Γενικά
Με “βήμα σημειωτόν” η διαπραγμάτευση
Αποστάσεις Αθήνας – δανειστών και σκληρό παζάρι για μέτρα και αντίμετρα. Τα βασικά θέματα διαφωνίας.Μείωση του αφορολόγητου και συντάξεις στον.. Προκρούστη. Τι ζητεί το κουαρτέτο, τι επιδιώκει η Αθήνα.
Πολλές και έντονες είναι οι διαφωνίες που καταγράφονται μεταξύ της Κυβέρνησης και των δανειστών, στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα, όπως διαρρέουν ευρωπαϊκές πηγές, που δεν «βλέπουν» ρεαλιστικό το σενάριο κλεισίματος της συμφωνίας πριν από τις Αρχές Απριλίου ή το νωρίτερο τέλος Μαρτίου.
Από την άλλη, η Κυβέρνηση μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου εκφράζει την αισιοδοξία ότι, μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι εφικτή μέχρι τις 10 Μαρτίου. Ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ από πλευράς του απέδωσε ευθύνες στην Κυβέρνηση για τις παροχές σε συνταξιούχους και νησιά και κάλεσε την Αθήνα να αποδείξει ότι τηρεί τις συμφωνίες.
Οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα, με το ΔΝΤ να αναμένεται να πάρει θέση σχετικά με τις προβλέψεις του για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, με βάση τα στοιχεία επιδόσεων του δημόσιου ταμείου των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού για το 2018 και για τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις προβλέψεις, συνεπώς και το εύρος των μέτρων που θα απαιτήσει τελικά το Ταμείο.
Η Αθήνα ευελπιστεί ότι, η διαπραγμάτευση για το ύψος των νέων μέτρων θα ξεκινήσει από τη βάση του 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 3,6 δισ. ευρώ και θα περιοριστεί κατά τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1 δισ. ευρώ.
Η αισιοδοξία αυτή ωστόσο, δεν βρίσκει την ίδια ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά, η οποία εκτιμά ότι η καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης έχει ήδη επιβαρύνει την οικονομία και θα κοστίσει δημοσιονομικά.
Οι διαφωνίες μεταξύ Αθήνας και δανειστών
Οι βασικές διαφωνίες που εντοπίζονται στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων και της ελληνικής Κυβέρνησης, αφορούν τα μέτρα λιτότητας και τα αντίμετρα, καθώς και τον εξωδικαστικό μηχανισμό, με αμφιβολίες να εκφράζονται από τους δανειστές ως προς την πρόοδο που σημειώνεται στους τομείς της ενέργειας και των αποκρατικοποιήσεων.
Συγκεκριμένα σκληρό παζάρι γίνεται ως προς το ύψος της μείωσης του αφορολόγητου, με το ΔΝΤ να απαιτεί τη μείωσή του από τα 8.600 ευρώ στα 5.900 εφάπαξ από το 2019. Παράλληλα, ζητείται εφάπαξ κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις το αργότερο έως το 2020. Η Αθήνα επιδιώκει τη σταδιακή μείωση του αφορολόγητου και όλων των συντάξεων άνω των 800 ευρώ, ώστε οι μειώσεις να μην γίνουν βάσει προσωπικής διαφοράς.
Στο μέτωπο των αντίμετρων, το Ταμείο ζητεί τα θετικά μέτρα να αφορούν στη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή, των ανώτατων συντελεστών της φορολογικής κλίμακας και την ενίσχυση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ενώ η Κυβέρνηση ζητεί τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και του συντελεστή ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα και τα φάρμακα.
Αναφορικά με την ενεργοποίησης των αντίμετρων οι δανειστές ζητούν να ενεργοποιούνται στις περιπτώσεις υπέρβασης των στόχων και η Αθήνα επιθυμεί την ταυτόχρονη και σταδιακή εφαρμογή τους. Μόνο στις περιπτώσεις που δεν πιάνονται οι στόχοι να αφαιρούνται θετικά μέτρα από το καλάθι.
Εξωδικαστικός μηχανισμός και Ενέργεια
Άκαρπη ήταν η πρώτη επαφή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους δανειστές ως προς το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Εκ διαμέτρου αντίθετες παραμένουν η θέση της κυβέρνησης και αυτή των δανειστών ως προς τη δυνατότητα διαγραφής του ΦΠΑ και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ). Ειδικότερα, η κυβέρνηση εξαιρεί από τη δυνατότητα διαγραφής τους συγκεκριμένους φόρους σε αντίθεση με τους θεσμούς που απαιτούν να διαγράφεται και μέρος αυτών.
Το σχέδιο της ΔΕΗ για τη σύσταση των δυο θυγατρικών εταιριών με πελατολόγιο ώστε να πωληθούν σε ανταγωνιστές της παρουσίασε στους δανειστές χθες ο πρόεδρος της Επιχείρησης, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη.
Η συνάντηση διήρκησε μιάμιση ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών άκουσαν με ενδιαφέρον την πρόταση του προέδρου, ενώ σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθούν και νέες συναντήσεις με περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες με τη συμμετοχή και του Ε. Παναγιωτάκη.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!