημερίδα «Ειδήσεις Σαββατοκύριακο», υπογραμμίζει ότι «τα δυόμισι τελευταία χρόνια, η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, η ανταγωνιστικότητα της επιδεινώθηκε, το οικονομικό κλίμα κατέρρευσε, οι οφειλές του Δημοσίου διογκώθηκαν, τι διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών συρρικνώθηκε».
«Αδύναμη, άβουλη, χωρίς σχέδιο και όμηρος της τυχοδιωκτικής πολιτικής της η Κυβέρνηση, προσπαθεί απλά να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία», δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.
Λίγες ώρες μετά την έκθεση του ΔΝΤ, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s έκανε το πρώτο βήμα για την αναβάθμιση της Ελλάδας, ανεβάζοντας τον δείκτη των προοπτικών της από σταθερό σε θετικό, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη της χώρας και η προώθηση των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ελάφρυνση χρέους, μπορούν να «γυρίσουν σελίδα» για την Ελλάδα. Η αξιολόγηση έρχεται ενώ εξετάζεται η έξοδος της χώρας στις αγορές.
«Υπάρχουν οι όροι για έξοδο στις αγορές»
«Υπάρχουν τόσο οι προθέσεις όσο και οι προϋποθέσεις για την πρώτη έξοδο στις αγορές. Η χρονική στιγμή θα επιλεγεί, ώστε η έξοδος να είναι απόλυτα ασφαλής και επιτυχημένη», ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης.