Ευρωπαϊκή Ενωση

31 Μαρτίου 2016 16:11

EuroWorking Group για τα μέτρα των 5,4 δις

Eν όψει της επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα. Τι θα ειπωθεί για φορολογικό, ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια. Αισιοδοξία Τσίπρα, αιχμές Παππά για ΔΝΤ.

EuroWorking Group για τα μέτρα των 5,4 δις
-

Συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, εν όψει και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Η συζήτηση θα είναι εφ' όλης της ύλης, σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή και αποσκοπεί στο να οργανωθεί το τελευταίο στάδιο των συζητήσεων με το κουαρτέτο για τα μέτρα 5,4 δις που αφορούν κυρίως αλλαγές στο Ασφαλιστικό και αυξήσεις έμμεσων και άμεσων φόρων. 

Οι επικεφαλής των θεσμών θα φτάσουν στην Αθήνα μέσα στο Σαββατοκύριακο και οι επαφές θα ξεκινήσουν εκ νέου από την προσεχή Δευτέρα, με την συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των κλιμακίων.

Αιχμές για ΔΝΤ και «σπαστή» συμφωνία 

Η συνεδρίαση του EWG και η επανέναρξη των διαβουλεύσεων στην Αθήνα θα γίνει στην σκιά νέων πιέσεων από την ελληνική πλευρά προς το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει την στάση του, με την σκυτάλη να παίρνει σήμερα ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς ο οποίος άφησε αιχμές για το Ταμείο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα επιδιώκει να συμφωνήσει στα εκκρεμή ζητήματα με το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών, «στριμώχνοντας» έτσι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως προς τις θέσεις και τα προαπαιτούμενα που θέτει για να συμφωνήσει με την ελληνική πλευρά,   

Επί τάπητος όλα τα «αγκάθια»

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό πρόγραμμα θα μονοπωλήσει την συνεδρίαση των βοηθών υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, και επί τάπητος θα τεθούν όλες οι εκκρεμότητες που κρατούν ανοιχτή την διαπραγμάτευση.

Βελκουλέσκου - Τσακαλώτος

Οι δανειστές θα αξιολογήσουν την πρόοδο που επετεύχθη στις εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις, μετά την αναχώρηση από την Αθήνα των τεχνοκρατών, λόγω του Καθολικού Πάσχα, στα «αγκάθια» που αφορούν το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό και το «καυτό ζήτημα» των κόκκινων δανείων, το οποίο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αναδεικνύουν ως πεδίο μεγάλων αποκλίσεων μεταξύ των μερών της διαπραγμάτευσης.

Τα μέτρα που μένει να συμφωνηθούν, θα αφορούν εξοικονόμηση για το δημόσιο ταμείο 5,4 δις, εκ των οποίων 1,8 δις θα προέλθει απο άμεσους και 1,8 δις απο έμμεσους φόρους, ενώ το υπόλοιπο 1,8 δις θα προέλθει απο τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

“Μαχαίρι” 10% στο εφάπαξ

“Ψαλίδι” που θα φτάνει μεσοσταθμικά στο 10% έρχεται για το εφάπαξ σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και διαπραγματεύεται με τους θεσμούς εισάγει νέο τρόπο υπολογισμού, ο οποίος θα ισχύσει για τους νέους συνταξιούχους, αλλά και όλες τις εκκρεμείς σήμερα αιτήσεις, που φτάνουν τις 62.000 στα 37 Ταμεία και κλάδους Πρόνοιας.

Η ελληνική πρόταση στους δανειστές, σύμφωνα με το Έθνος,  προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού, ο οποίος βασίζεται στον τύπο που είχε θεσμοθετηθεί το 1992 μόνο για τους νέους ασφαλισμένους (μετά το 1993). Το προσχέδιο που είχε εμφανίσει τον Ιανουάριο το υπουργείο Εργασίας προέβλεπε εξίσωση παλιών και καινούργιων βάσει του εξής τύπου:

α) Για το χρόνο ασφάλισης έως 31.12.2013 το εφάπαξ υπολογίζεται για τους μισθωτούς ως το γινόμενο του 70% των συντάξιμων αποδοχών επί τα έτη ασφάλισης.

β) Για το χρόνο ασφάλισης από την 1.1.2014 και μετά ο νόμος προβλέπει τον υπολογισμό με βάση την «αρχή της ισοδυναμίας». Το ποσό του εφάπαξ θα ισούται με τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών κατά την ημερομηνία αποχώρησης.

Δημόσια Υπηρεσία - Δημόσιος υπάλληλος

Η νέα πρόταση «πατάει» πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία και για να βγει ο λογαριασμός μειώνει ακόμα περισσότερο το συντελεστή που πολλαπλασιάζεται με τις συντάξιμες αποδοχές.

