Οικονομική πολιτική
Εκτάκτως στις Βρυξέλλες για τα εργασιακά η Αχτσιόγλου
Σειρά επαφών με φόντο τις συλλογικές εργασιακές σχέσεις. Προς «έντιμο συμβιβασμό» μετά τη συνάντηση με Μοσκοβισί. Πενθήμερο “φωτιά” έως το Eurogroup.
Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται εκτάκτως σήμερα και αύριο η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, με στόχο να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.
Η κα Αχτσιόγλου θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στους οποίους και θα μεταφέρει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις συλλογικές εργασιακές σχέσεις.
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, σε συνέχεια της συνάντησης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, η επίσκεψη της υπουργού Εργασίας αποσκοπεί στο να αναδείξει ότι ο σεβασμός της συλλογικής αυτονομίας είναι ζήτημα υψηλής πολιτικής σημασίας, που αφορά το σύνολο των ευρωπαϊκών θεσμών και, ιδίως, τον πλέον δημοκρατικό θεσμό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Επισημαίνουν δε ότι οι επαφές της υπουργού Εργασίας αναμένεται να θέσουν υψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, όπως απαιτεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως υπογραμμίζουν, θα αναδειχθεί ότι η λειτουργία της συλλογικής αυτονομίας αποτελεί στοιχείο των κοινών συνταγματικών παραδόσεων των κρατών- μελών της ΕΕ και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξακολουθήσει να βρίσκεται σε μία ιδιότυπη κατάσταση εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.
Προς «έντιμο συμβιβασμό» στα εργασιακά
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, ο Ευρωπαίος επίτροπος συμμερίστηκε τις απόψεις της ελληνικής πλευράς και υπήρξε σαφέστατη πρόοδος που ανοίγει τον δρόμο για μια καλή συμφωνία στα εργασιακά.
Από πλευράς του ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε στην Ελληνίδα υπουργό Εργασίας, επιθυμεί μια συμφωνία για τα εργασιακά μέχρι τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας. Σημείωσε δε ότι η πρότασή του προς την κ. Αχτσιόγλου περιλαμβάνει τις αναγκαίες προσαρμογές που περιέχει το μνημόνιο, είναι όμως, παράλληλα, προσηλωμένη και στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο πλευρών, η κ. Αχτσιόγλου παρουσίασε και πίνακες, βάσει των οποίων φαίνεται καθαρά ότι μετά τις παρεμβάσεις των δύο προηγούμενων μνημονίων, η προστασία των Ελλήνων εργαζομένων στο θέμα των ομαδικών απολύσεων βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και δεν απαιτούνται αλλαγές.
Πού εμφανίζεται όμως διατεθειμένη να υποχωρήσει η κα Αχτσιόγλου, για να επιτευχθεί μια καλή συμφωνία; Στο θέμα της επεκτασιμότητας φαίνεται πως συναινεί με την πρόταση των δανειστών για δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού παρακολούθησης της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συμβάσεων, ενώ στο καυτό θέμα των ομαδικών απολύσεων είναι πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης του υπουργικού βέτο. Τέλος, δέχεται και την πιθανότητα μιας ανεξάρτητης αρχής που θα διενεργεί τον προέλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων των επιχειρήσεων.
Πενθήμερο «φωτιά» ως το Eurogroup
Γενικότερα όμως ανοίγονται «παράθυρα» για αμοιβαίες υποχωρήσεις, προκειμένου να αρθείτο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, καθώς στενεύουν δραματικά τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, την ώρα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να ζητά πολιτική συμφωνία για να αποφευχθεί το αδιέξοδο και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μέτρα για μετά το 2018, οι δανειστές ξεκαθαρίζουν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ώστε από την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών του Εurogroup να την έχουν στα χέρια τους και στις 5 Δεκεμβρίου να ανάψουν το πράσινο φως και για τα πρώτα μέτρα του χρέους. Σε διαφορετική περίπτωση αφήνουν «παράθυρο» για έκτακτο Eurogroup στις 19 Δεκεμβρίου.
Αυτό το ενδεχόμενο δεν το απέκλεισε ούτε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, ο οποίος τονίζει ότι «ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία, αλλά φυσικά αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας». Σημειώνει πάντως ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τέταρτο πρόγραμμα στήριξης.
Αισιόδοξος ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να μπούμε σε συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιέρ Μοσκοβισί. «Δεν είμαστε εδώ για να επιβάλλουμε περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχίσουν, γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να αλλάξουν τη δομή της οικονομίας, να την κάνουν πιο ανταγωνιστική, να την κάνουν πιο ελκυστική, πιο αξιόπιστη. Αλλά δεν υποστηρίζουμε περισσότερη λιτότητα, έχουμε ένα οδικό χάρτη που είναι το μνημόνιο και το μνημόνιο είναι ένα πρόγραμμα μέχρι το 2018, ας παραμείνουμε σε αυτό» ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ.
Εκτός από τα εργασιακά, "αγκάθι" αποτελεί και η διαμάχη ΔΝΤ- Γερμανίας που οδηγεί τα πράγματα στα άκρα. Το Ταμείο θέλει να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλιώς ζητά νέα μέτρα και τώρα να κλείσει συνολικά το χρέος. Αντίθετα, η Γερμανία επιμένει σε πλεονάσματα 3,5% ΑΕΠ έως το 2020 και παραπέμπει στο 2018 την οριστική διευθέτηση του χρέους, κάνοντας υπαρκτό τον φόβο της ελληνικής κυβέρνησης μήπως Γερμανία και Ταμείο συμβιβαστούν κάτω από το τραπέζι φιλοδωρώντας την Αθήνα με 4 δισεκατομμύρια ευρώ νέα μέτρα.
Επιχειρώντας να λειάνει το πολεμικό κλίμα, ο πρόεδρος του Εurogroup άφησε ένα παράθυρο να επανεξεταστούν τα υψηλά πλεονάσματα. «Το ΔΝΤ έχει δίκιο όταν λέει ότι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ΑΕΠ για μακρά περίοδο, είναι τεράστιος στόχος, και επ’ αυτού πρέπει να είμαστε πιο ρεαλιστές», είπε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Το πρόγραμμα της κ. Αχτιόγλου στις Βρυξέλλες έχει, ως εξής:
Τετάρτη 30/11
13.30: Κωνσταντίνα Κούνεβα (μέλος GUE/NGL).
15.00-15.45: Ska Keller (Αντιπρόεδρος της ευρωομάδας των Πρασίνων, Γερμανία) και Ernest Urtasun (ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ισπανία).
16.00-16.30: Giorgi Pirinski, (Ευρωβουλευτής, μέλος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρώην Πρόεδρος της Βουλής της Βουλγαρίας).
17:30-18:00 Marita Ulvskog (Ευρωβουλευτής, μέλος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).
18.00-19.00: Μέλη της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) που συμμετέχουν στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
19.00-20.00: Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πέμπτη 1/12
09:40-10:00 Gianni Pitella, (Πρόεδρος ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιταλία).
10:30-11:00 Jean Lambert, (Συντονίστρια της ευρωομάδας των Πρασίνων στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μεγάλη Βρετανία).
11:00-11:30 Agnes Jongerius, (Ευρωβουλευτής, μέλος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ολλανδία).
13:00-13:30 Gabi Zimmer, (Πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς, GUE- NGL, Γερμανία).
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!