Γενικά

25 Φεβρουαρίου 2016 08:58

“Επί ξυρού ακμής” η διαπραγμάτευση

Φορολογικό και Ασφαλιστικό τα “κλειδιά” της συμφωνίας. “Κοινό μέτωπο” για επιστροφή του ΔΝΤ. Κρίσιμη εβδομάδα για την επιστροφή των”Θεσμών”.

“Επί ξυρού ακμής” η διαπραγμάτευση
-

Με τη «δαμόκλειο σπάθη» των κινητοποιήσεων και των αντιδράσεων να κρέμεται πάνω από το κεφάλι της κυβέρνησης συνεχίζονται οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο δυνατόν η αξιολόγηση.

Τα δυο «αγκάθια» που πρέπει να βρεθεί λύση είναι το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό. Αν οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά αυτή την εβδομάδα, δεν αποκλείεται να έχουμε συνεδρίαση του EuroWorkingGroup την ερχόμενη Δευτέρα, η οποία θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» την επιστροφή του κουαρτέτου.

Αγροτικό «μέτωπο»

Η κυβέρνηση καταβάλει αγωνιώδεις προσπάθειες να πάρει κάτι παραπάνω… από τους δανειστές για τους αγρότες προκειμένου να καμφθούν οι οξύτατες αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου.

Από πλευράς δανειστών υπάρχει η απαίτηση να εξαλειφθεί το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ για τις επιδοτήσεις που είχε ψηφιστεί επί παρουσίας στο υπουργείο Οικονομικών της Νάντιας Βαλαβάνη.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της κάνει «παζάρι» για να διατηρηθούν αφορολόγητες οι επιδοτήσεις του δεύτερου πυλώνα της ΚΑΠ, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων βιολογικές καλλιέργειες, εξισωτικές αποζημιώσεις και νέους αγρότες.

Ταυτόχρονα επιχειρείται να μην εφαρμοστεί η μνημονιακή πρόβλεψη για αύξηση του συντελεστή από το 13% στο 20% και στη συνέχεια στο 26%. Σε «αντάλλαγμα» η κυβέρνηση φέρεται να προτείνει φορολόγηση των αγροτικών κερδών (έσοδα μείον έξοδα) με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών , έχοντας όμως το έμμεσο αφορολόγητο των 9.500 ευρώ το οποίο ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους μέσω της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ. Στο σενάριο αυτό βέβαια, καταργείται το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ το οποίο ισχύει σήμερα μόνο για τις επιδοτήσεις .

Τα ενοίκια

Ευρύτερα στο φορολογικό, η μόνη ξεκάθαρη παράμετρος, επί του παρόντος, θεωρείται η αύξηση του συντελεστή φόρου για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Το Μνημόνιο προβλέπει αύξηση των ισχυόντων συντελεστών από το 11% στο 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος από ενοίκια και από το 33% στο 35% για υψηλότερα ποσά. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 140 εκατ. ευρώ. Για την περαιτέρω αύξηση των εσόδων, στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης για καθιέρωση και νέου συντελεστή 40%-45% για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 40.000 ευρώ, στα «ρετιρέ», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του euro2day. 

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι τα πρόσθετα έσοδα προσεγγίζουν τα 250 εκατ. ευρώ, κλείνοντας σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού κενού. Ερωτηματικό όμως παραμένει επί ποίων εισοδημάτων από ενοίκια θα επιβληθούν οι αυξημένοι συντελεστές.

Αν διαβάσει κανείς το Μνημόνιο και τον προϋπολογισμό του 2016, είναι ξεκάθαρο ότι αφορά τα εισοδήματα από ενοίκια του 2015. Στο υπουργείο Οικονομικών, η πολιτική ηγεσία δεν θέλει ούτε καν να ακούει για ενδεχόμενο αναδρομικής αύξησης των φόρων για τα περυσινά εισοδήματα. Στο τέλος της διαπραγμάτευσης θα φανεί αν θα έχει περάσει του...Μνημονίου ή της κυβέρνησης η θέση.