Μεγάλοι χαμένοι ειδικά στο Δημόσιο όπου εκκρεμούν 33.000 αιτήσεις θα είναι όσοι φεύγουν με πολλά χρόνια και υψηλές εισφορές.

Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 35 χρόνια ασφάλισης που έφυγε μετά το Σεπτέμβρη του 2013 χάνει τουλάχιστον 4.000 ευρώ από το προσδοκώμενο εφάπαξ του, σε σχέση με το συνάδελφό του με την ίδια ασφαλιστική ταυτότητα που έφυγε τον Αύγουστο του 2013.

Πετρόπουλος: Οι θεσμοί έχουν δεχθεί εθνική σύνταξη 384 ευρώ

Αποδεκτή έχει γίνει η πρόταση της κυβέρνησης για εθνική σύνταξη 384 ευρώ, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες αντιρρήσεις από το ΔΝΤ, τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος. 

Ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι ακόμη η διαδικασία συνεχίζεται με συζήτηση στα τεχνικά κλιμάκια, ενώ αναγνώρισε ότι "υπάρχουν διαφορές" με τους θεσμούς, εκτίμησε, όμως, ότι οι διαφορές "θα γεφυρωθούν με κοινή λογική". Εκτίμησε ότι η συμφωνία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ήδη "γιατί έχουμε κάνει τα πάντα".

«Κάποιοι μέσα στον χώρο που διαπραγματευόμαστε -και αυτό είναι κυρίως το ΔΝΤ- εκ φύσεως λένε η ιδιωτική ασφάλιση να συμπληρώσει αυτά που δεν μπορεί η κοινωνική» εξήγησε μιλώντας στο Mega.

Μέτρα βάσει του «1% + 1% + 1% του ΑΕΠ»

Αθήνα και δανειστές συμφώνησαν ότι για να κλείσει η συμφωνία απαιτούνται μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ (5,4 δις ευρώ), αντί για 4,5% του ΑΕΠ που μέχρι πρότινος ζητούσε το ΔΝΤ.

Εφορία - Εκκαθαριστικό - χρέη - αποδείξεις

Σύμφωνα με την Κυβερνητική Εκπρόσωπο υπάρχει συναίνεση των μερών της διαπραγμάτευσης να αφορούν κατά 1% τα οφέλη για το Δημόσιο από την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και κατά 2% του ΑΕΠ επιπλέον κρατικά έσοδα από φόρους, εκ των οποίων 1% του ΑΕΠ από την άμεση φορολόγηση και 1% από αύξηση των έμμεσων φόρων. 

Έτσι, σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν από Κυβέρνηση και δανειστές:

  • 1,8 δις ευρώ μέτρα αύξησης έμμεσων φόρων (καύσιμα, κινητά κτλ)
  • 1,8 δις ευρώ μέτρα από άμεσους φόρους (αλλαγές στην φορολογική κλίμακα, Φόρος ακινήτων κτλ)
  • 1,8 δις ευρώ μέτρα από το Ασφαλιστικό (μείωση συντάξεων – εφάπαξ – μερισμάτων, αύξηση εισφορών κ.α.)

«Φωτιά» από τους έμμεσους φόρους

Για να κλείσει η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση, σε ότι αφορά την εξεύρεση 1,8 δις ευρώ από έμμεσους φόρους, η Αθήνα φέρεται να έχει συμφωνήσει σε:

  • Αύξηση ΕΦΚ στην βενζίνη (εκτίμηση για άνοδο 10-12 λεπτών ανά λίτρο)
  • Εξίσωση ΕΦΚ πετρελαίου και βενζίνης (άνοδος τιμής πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης)
  • Αύξηση ΕΦΚ στο φυσικό αέριο
  • Επιβολή ειδικού τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης (πελάτες OTE TV, NOVA)
  • Αύξηση φόρων στην κινητή τηλεφωνία 

Αντλία Καυσίμων

Οι δανειστές ζητούν αύξηση ΦΠΑ

Για να προκύψουν τα πρόσθετα 5,4 δις ευρώ ως το 2018, οι δανειστές έχουν βάλει στο τραπέζι προτάσεις που φέρνουν μεν το επιθυμητό κατ΄ αυτούς αποτέλεσμα, ωστόσο πρόκειται για παρεμβάσεις που απορρίπτονται (σημ: ως αυτήν την ώρα) από την κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων, το κουαρτέτο προτείνει αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, όπως και στα θεάματα (εισιτήρια θεάτρων, κινηματογράφων κτλ), ενώ έχει προταθεί και αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει για τα βιβλία και τις εφημερίδες. 

«Ψηλώνουν» συντελεστές του Φόρου Ακινήτων

Σε ότι αφορά την αύξηση των εσόδων από την άμεση φορολόγηση εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, εκτός από τις αλλαγές σε ότι αφορά το αφορολόγητο, τους συντελεστές και τα κλιμάκια της φορολογικής κλίμακας, για να προκύψουν τα επιπλέον 1,8 δις από την εν λόγω κατηγορία, η Κυβέρνηση εξετάζει αναμόρφωση και των συντελεστών του Φόρου Ακινήτων που θα διαδεχθεί τον ΕΝΦΙΑ.

