Γενικά

10 Οκτωβρίου 2015 13:46

«Big Brother» στις καταθέσεις για χτύπημα της φοροδιαφυγής

Σχεδιάζεται νέα αυτοματοποιημένη εφαρμογή για μαζικές διασταυρώσεις στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών με τα στοιχεία για τα εισοδήματα και τις περιουσίες.

«Big Brother» στις καταθέσεις για χτύπημα της φοροδιαφυγής
-

Του Νίκου Ρογκάκου

Αυτόματο «σκανάρισμα» στις κινήσεις των τραπεζικών καταθέσεων και άμεση διασταύρωση των δεδομένων αυτών με τα στοιχεία των δηλωθέντων εισοδημάτων, των ακινήτων και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων θα μπορούν να πραγματοποιούν οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τον εντοπισμό και την αποκάλυψη «κρυφών» κεφαλαίων και εισοδημάτων και την άμεση είσπραξη των αναλογούντων φόρων. 

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία μια νέα αυτοματοποιημένη εφαρμογή που θα επιτρέπει μαζικές διασταυρώσεις στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών με τα στοιχεία για τα εισοδήματα και τις περιουσίες που έχουν δηλώσει οι κάτοχοί τους τα τελευταία χρόνια στην Εφορία.  

Ειδικότερα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη τροποποιείται παλαιότερη απόφαση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη που προέβλεπε τη συγκρότηση επιτροπής  για τον καθορισμό του τρόπου που θα φτάνουν στα «χέρια» της φορολογικής διοίκησης τα στοιχεία για τις τραπεζικές καταθέσεις προκειμένου να διασταυρωθούν με τα στοιχεία για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων.

Το υπουργείο προχωρά στη δημιουργία μιας αυτοματοποιημένης εφαρμογής η οποία θα προσδιορίζει τη συνολική καθαρή ατομική ή οικογενειακή τραπεζική περιουσία (καταθέσεις, δάνεια, συναλλαγές, χρηματοοικονομικές επενδύσεις κ.α.) για κάθε Α.Φ.Μ. ή ομάδες Α.Φ.Μ κατ’ έτος και ταυτόχρονα θα την συγκρίνει με τα δηλωθέντα ατομικά ή οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, προσδιορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη κατ’ έτος, δηλαδή το αδήλωτο ετήσιο εισόδημα για κάθε ΑΦΜ ή ομάδες ΑΦΜ.

Έτσι, ενώ μέχρι τώρα, ο έλεγχος επικεντρωνόταν σε υποθέσεις και πρόσωπα για τα οποία υπήρχαν εισαγγελικές παραγγελίες και ενδείξεις φοροδιαφυγής, στο εξής θα μπαίνουν στο «στόχαστρο»  όλοι οι λογαριασμοί ακόμα και εκείνοι με περιορισμένο φορολογικό ενδιαφέρον.

Το σχέδιο προβλέπει μαζική αποστολή από τις τράπεζες των στοιχείων κίνησης των λογαριασμών καταθέσεων στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis όπου με ηλεκτρονικές μεθόδους θα γίνεται αυτόματα σύγκριση με τα διαθέσιμα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κλπ) του κάθε φορολογούμενου. 

Σε όσες περιπτώσεις τα εισοδήματα  δεν επαρκούν για να καλύψουν το ύψος των καταθέσεων, οι υποθέσεις θα παραπέμπονται για έλεγχο και η αδικαιολόγητη περιουσία θα φορολογείται με συντελεστή 33%.

Έργο της επιτροπής, όπως ορίζεται στη νέα απόφαση, είναι: 

  • Η οριστικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών των δεδομένων που έχουν ζητηθεί από τις τράπεζες καθώς και στον προσδιορισμό του τρόπου διαβίβασης αυτών στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της  Γ.Γ.Δ.Ε. και στη Γ.Γ.Π.Σ.
  • Η δημιουργία και αποστολή αιτημάτων στα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα για παροχή στοιχείων και την υποδοχή και τη φύλαξη των απαντήσεων από αυτά από τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών.
  • Η  δημιουργία βάσης δεδομένων από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ.Γ.Δ.Ε., στην οποία θα αποθηκεύονται ασφαλώς τα στοιχεία, που θα διαβιβάσουν με ασφαλή τρόπο τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, δια της αξιοποίησης της διασύνδεσης των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ.Γ.Δ.Ε., μέσω των ασφαλών υποδομών της Γ.Γ.Π.Σ.
  • Η αξιοποίηση των βάσεων δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να δύναται να εξαχθούν ανά Α.Φ.Μ., ομάδες Α.Φ.Μ. ή και μαζικά ανά χρήση, τα εισοδήματα (δηλωθέντα, αδιάθετα), τα ακίνητα, τα μεταφορικά μέσα και λοιπές πληροφορίες.
  • Η πρόσβαση, διαχείριση και επεξεργασία των παρεχόμενων, από τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα στοιχείων, διενεργείται από τα μέλη της Ομάδας Εργασίας, που υπηρετούν στο υπουργείο Οικονομικών.
  • Η δημιουργία εφαρμογής, η οποία θα προσδιορίζει τη συνολική καθαρή ατομική/οικογενειακή τραπεζική περιουσία για κάθε Α.Φ.Μ. ή ομάδες Α.Φ.Μ. κατ' έτος και ταυτόχρονα θα τη συγκρίνει με τα δηλωθέντα ατομικά/οικογενειακά εισοδήματα κατ' έτος, προσδιορίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη κατ' έτος, ήτοι το αδήλωτο ετήσιο εισόδημα για κάθε Α.Φ.Μ. ή ομάδες Α.Φ.Μ..
  • Η βελτίωση του «Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών», σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία φυσικού ελέγχου ενός εκάστου ερευνώμενου προσώπου.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)