Ευρωπαϊκή Ενωση

02 Φεβρουαρίου 2017 00:11 Τελευταία ενημέρωση : -

“Δραχμολογία” στην Αθήνα, ενώ οι δανειστές μιλούν για 4ο μνημόνιο

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Ξυδάκη για εθνικό νόμισμα. Το οικονομικό επιτελείο «πονοκεφαλιάζουν» οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ. Τελεσίγραφο από τους δανειστές.

“Δραχμολογία” στην Αθήνα, ενώ οι δανειστές μιλούν για 4ο μνημόνιο
-

Του Νίκου Ρογκάκου

Οι δηλώσεις επί δηλώσεων και η διευκρινιστική αναφορά, μέσω του δελτίου του ΑΝΤ1, του Νίκου Ξυδάκη αναφορικά με την δραχμή, προκάλεσαν «νευρικό κλονισμό» σε Κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Ακόμη και συνάδελφοι του, όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης, να την χαρακτηρίζουν τουλάχιστον ως «ατυχή», με τον Δημήτρη Σεβαστάκη να τονίζει ότι «η βίαιη υποτίμηση της οικονομικής σου ταυτότητα, δεν είναι υποτίμηση του νομίσματος, είναι υποτίμηση της οικονομικής σου ταυτότητας και της δυνατότητας σου θα είναι καταστροφή».

Το θέμα έχει «διχάσει» και τους καθηγητές οικονομικών, καθώς ορισμένοι βλέπουν «με καλό μάτι» μια επιστροφή της χώρας στην δραχμή, ενώ άλλοι έχουν την άποψη ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία και τους πολίτες, οι οποίοι πάντως, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1, κατά τα 2/3 απαντούν ότι επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη με μόλις το 1/3 να δηλώνει ότι θέλει την έξοδο από το ευρώ.

«Φωτιές» για 4ο Μνημόνιο από τον Ρέγκλινγκ

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο δεν «πονοκεφαλιάζει» τόσο η συζήτηση που φούντωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, όσο η δήλωση του – συνήθως μετριοπαθούς – Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Τσίπρας - Τσακαλώτος - αξιολόγηση - Σόιμπλε - Ρέγκλινγκ

Ο επικεφαλής του ESM «άναψε νέες φωτιές» στο οικονομικό επιτελείο, καθώς δεν απέκλεισε ακόμη κι ένα 4ο Μνημόνιο για την Ελλάδα, αν δεν υλοποιηθούν όσα έχει υπογράψει η χώρα με τους δανειστές της. 

Η δήλωση κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς έρχεται λίγες ώρες μετά την ανασκευή των δηλώσεων του αναφορικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, στροφή που …αναγκάστηκε να κάνει λόγω του τελεσιγράφου που έστειλε στην Αθήνα, το πρωί της Τρίτης, το Βερολίνο.

Κούλογλου: ο Σόιμπλε θέλει να ρίξει την Κυβέρνηση

Να ρίξει την Κυβέρνηση θέλει ο Σόιμπλε υποστήριξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, δηλώνοντας «ο Σόιμπλε θέλει να ρίξει τη σημερινή Κυβέρνηση. Θέλει να χρησιμοποιήσει ακόμη και την ελληνική κρίση, την οποία ο ίδιος προσπαθεί να προκαλέσει, να την χρησιμοποιήσει για τις γερμανικές εκλογές».

Όλα αυτά την ώρα που η διαπραγμάτευση με τους δανειστές παραμένει σε οριακό σημείο και δεν καταγράφεται πρόοδος, παρά την «κοινή παραδοχή» ότι θα περιλαμβάνει πρόσθετα και σκληρά μέτρα.

Μεταξύ αυτών θεωρείται …σίγουρη, η περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου, ενώ πίεση υπάρχει για την προσωπική διαφορά στις συντάξεις και για την μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μέτρα για τα οποία ξιφουλκούν Κυβέρνηση και ΝΔ, αλλά για τα οποία πιέζει κυρίως το ΔΝΤ, όπως προκύπτει κι απο νέες διαρροές της έκθεσης της Ντέλιας Βελκουλέσκου, που θα συζητηθεί στο ΔΣ του Ταμείου, στις 6 Φεβρουαρίου.

"Κακοπροαίρετες οι αναφορές περί υλοποίησης "μόνο του 1/3" των προαπαιτουμένων"

"Είτε κακοπροαίρετες, είτε λόγω έλλειψης γνώσης της αρχιτεκτονικής του προγράμματος" χαρακτηρίζονται αναφορές περί υλοποίησης "μόνο του 1/3" των προαπαιτουμένων για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, από στελέχη με γνώση της πορείας των διαπραγματεύσεων.

Όπως ειδικότερα επισημαίνεται: το 1/3 των θεμάτων της αξιολόγησης έχει ήδη υλοποιηθεί, το 1/3 έχει κλείσει και δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, το υπόλοιπο 1/3 έχει εξασφαλίσει συμφωνία για το 95% και απομένουν ζητήματα που αφορούν στα ενεργειακά, στα εργασιακά και σε ένα "μικρό δημοσιονομικό" για το 2018.

Αναφορικά με την πορεία εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος, επισημαίνεται ότι τόσο ο Γ. Ντάϊσελμπλουμ, όσο και το ΔΝΤ θεωρούν "φυσιολογικές" τις καθυστερήσεις, έως το κλείσιμο της β' αξιολόγησης. Σημειώνεται ότι η αρχιτεκτονική του προγράμματος, αφορά στην καταρχήν συμφωνία επί του συνόλου (Staff Level Agreement) των προαπαιτουμένων (prior actions), τα οποία στην συνέχεια υλοποιούνται και ακολουθεί αναφορά (report) προς το Eurogroup το οποίο κλείνει και τυπικά την αξιολόγηση. Επιπλέον, σημειώνεται, ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ αφορούν την περίοδο μετά το 2018 και είναι εκτός πεδίου του υπάρχοντος προγράμματος.

Στο περιθώριο συζήτησης στη Βουλή και εκτιμήσεις που διατύπωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Β. Κικίλιας, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, ότι "απόψε επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης", οι εκτιμήσεις αυτές διαψεύδονται κατηγορηματικά από τις ίδιες πηγές.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)