Οικονομική πολιτική
ΚΕΠ για “κόκκινα” δάνεια: πού ανοίγουν και τι κάνουν;
Αρχή με 30 Κέντρα ανά την Ελλάδα. Συμβουλευτικός, αλλά και μεσολαβητικός ο ρόλος τους. Ποια στελέχη θα τα επανδρώσουν.
Με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ ύψους 15 εκατ. ευρώ ξεκινούν οι διαδικασίες για τη λειτουργία σε όλη τη χώρα των 30 Κέντρων Ενημέρωσης - Υποστήριξης Δανειοληπτών.
Τα ΚΕΥΔ επιδοτούνται με κοινοτικά κονδύλι, ενώ το Υπουργείο Οικονομίας ήδη έχει καλέσει την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να υποβάλει τις προτάσεις για το «στήσιμο του δικτύου» σε 24 περιφερειακές ενότητες. Η ΕΓΔΙΧ είναι αρμόδια για τη λειτουργία αυτών των κέντρων, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Έθνος».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα 30 ΚΕΥΔ θα λειτουργήσουν από τον Ιανουάριο και θα στελεχωθούν με συνολικά 120 άτομα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.
Στις αρμοδιότητές τους περιλαμβάνεται η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών οικονομικής και νομικής φύσεως για θέματα διαχείρισης οφειλών.
Ακόμη, θα ενημερώνουν τους δανειολήπτες ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τις οφειλές τους, ενώ θα έχουν δικαίωμα να μεσολαβούν, με «εντολή» των δανειοληπτών, μεταξύ των τελευταίων και των τραπεζών, ώστε να συμφωνηθεί τρόπος ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Που θα λειτουργήσουν τα ΚΕΥΔ:
Αττική
- Τρία (3) στον Κεντρικό Τομέα
- Δύο (2) στον Βόρειο Τομέα
- Από ένα (1) σε Δυτικό Τομέα, Νότιο Τομέα, Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική
- Ένα (1) στον Πειραιά
Θεσσαλονίκη
- Τρία (3) συνολικά
Περιφέρεια
Από ένα Κέντρο Ενημέρωσης - Υποστήριξης Δανειοληπτών σε:
- Αιτωλοακαρνανία
- Αχαΐα
- Έβρο
- Εύβοια
- Ημαθία
- Ηράκλειο
- Ιωάννινα
- Καβάλα
- Κοζάνη
- Κορινθία
- Λάρισα
- Μαγνησία
- Μεσσηνία
- Ρόδο
- Σέρρες
- Χανιά