ΕΝΦΙΑ - Φορολογία - Ακίνητη Περιουσία

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο μελετά επιβάρυνση για την μεγάλη ακίνητη περιουσία, ήτοι για ιδιοκτήτες με ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, ώστε να μπουν στα κρατικά ταμεία επιπλέον 300-350 εκατομμύρια ευρώ κι έτσι οι εισπράξεις από τους ιδιοκτήτες ακινήτων να ανέλθουν, αντί για 2,65 δις του σημερινού στόχου, σε περίπου 3 δις ευρώ.

Μόλις 300 εκ. ευρώ η περικοπή δαπανών

Το οικονομικό επιτελείο ελέγχει κωδικό προς κωδικό τον Προϋπολογισμό, σε μία προσπάθεια να βρεθούν και 300 εκατομμύρια ευρώ από περικοπές δαπανών, ώστε να «ανακουφιστεί» ισόποσα η αύξηση εσόδων από φορολογικά μέτρα, την ώρα που η Όλγα Γεροβασίλη δηλώνει ότι «η Κυβέρνηση ποτέ δεν πίστεψε ότι η συνεχής αύξηση της φορολογίας μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό μέτρο», σημειώνοντας ωστόσο ότι «είμαστε υποχρεωμένοι από την συμφωνία του καλοκαιριού να εφαρμόσουμε τέτοια μέτρα», αναφέροντας «κάνουμε προσπάθεια να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια και να πέσει το βάρος στους πλουσιότερους».

Τσίπρας: Έρχεται η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Ότι μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα εκτίμησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή του συνομιλία με τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, τα οποία επισκέπτονται την Αθήνα στα πλαίσια της παρακολούθησης του ελληνικού προγράμματος.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφώνησαν σε μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ (5,4 δισ. ευρώ) μέχρι το 2018 και πλέον οι εκκρεμότητες που απομένουν είναι γεφυρώσιμες, «το θέμα είναι τι θα πράξει το ΔΝΤ», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αλέξης Τσίπρας - συνάντηση - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ότι, η Εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου στην αξιολόγηση, θα συμβάλει θετικά στην προστασία του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα, καθώς και στη διαφάνεια της διαδικασίας. Σε σχέση με τις πολιτικές των τελευταίων χρόνων, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι αυτές επικεντρώνονταν στο δημοσιονομικό σκέλος και όχι στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την προώθηση ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου. «Η Ελλάδα, βρίσκεται σήμερα στο τέλος ενός δύσκολου δρόμου και έρχεται επιτέλους η στιγμή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε.

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης θέλει το ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, η δήλωση του Ντ. Κοστέλο ότι το ΔΝΤ επιδιώκει γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εκλαμβάνεται ως βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Όπως, με νόημα, σημείωσε ο ίδιος, για να επιτευχθεί αυτό, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να συμφωνήσουν με το ΔΝΤ στην ελάφρυνση του χρέους σε σχέση με τα δημοσιονομικά μέτρα.

Gualtieri: Αποφασισμένος να λάβει τα μέτρα που υποσχέθηκε ο Τσίπρας

Να επιταχύνει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών δεσμεύσεων κάλεσε την Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών του ΕΚ μετά από διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα. 

Όπως τόνισε, "έχω εντυπωσιαστεί ιδιαιτέρως με την αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνησή του, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους, και να επιδιώξει μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ σταθερότητας, ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Η εργασία που απομένει πρέπει τώρα να ολοκληρωθεί καθώς και τα ανοιχτά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν σύντομα ώστε να επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι. Ευελπιστούμε οτι η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος θα ολοκληρωθεί γρήγορα με επιτυχία, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους. Μία θετική και γρήγορη κατάληξη θα βοηθήσει στην επαναφορά της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας που είναι αναγκαίοι παράγοντες για την ανάκαμψη και την διατηρήσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Roberto Gualtieri - πρόεδρος επιτροπής FAWG - Ομάδα Εργασίας Οικονομικής Βοήθειας

Παράλληλα, επισήμανε ότι «τώρα, πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις: ο Ελληνικός λαός δεν πρέπει να επωμιστεί άλλες περιττές δυσκολίες» και πρόσθεσε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να αποφασίσει πως θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα σε τρέχουσα βάση, αλλά θα συνεχίσουμε να εξασφαλίζουμε την πλήρη διαφάνεια του προγράμματος και τον κατάλληλο δημοκρατικό διάλογο σε ζητήματα σημαντικά για την σταθερότητα και την ευημερία της ευρωζώνης».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)