Γενικά

08 Ιουνίου 2016 11:22

Θα εξαφανιστούν τα φθηνά φάρμακα λένε οι βιομηχανίες

"Καμπανάκι" από τους βιομηχάνους για αρνητικές εξελίξεις στην αγορά φαρμάκου. Τι απαντούν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας

Θα εξαφανιστούν τα φθηνά φάρμακα λένε οι βιομηχανίες
-

Σαφείς προειδοποιήσεις στέλνουν οι φαρμακοβιομηχανίες ενώ ταυτόχρονα εξαπολύουν βολές κατά του υπουργείου Υγείας σχετικά με τις νέες μειώσεις που έφερε το πρόσφατο δελτίο τιμών.

Σύμφωνα με του φαρμακοβιομηχάνους αναμένονται αρνητικές εξελίξεις στην αγορά φθηνού φαρμάκου, με άμεσες αποσύρσεις φθηνών σκευασμάτων αφού η παραγωγή τους και η κυκλοφορία τους καθίσταται απαγορευτική.

Όπως αναφέρει η Πανελληνία Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας τελικά το "ψαλίδι” στις τιμές πολλών ούτως ή άλλως φθηνών σκευασμάτων ήταν πολύ μεγαλύτερο του αναμενόμενου.

Την ίδια στιγμή στελέχη της αγορά αναφέρουν πως ενώ η συνολική μέση μείωση του νέου δελτίου εκτιμάται σε 3%, σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει άλλωστε και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η μέση μείωση στα παλιά φάρμακα με χαμηλή τιμή υπολογίζεται σε 15-17%, γεγονός που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη συνέχιση της διάθεσής τους στην εγχώρια αγορά.

Ταυτόχρονα παράγοντες του χώρου  κάνουν λόγο για τα νέα ακριβότερα φάρμακα με τιμές από 30 έως 150 ευρώ η μέση μείωση εκτιμάται σε μόλις 1%.

Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί υπουργική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία τιμολόγησης με την οποία ορίζονταν στο 15% το ανώτατο όριο της πτώσης της τιμής των γενοσήμων, ενώ για τα εκτός πατέντας φάρμακα προβλεπόταν ότι η τιμή τους δεν μπορεί να πέσει κάτω από την τιμή του αντίστοιχου γενοσήμου. Και αυτό προκειμένου  να προστατευτεί η κυκλοφορία φθηνών φαρμάκων, να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή και να διευκολυνθεί η διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά.

Τι απαντούν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας

Ωστόσο, εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας απαντούν πως υπήρξαν πολύ μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των παλιών φθηνών φαρμάκων και σε πολύ μικρότερες εκείνες των νέων ακριβότερων. Την ίδια ώρα εκτιμάται πως η εξοικονόμηση που θα προκύψει θα εξανεμιστεί γρήγορα λόγω της υποκατάστασης των φθηνών από ακριβότερα σκευάσματα, προσθέτοντας πως το ίδιο συνέβη και τη χρονιά που πέρασε, οπότε και σημειώθηκε αύξηση  δαπάνης κατά 123 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014. Το υπουργείο Υγείας αναφέρει από την άλλη πως συνολικά ανατιμολόγηθηκαν 6.231 κωδικοί.  Μειώσεις από 14% έως και 16% υπήρξαν για 2.262 κωδικούς και μεγαλύτερες από 15% καταγράφονται σε 161 κωδικούς και αφορούν κυρίως σε προϊόντα πλήρους αίτησης και σε προϊόντα καλώς καθιερωμένης χρήσης.

Αντιδράσεις από τις βιομηχανίες

Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν οι βιομηχανίες του φαρμάκου αφού από το 2012 οπότε και ξεκίνησε να μειώνεται ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, αριθμούνται -μαζί με την παρούσα- οκτώ αλλεπάλληλες μειώσεις. Η τελευταία χαρακτηρίζεται ως η πλέον εξοντωτική, που θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα τόσο στην κυκλοφορία των παλιών γενοσήμων, όσο και στην παραγωγή και κυκλοφορία νέων.

Μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς υπολείπονται ακόμη τρεις γύροι μειώσεων στην τιμή των γενόσημων φαρμάκων, με ταυτόχρονη συρρίκνωση των ανώτατων ορίων με τα οποία προστατεύεται η αξία των σκευασμάτων, μέχρι τελικά στην τιμολόγηση του δεύτερου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 1 ευρώ για off-patent και γενόσημα.

Πάντως στελέχη της αγοράς φαρμάκου διαπιστώνουν μεγάλες δυσλειτουργίες στο σύστημα τιμολόγησης και στη φαρμακευτική πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Υγείας, καθώς παρά τις χαμηλές τιμές, τα μερίδια κατανάλωσης και συνταγογράφησης γενοσήμων δεν έχουν αυξηθεί αναλόγως.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)