Ευρωπαϊκή Ενωση
Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Υπάρχει απόσταση για το κλείσιμο της αξιολόγησης
«Υπάρχουν ακόμα ανοιχτά σημεία» διαμηνύει η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν.
Στα θέματα ουσίας (της διαπραγμάτευσης) έχουμε διαπιστώσει επανειλημμένα ότι έχει υπάρξει το τελευταίο διάστημα κάποια κινητικότητα, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά σημεία και η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί.
«Έχουμε τη Δευτέρα μία επόμενη συνάντηση του Eurogroup. Έχουμε διαπιστώσει εδώ συχνά ότι στα θέματα ουσίας έχει υπάρξει τον τελευταίο καιρό κάποια κινητικότητα. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα (στο τέλος), υπάρχουν ακόμα και ανοιχτά σημεία.
Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε -γνωρίζετε αυτόν τον τεχνικό όρο- ένα "Staff Level Agreement". Υπό αυτή την έννοια αναμένουμε από τους θεσμούς να συνεχίσουν τις εργασίες προετοιμασίας», σημείωσε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει μεν αυτή η ημερομηνία τη Δευτέρα, αλλά λόγω των εορτών δεν μπορούσαν να συμβούν και πολλά τις αμέσως προηγούμενες μέρες.
«Τα προγράμματα κράτησαν όρθια την Ελλάδα»
Σχολιάζοντας, εξάλλου, έκθεση που δημοσιεύει η εφημερίδα "Handelsblatt", σύμφωνα με την οποία λιγότερο από το 5% των πρώτων δύο πακέτων στήριξης κατέληξε στα κρατικά ταμεία, τόνισε πως «η πολιτική Προγραμμάτων στην Ελλάδα φρόντισε ώστε το κρατικό και χρηματoοικονομικό σύστημα της Ελλάδας στο σύνολό τους να κρατηθούν όρθια- χωρίς αυτό το κράτος δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσει συντάξεις, μισθούς και λογαριασμούς. Και την εναλλακτική δεν θα ήθελε κανείς εδώ να την φανταστεί»
«Αυτή η μελέτη δεν μας ενοχλεί καθόλου (…) δεν είναι κάτι νέο» συνέχισε η Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν θεωρώντας πως «αυτό που πέτυχε η πολιτική των Προγραμμάτων στην Ελλάδα είναι ότι αποφεύχθηκε μία άτακτη κρατική χρεοκοπία. Για αυτό ήταν αναγκαίο η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της».Η εκπρόσωπος του Σόιμπλε προσέθεσε ότι «οι πόροι των Προγραμμάτων υπηρετούν κατά κανόνα συνοπτικά τρεις στόχους: Πρώτον, κάλυψη του τρέχοντος ελλείμματος, δεύτερον, εξυπηρέτηση του χρέους και, εάν αυτό είναι αναγκαίο, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Αυτά δεν είναι κάτι νέο, αναφέρονται και σε όλα τα κείμενα των Προγραμμάτων».
Ο λόγος, σύμφωνα με την Τισενχάουζεν, είναι ότι «μία αναπτυγμένη οικονομία χρειάζεται έναν χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος να μπορεί να χορηγεί δάνεια και να εξασφαλίζει έτσι την συνολική κυκλοφορία μεταξύ κράτους και οικονομίας».
Υπό αυτή την έννοια, εξήγησε, η πολιτική Προγραμμάτων στην Ελλάδα φρόντισε ώστε το κρατικό και χρηματοοικονομικό σύστημα της Ελλάδας στο σύνολό του να κρατηθεί όρθιο. «Για να το πω πιο συγκεκριμένα: Χωρίς αυτό, δεν θα ήταν π.χ. το κράτος σε θέση να πληρώσει συντάξεις, μισθούς και λογαριασμούς. Και την εναλλακτική δεν θα ήθελε κανείς εδώ να την φανταστεί», τόνισε, η εκπρόσωπος του Σόιμπλε.
«Υπό αυτή την έννοια, η εντύπωση ότι όλα έγιναν εις βάρος μόνο των φορολογουμένων δεν ευσταθεί. Το "κούρεμα" χρέους των ελληνικών ομολόγων που ήταν στα χέρια ιδιωτών ήταν σημαντικό και έτσι εξοικονομήθηκαν και πόροι των Προγραμμάτων», κατέληξε η Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!