Γενικά
Ανδρεάδης: Να καλυφθεί από άλλες πηγές το τέλος διανυκτέρευσης
Η φετινή εικόνα στουν τουρισμό. Πού καταγράφεται πτώση. Τι γίνεται στα νησιά που έχουν hot spot. Κριτική των κομμάτων για την ομιλία Τσίπρα στον ΣΕΤΕ.
“Δεν πρέπει να επιβληθεί ποτέ το τέλος διανυκτέρευσης. Αυτό το μικρό ποσό τα 70 εκατ. ευρώ ανά έτος που έχει συμφωνηθεί να εισπράττεται, μπορεί να καλυφθεί από άλλες πηγές”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης.
Χθες ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε, από το βήμα της ΓΣ του ΣΕΤΕ, ότι από το 2018 και όχι από φέτος θα τεθεί σε ισχύ το τέλος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και καταλύματα.
Κατά την άποψη του κ. Ανδρεάδη όμως «αν το 2016 και το 2017 εισπράξει τα περισσότερα από αυτά που πρέπει, δεν θα υπάρχει λόγος να μπει ένας ακόμα φόρος...».
Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, μιλώντας στον Αθήνα 984 για την φετινή εικόνα που παρουσιάζει ο τουρισμός είπε ότι «κινδυνεύουμε να μην έχουμε την άνοδο που περιμένουμε. Ίσως να πάμε και πιο κάτω από το 2015, εάν συνεχίσει αυτή η λογική της φορολόγησης και δεν αντιμετωπίσουμε γρήγορα το κλείσιμο της συμφωνίας, το προσφυγικό και όλα αυτά που επηρεάζουν αρνητικά τον τουρισμό».
Χθες η αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, στην ίδια εκδήλωση του ΣΕΤΕ, ανέφερε ότι για πρώτη φορά το υπουργείο Τουρισμού σχεδίασε και υλοποίησε εθνική τουριστική πολιτική, η οποία έχει ήδη αποδώσει καρπούς, περιγράφοντας παράλληλα τους άξονες της στρατηγικής.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, «η εικόνα του πρώτου τετράμηνου δίνει μια σαφή αποκλιμάκωση της ζήτησης», τόνισε και πρόσθεσε ότι «στις αεροπορικές αφίξεις είχαμε το πρώτο τρίμηνο μια αυξητική στάση της τάξης του 8 – 9%. Τον Απρίλιο από το εξωτερικό όμως είχαμε μια πτώση 1,5%. Ο οδικός τουρισμός που είναι πολύ σημαντικός ήταν 11% κάτω το πρώτο τετράμηνο, ένα στοιχείο που ίσως δεν έχει υπόψη του ο πρωθυπουργός. Επομένως, το σύνολο του πρώτου τετραμήνου είναι ελαφρώς αρνητικό».
«Δεν αποκλείεται να επαληθευτεί η άποψη του πρωθυπουργού» για νέα χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό. «Εύχομαι πραγματικά να τα καταφέρουμε. Τώρα το εάν θα έχουμε 1,5 εκατ. παραπάνω ή 500.000 μένει να το δούμε...» συμπλήρωσε.
Ο κ. Ανδρεάδης μίλησε για περιοχές «που πάνε που πάνε καλύτερα από πέρυσι και κάποιες που πάνε χειρότερα». Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «στις περιοχές που υπάρχουν τα hot spots υπάρχει σημαντική πτώση. Η Κρήτη πάει καλά, τα Δωδεκάνησα δεν πάνε καλά, στη Χαλκιδική έχουμε μια μείωση της τάξης του 10%, τα νησιά του Ιονίου πάνε καλά, ενώ ο εσωτερικός τουρισμός δεν πάει καθόλου καλά. Δεν έχουμε μια ενιαία εικόνα. Υπάρχει μια πτώση, δεν έχουμε τη φόρα που είχαμε τα προηγούμενα δύο χρόνια και η οποία μας έδωσε τα ρεκόρ αυτά. Το στοίχημα δεν έχει κριθεί ακόμα...».
Κριτική της Αντιπολίτευσης στον Πρωθυπουργό
Σφοδρή κριτική για την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης και όλα όσα είπε στην συνέλευση του ΣΕΤΕ ο Πρωθυπουργός, ασκούν κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σε ανακοίνωση της Συντονίστριας Παραγωγής και Εμπορίου, Όλγας Κεφαλογιάννη και της Υπεύθυνης του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινής Αραμπατζή, αναφέρεται ότι «για άλλη μια φορά, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την αδυναμία της Κυβέρνησης να προασπίσει τον Ελληνικό Τουρισμό. Αλλά και την απόφασή της να πλήξει ακόμη περισσότερο την επιχειρηματικότητα. Στην κραυγή αγωνίας του Προέδρου του ΣΕΤΕ για τη συρρίκνωση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, τις συνθήκες φορολογικής επιδρομής και αποεπένδυσης δεν βρήκε τίποτε ουσιαστικό να πει. Πέρα, άλλωστε, από τους άμεσους φόρους που επιβάλλει ετοιμάζει και νέους έμμεσους φόρους, που θα πλήξουν και την τουριστική αγορά».
Ο Τομέας Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:
Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε εχθές, στη 24ή Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, ότι ακόμη και στις περιπτώσεις όπου τομείς της Ελληνικής Οικονομίας παραμένουν ανταγωνιστικές, θα βρει τον τρόπο για να αποτρέψει κάθε σημάδι ανάκαμψης και προόδου.
Καθώς βρίσκεται σε μια παραζάλη μεταξύ της «αυταπάτης» του και της καταιγίδας μέτρων που συμφώνησε με τους δανειστές, ο άλλοτε διαγραφέας όλων των μνημονιακών μέτρων, ανακοίνωσε εχθές την επιβολή, ενός νέου φόρου, του Τέλους Διανυκτέρευσης, το οποίο θα αρχίζει να εισπράττεται από το 2018. Στήριξε μάλιστα τη συγκεκριμένη απόφαση στην γενικότερη παραδοχή ότι ο Ελληνικός Τουρισμός έχει σημειώσει βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Μάλλον, ο Πρωθυπουργός δεν αντιλαμβάνεται ότι οι συγκυρίες στις γειτονικές χώρες αποτελούν σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης του Ελληνικού Τουρισμού και ότι υπό κανονικές συνθήκες, ο ελληνικός τουρισμός θα αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα. Η συνεχώς αυξανόμενη φορολόγηση, το ασταθές πολιτικό-κοινωνικό περιβάλλον καθιστούν την Ελλάδα ένα εύθραυστο τουριστικό προορισμό και αναγκάζουν την τουριστική μας βιομηχανία να βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση.
Οι 16 μήνες υπερήφανης διαπραγμάτευσης συνεχίζουν να κοστίζουν και να φέρνουν νέους φόρους, νέα δυσβάστακτα δημοσιονομικά μέτρα. Πολλά από αυτά, θα τα είχαμε αποφύγει κύριε Τσίπρα αν είχατε αποφασίσει να είστε περισσότερο Πατριώτης και λιγότερο Λαϊκιστής. Και επειδή μάθαμε ότι βάζετε στοιχήματα για την ανάπτυξη του Τουρισμού , δε σας κρύβουμε την ανησυχία μας. Μας θυμίσατε τις εποχές του «δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να κάνουμε πίσω»!
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!