Γενικά
“Έσκισαν το συγχωροχάρτι” για τους “Δεν Πληρώνω” στα διόδια
Η νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΟΜΕΔΙ, που θα ελάφρυνε τα πρόστιμα των… οπαδών του τσάμπα στα διόδια, δεν θεσπίστηκε ποτέ, ούτε πρόκειται να θεσπιστεί.
Την περασμένη άνοιξη το διοικητικό συμβούλιο της Εγνατίας Οδού Α.Ε. αποφάσισε να ζητήσει, μέσω επιστολής, από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. την αναστολή βεβαίωσης ή είσπραξης επιβληθέντων προστίμων για διάστημα δύο μηνών. Αυτό "μετά την προφορική ενημέρωση από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου ότι το υπουργείο Υποδομών πρόκειται τις προσεχείς ημέρες να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση των επιβληθέντων από την εταιρεία προστίμων, λόγω μη καταβολής υπό χρηστών του εν γένει οδικού δικτύου της Εγνατίας Οδού του αντιτίμου τελών διοδίων".
Είχε προηγηθεί, τον Φεβρουάριο, η δημοσιοποίηση της ιστορίας του Γιώργου Θεοφάνους που βρισκόταν αντιμέτωπος με πρόστιμο 22.000 ευρώ, επειδή είχε περάσει από τα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης 130 φορές χωρίς να πληρώσει. Ο κ. Θεοφάνους υπήρξε το 2013 στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και αργότερα υποψήφιος βουλευτής της Λαϊκής Ενότητας του Π. Λαφαζάνη και ως έχει δηλώσει "δεν ήταν σωστό να πληρώνουμε τα διόδια στην Εγνατία".
Τα πρόστιμα δεν χαρίστηκαν
Έτσι, τον περασμένο Μάρτιο το δ.σ. της Εγνατίας αποφάσισε να ζητήσει από τις ΔΟΥ τη δίμηνη αναστολή της βεβαίωσης – είσπραξης των προστίμων, ενόψει της φερόμενης, τότε, ως επικείμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Υποδομών.
Ωστόσο, η νομοθετική εκείνη πρωτοβουλία του ΥΠΟΜΕΔΙ, που θα ελάφρυνε τα πρόστιμα των… οπαδών του τσάμπα στην Εγνατία Οδό, δεν θεσπίστηκε ποτέ, ούτε πρόκειται να θεσπιστεί, σύμφωνα με το capital.gr.
"Είχε δοθεί μία δίμηνη αναστολή, τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών δεν προχώρησαν στη θέσπιση διάταξης νόμου για τη ρύθμιση των επιβληθέντων προστίμων και ως εκ τούτου για την είσπραξή τους κινούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες" αναφέρουν ενημερωμένες πηγές.
Υπολογίζεται ότι το "πάγωμα" αφορούσε 6.000 πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τον Νοέμβριο του 2013 έως και το τέλος του 2015, με το ύψος των οποίων σε, λιγότερες από 15 περιπτώσεις, να κυμαίνεται από 10.000 έως 38.000 ευρώ.
Και τη στιγμή που κάποτε το κίνημα "δεν πληρώνω" διόδια είχε την κάλυψη όχι μόνο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σήμερα, μέλη του βρίσκονται αντιμέτωπα όχι μόνο με υπέρογκα πρόστιμα, αλλά και με δικαστικές καταδίκες.
Η ιδιωτικοποίηση
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών, ο αυτοκινητόδρομος μήκους 670 χλμ της Εγνατίας Οδού κόστισε (κατασκευή, μελέτη, απαλλοτριώσεις, ΟΚΩ, λειτουργικά) συνολικά 5,5 δισ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) όπου 45% ήταν κοινοτική συνδρομή,40% δάνεια από την ΕΤΕΠ και 15% από Εθνικούς Πόρους. Τα έσοδα το έτος 2014 και 2015 από τα διόδια του Άξονα ήταν 57,6 εκατ. ευρώ και 62,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ το συνολικό ποσό των δαπανών συντήρησης, λειτουργίας, διοδίων, σηματοδότησης, ΟΚΩ κλπ ήταν περίπου 39 εκατ. ευρώ και 48 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Το ΤΑΙΠΕΔ έχει δημοσιοποιήσει πρόσκληση συμμετοχής σε διαβούλευση και εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος από υποψήφιους επενδυτές, διαδικασία που ολοκληρώνεται στις 20 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια θα λάβει χώρα η δημοπράτηση του άξονα που εκτιμάται ότι θα προβλέπει την παραχώρησή του για 40 έτη, με το τίμημα να τοποθετείται στα 100 εκατ. ευρώ.
Σήμερα στον άξονα λειτουργούν οκτώ σταθμοί διοδίων, ενώ το προσεχές διάστημα θα τοποθετηθούν άλλοι 10.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!