Οικονομική πολιτική
Σχέδιο για την εξόφληση απλήρωτων εργαζόμενων μέσω ΕΣΠΑ
Ποιους αφορά το πρόγραμμα που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας. «Σαφάρι» ελέγχων για την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας.
Σειρά δράσεων για τη στήριξη ευπαθών ομάδων, με αιχμή τους απλήρωτους εργαζόμενους και όσους βρίσκονται σε εκ περιτροπής εργασία ή ακόμη και σε επίσχεση, προγραμματίζει το υπουργείο Εργασίας, την ίδια στιγμή που προωθεί στη Βουλή μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
Με στόχο μέτρα που θα χτυπήσουν στην καρδιά των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πολίτης και κυρίως οι ομάδες πολιτών που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, το υπουργείο Εργασίας εκπονεί νέα προγράμματα, στοχεύει στη γρηγορότερη έκδοση των συντάξεων που «λιμνάζουν» στερώντας από χιλιάδες συνταξιούχους έστω τη χαμηλή σύνταξή τους, ενώ αναμένεται να «οργώσει» τις τουριστικές περιοχές, ώστε να περιορίσει την ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία.
Στον κεντρικό σχεδιασμό συγκαταλέγεται πρόγραμμα για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας.
Στόχος είναι η στήριξη 46.000 εργαζόμενων σε επιχειρήσεις από φθίνοντες κλάδους και δραστικά περιορισμένο κύκλο εργασιών, με πρόγραμμα που εντάσσεται στον άξονα του υπουργείου Εργασίας για τη «διαρθρωτική προσαρμογή επιχειρήσεων εργαζόμενων την περίοδο της κρίσης».
Ήδη έχει καταρτιστεί το Δελτίο εξειδίκευσης και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πρόγραμμα θα αφορά 46.000 «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους, με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, το πρόγραμμα αφορά στη στήριξη των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια των εργαζόμενων που έχουν υποστεί σημαντικές ανακατατάξεις και επιπτώσεις στο επιχειρησιακό και εργασιακό τους περιβάλλον.
Θα στοχεύσει κυρίως επιχειρήσεις από φθίνοντες κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με περιορισμένο κύκλο εργασιών ή σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας καθώς και εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι για τουλάχιστον 6 μήνες, ή βρίσκονται σε εκ περιτροπής απασχόληση, ή ακόμη έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.
Το πρόγραμμα προβλέπει οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων, με στόχο τη στήριξη των εργαζόμενων, και ήδη στο υπουργείο έχουν λίστα με επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό, κυρίως μέσω των συμφιλιωτικών διαδικασιών και των τριμερών συναντήσεων που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, η έγκριση της χρηματοδότησης του προγράμματος δεν αναμένεται πριν από το φθινόπωρο, ενώ στο υπουργείο Εργασίας, με στόχο την αντιμετώπιση των οξυμένων οικονομικών προβλημάτων μεγάλων κοινωνικών ομάδων, σχεδιάζουν επιπλέον νέα προγράμματα, όπως για παράδειγμα αυτό που έχει προαναγγελθεί εδώ και καιρό και αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους με μπλοκάκι.
Αν και το πρόβλημα με τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, λόγω της τεράστιας ασφαλιστικής επιβάρυνσης που υπόκεινται, είναι μεγάλο, το πρόγραμμα δεν έχει σχεδιαστεί ακόμη. Στόχος του υπουργείου είναι να ενισχύσει με κίνητρα τους εργοδότες που θα μετατρέπουν την αυτοαπασχόληση σε μισθωτή εργασία, εφόσον συντρέχουν οι όροι για μια τέτοια σχέση.
Η ανασφάλιστη εργασία
Παράλληλα, πιθανότατα και εντός του Ιουλίου, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου με παρεμβάσεις για την ανασφάλιστη εργασία. Ο κεντρικός πυρήνας του σχεδίου είναι σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών και αναμένεται να εγκριθεί καθώς «πατάει» επάνω στα συμπεράσματα της συνεργασίας του υπουργείου Εργασίας με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).
Διάταξη του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου προβλέπει την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν μέσω του συστήματος Εργάνη τις υπερωρίες, ενώ θα συμπεριληφθεί και η δυνατότητα έκδοσης «κόκκινης κάρτας» από την πρόσβαση σε δημόσιο χρήμα (προγράμματα ΕΣΠΑ κ.λπ.) σε επιχειρήσεις στις οποίες διαπιστώνονται σοβαρές εργατικές παραβάσεις στην εργατική νομοθεσία.
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες περιορισμού της ανασφάλιστης εργασίας, με το να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 4.000 έλεγχοι σε τουριστικές περιοχές.
Οι συντάξεις που εκκρεμούν
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας βάζει στόχο την έκδοση σημαντικού μέρους από τις 327.573 εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη, επικουρική κι εφάπαξ, ώστε να μη χαθεί ούτε ευρώ από το κονδύλι για τα ληξιπρόθεσμα. Αναλυτικά, οι ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας, του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ (ταμείο επικούρησης και πρόνοιας) επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου έως το τέλος του χρόνου να έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 60.000-70.000 κύριες συντάξεις και 62.652 εφάπαξ.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά την κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θ. Μπακαλέξης, τον Ιούνιο εκδόθηκαν 9.000 νέες συντάξεις, με στόχο κάθε μήνα να διεκπεραιώνονται τουλάχιστον 20.000 αιτήσεις.
Το επόμενο διάστημα θα εκδοθούν όλα τα εκκρεμή εφάπαξ, δήλωσε ο διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ Θ. Καποτάς, χωρίς όμως να δεσμευθεί αντίστοιχα και για τις 126.022 εκκρεμείς επικουρικές.
Παράλληλα εκτυλίσσεται προσπάθεια για τα έσοδα του ΕΦΚΑ, με τον κ. Μπακαλέξη να επισημαίνει πως το πρώτο πεντάμηνο του έτους εισπράχθηκαν από εισφορές μισθωτών ιδιωτικού τομέα 2,436 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,207 δις ευρώ.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!