Γενικά
Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για εξεύρεση λύσης
Αισιοδοξία για συμφωνία στο Eurogroup Ιουνίου. Στα πλάνα της κυβέρνησης η αναζήτηση πολιτικής λύσης στη Σύνοδο Κορυφής, σε περίπτωση αδιεξόδου.
Εντείνονται οι διαβουλεύσεις, παρασκηνιακές και μη, μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών εν όψει του κρίσιμου Eurogroup στις 15 Ιουνίου, οπότε και κρίνεται εάν θα υπάρξει συνολική συμφωνία για το χρέος.
Η κυβέρνηση πάντως, όπως επεσήμανε και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1, δεν δέχεται τίποτα λιγότερο από μια λύση που θα ανοίγει το δρόμο στην ποσοτική χαλάρωση.
Όλα βέβαια εξαρτώνται από τη στάση που θα κρατήσει ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, στον οποίο έχει αφήσει εν λευκώ την απόφαση η Άγκελα Μέρκελ, όπως η ίδια τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Όπως άλλωστε τονίζει σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Άξελ Τρόοστ, ο Σόιμπλε είναι αυτός ο οποίος ευθύνεται για τη μη επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup, καθώς η στάση του καθιστά αδύνατη τη λύση.
Αν πάντως δεν βρεθεί λύση ούτε στις 15 Ιουνίου, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναζήτηση πολιτικής λύσης σε επίπεδο ηγετών, στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου.
Άλλωστε, ο χρόνος πιέζει καθώς στα μέσα Ιουλίου η χώρα πρέπει να πληρώσει δόσεις άνω των εφτά δις ευρώ. Γι αυτό η κυβέρνηση θα πιέσει με κάθε τρόπο ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πιστωτικής ασφυξίας.
Αισιόδοξος για την 15η Ιουνίου εμφανίζεται πάντως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, τονίζοντας σε συνέντευξή του ότι «στις 15 Ιουνίου θα έχουμε καθαρή λύση για το χρέος. Τίποτα λιγότερο από αυτό. Η τακτική της μετάθεσης των μεγάλων αποφάσεων, που ακολουθούν ορισμένοι ως σήμερα, δεν έχει μέλλον».
Αυστηρό μήνυμα στους δανειστές στέλνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η 15η Ιουνίου είναι καταληκτική ημερομηνία για να υπάρξει συμφωνία, όχι μόνο για να συμμετάσχει η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση αλλά και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ "καθώς εάν αυτό δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να υπάρξει νέα απόφαση από το Γερμανικό Κοινοβούλιο, κάτι που ουδείς δείχνει να επιθυμεί".
"Η Ελλάδα έκανε ό,τι προβλεπόταν να κάνει. Αυτά όμως δεν αρκούν για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα και να κινηθεί ανοδικά η οικονομία. Οι εταίροι μας πρέπει να αναλάβουν και αυτοί την ευθύνη τους", επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε άρθρο του στην "Καθημερινή της Κυριακής".
«Δεν προκύπτει από κάπου ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση χωρίς αισθητή ελάφρυνση τους χρέους της. Η άποψη αυτή του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο διευθυντής του Τομέα Χρηματοπιστωτικών Ερευνών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τομπίας Άντριαν, στο γερμανικό περιοδικό Focus.
Το κλίμα πάντως στο εσωτερικό δυναμιτίζει δήλωση του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος υποστήριξε ότι η τρόικα γράφει τα νομοσχέδια. Ο ίδιος ωστόσο διευκρίνισε σήμερα ότι μιλούσε μεταφορικά.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!