Οι φορολογικές κλίμακες

Επί των νέων κλιμάκων φορολόγησης του εισοδήματος μισθωτών – ελευθέρων επαγγελματιών και συνταξιούχων οι συζητήσεις γίνονται πάνω στις ελληνικές προτάσεις για δύο διαφορετικές μεν αλλά πανομοιότυπες κλίμακες.

Στην ισχύουσα κλίμακα των μισθωτών, προτείνεται νέο κλιμάκιο με συντελεστή 50% για εισοδήματα από 60.000 έως και 100.000 ευρώ αλλά και ανώτατος συντελεστής 60% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Συζητείται παράλληλα ο συντελεστής 42% να επιβάλλεται από τα 30.000-35.000 έως τα 60.000 ευρώ και όχι από τα 42.000 ευρώ όπως είναι σήμερα. Μισθωτοί και συνταξιούχοι διατηρούν το έμμεσο αφορολόγητο των 9.500 ευρώ (οι δανειστές θέλουν να μειωθεί) ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να μην έχουν αφορολόγητο.

Στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια όμως, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ωφελούνται από το συντελεστή 22% με σαφώς χαμηλότερη φορολόγηση σε σχέση με τον συντελεστή 26% που ισχύει σήμερα για τα πρώτα 50.000 ευρώ εισοδήματος. Μέχρι τα 30.000-35.000 ευρώ εισοδήματος θα φορολογούνται με 22% αντί για 26% αν κλειδώσουν οι κυβερνητικές προτάσεις.

Έκτακτη εισφορά

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται και οι αλλαγές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει συντελεστές :

· 0,7% για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, εφόσον το εισόδημα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ

· 3% για τα επόμενα 10.000 ευρώ εισοδήματος (κλιμάκιο 20.001 έως 30.000 ευρώ)

· 5% για το τμήμα του εισοδήματος 30.001 έως 50.000 ευρώ

· 6% για τα επόμενα 50.000 ευρώ (από 50.001 έως 100.000 ευρώ)

· 8% για τα επόμενα 400.000 ευρώ (από 100.001 έως και 500.000 ευρώ) και

· 10% για το υπερβάλλον των 500.000 ευρώ

Οι αλλαγές, οι οποίες έχει προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές, οδηγούν σε ελαφρύνσεις για όσους έχουν εισοδήματα έως 35.000 ευρώ. Από το όριο αυτό και πάνω αρχίζουν οι επιβαρύνσεις οι οποίες όμως μετουσιώνεται και πάλι σε ελαφρύνσεις για τα πολύ βαριά πορτοφόλια. Στα 500.000 ευρώ και πάνω, με τις προτεινόμενες αλλαγές ο ανώτατος συντελεστής μπορεί να αυξάνεται σε 10% από 8% (επί του συνολικού ποσού) σήμερα, αλλά η καθιέρωση κλιμακίων διαφοροποιεί αισθητά, με ελαφρύνσεις, το αποτέλεσμα.

«Μέτωπο» για την επιστροφή του ΔΝΤ

Εκεί που όχι απλώς συγκλίνουν, αλλά ταυτίζονται οι απόψεις κυβέρνησης και θεσμών είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. Αυτό όμως δεν απέτρεψε τον κ. Τσακαλώτο να χρησιμοποιήσει ένα ασυνήθιστα οξύ για τον ίδιο λόγο, στέλνοντας μήνυμα στο ΔΝΤ ότι η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα και δεν προτίθεται να συζητήσει για νέα μέτρα, παρά μόνο τα όσα συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι.

Ο Βλάντις  Ντομπρόβσκις τόνισε ότι, επειδή η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες με το μεταναστευτικό, καλό θα ήταν να υπάρξουν αποτελέσματα ως προς την εφαρμογή του μνημονίου, να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση, να προχωρήσει η χρηματοδότηση του προγράμματος και να αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας, πιέζοντας έτσι έμμεσα το ΔΝΤ, να γυρίσει γρήγορα στην Αθήνα.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)