Κόσμος

26 Σεπτεμβρίου 2015 14:16

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου

Ο οίκος Standard & Poor`s αναβάθμισε την Παρασκευή την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, ενώ η ανεργία μειώθηκε κάτω από το 15%.

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου
-

Η νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από το διεθνή Οίκο Αξιολόγησης Standard and Poor's στο "ΒΒ-", από "Β+", λόγω της άρσης των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων και της ισχυρής δημοσιονομικής απόδοσης , «αποτελεί άλλη μια σημαντική εξέλιξη που επιβεβαιώνει την επανάκτηση της αξιοπιστίας της Κύπρου, αλλά και τη θετική προοπτική που έχει η κυπριακή οικονομία», αναφέρει σε γραπτή δήλωση του, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Ταυτόχρονα, σημειώνει, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι «θα πρέπει να συνεχιστεί η ορθή πορεία και η συνετή πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία δυόμιση χρόνια».

Ο οίκος Standard & Poor`s έθεσε σε θετικό ορίζοντα τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας γεγονός που αντικατοπτρίζει την άποψη του οίκου για το ενδεχόμενο αναβάθμισης της Κύπρου στους επόμενους 12 μήνες, εάν συνεχιστεί η οικονομική ανάπτυξη και σταθεροποιηθεί περαιτέρω ο χρηματοπιστωτικός τομέας μέσω της βελτίωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και της περαιτέρω μείωσης του δημόσιου χρέους.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι μπορεί να υποβαθμίσει τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας σε σταθερές, εάν η σταθερότητα του τραπεζικού τομέα βρεθεί κάτω από νέες σημαντικές πιέσεις, λόγω επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού του, ή εάν η επίδοση του προϋπολογισμού βγει εκτός των πρόσφατων εκτιμήσεων του οίκου.

Επίσης, σημειώνει πως παρά τα προβλήματα στην ποιότητα του ενεργητικού του χρηματοπιστωτικού τομέα, η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της Κύπρου συνέβαλε θετικά στη δημοσιονομική εξυγίανση.

Ο οίκος αναμένει ότι το έλλειμμα της γενικής Κυβέρνησης θα διαμορφωθεί στο 0,6% του ΑΕΠ το 2015 ακολουθούμενο από πλεόνασμα για το υπόλοιπο της περιόδου που καλύπτουν οι προβλέψεις του οίκου.

Επιπλέον, επισημαίνει πως λόγω της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των ευνοϊκών οικονομικών προοπτικών, τώρα αναμένει ότι το μέσο καθαρό χρέος της γενικής Κυβέρνησης την περίοδο 2015-2017 θα είναι περίπου στο 90% του ΑΕΠ (συμπεριλαμβανομένου της ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου).

Παρ `όλα αυτά, ο οίκος Standard & Poor`s εξακολουθεί να εκτιμά ότι το μαξιλάρι του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ το οποίο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα για στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα, παρέχει στην Κυβέρνηση περιθώριο για αντιμετώπιση κινδύνων στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Στο μεταξύ ενθαρρυντική εξέλιξη θεωρεί ο υπουργός Οικονομίας, Χάρης Γεωργιάδης, την μείωση της ανεργίας στο 14,7%, διαμηνύοντας την ίδια ώρα πως για την κυβέρνηση, η ανεργία παραμένει σε «απαράδεκτα υψηλά επίπεδα» και συνεχίζει τις προσπάθειες, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, για έξοδο από την ύφεση.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας της Στατιστικής Υπηρεσίας για την ανεργία, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «έστω το συμβολικό γεγονός της μείωσης, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, κάτω από το όριο του 15% είναι σημαντικό», τονίζοντας ωστόσο πως «για εμάς η ανεργία παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, αλλά τουλάχιστον διαφαίνεται πως είμαστε στο σωστό δρόμο».

Εξάλλου, σχολιάζοντας έγγραφο διαβούλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο αναφέρεται ότι η Κύπρος κατέχει το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο Χάρης Γεωργιάδης είπε πως «η αντιμετώπιση κι αυτού του προβλήματος απαιτεί χρόνο και κυρίως μια οικονομία που να ανακάμπτει, μια οικονομία που να έχει εξέλθει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και να είναι ξανά σε ρυθμούς ανάπτυξης».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)