Ευρωπαϊκή Ενωση

14 Αυγούστου 2015 18:28

Αισιόδοξος ο Μπενουά Κερέ για την επιτυχία του τρίτου μνημονίου

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ παραδέχεται τα λάθη που έγιναν στα προηγούμενα προγράμματα σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.

Αισιόδοξος ο Μπενουά Κερέ για την επιτυχία του τρίτου μνημονίου
-

Για πραγματικό πισωγύρισμα της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες, έκανε λόγο ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκφράζοντας παράλληλα τη σιγουριά πως η ζημιά μπορεί να διορθωθεί με την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο.

«Φέτος είδαμε πως επλήγη σε μεγάλο βαθμό το κλίμα εμπιστοσύνης και πως οι μεταρρυθμίσεις αναστράφηκαν. Αυτό ήταν ένα πραγματικό πισωγύρισμα. Ωστόσο η Ελλάδα μπορεί να αποκαταστήσει όσα επιτεύχθηκαν στη διάρκεια των προηγούμενων δύο προγραμμάτων και το νέο μνημόνιο (MoU) έχει όλα όσα χρειάζονται για να δώσει στην ελληνική οικονομία σημαντική στήριξη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Boersen Zeiung, ο Μπενουά Κερέ παραδέχθηκε πως έγιναν λάθη στα προηγούμενα δύο προγράμματα για την Ελλάδα, εκφράζοντας σιγουριά πως το τρίτο μνημόνιο θα επιτύχει να οδηγήσει την ελληνική οικονομία πίσω στην ανάπτυξη, μειώνοντας παράλληλα το βάρος για τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας.

«Θα ήθελα να τονίσω δύο πράγματα σχετικά με αυτό. Πρώτον, έχουμε το κατάλληλο μείγμα όσον αφορά στα δημοσιονομικά μέτρα. Έχουν τεθεί φιλόδοξοι μεσοπρόθεσμοι στόχοι, χωρίς να στραγγαλίζεται η οικονομία βραχυπρόθεσμα. Δεύτερον, εστιάζουμε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Κοιτάζοντας πίσω, θα έλεγε κάποιος ότι εάν είχαμε επικεντρωθεί περισσότερο στα διαρθρωτικά μέτρα – όπως οι μεταρρυθμίσεις και η απελευθέρωση της αγοράς, η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η καταπολέμηση των συμφερόντων συγκεκριμένων ομάδων – από την αρχή, τότε θα είχαμε μειώσει το βάρος της προσαρμογής που εναποτέθηκε στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και θα είχαμε επισπεύσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε.

Για τις ελληνικές τράπεζες:

«Πιστεύουμε πως η ανακεφαλαιποίηση των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Η δυνατότητα των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια είναι σημαντική προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Ωστόσο, πρέπει πρώτα να εξετάσουμε λεπτομερώς την κατάσταση. Για το λόγο αυτό, οι εποπτικοί μηχανισμοί και η ΕΚΤ έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για μία νέα αξιολόγηση και stress tests για τις 4 μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα. Αν και είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί επαρκώς, λειτουργούν σήμερα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πιθανόν να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως οι τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια. Πόσα ακριβώς, είναι κάτι που απομένει να δούμε.»

Για τα capital controls:

«Η άρση τους είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης. Όσο υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον των ελληνικών τραπεζών, η κυβέρνηση της Αθήνας θα πρέπει να επιδείξει μεγάλη προσοχή. Δε θεωρώ πως πρέπει να μειωθούν τα capital controls έως ότου ξεκαθαριστεί πώς και πότε θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες.»

Για τον κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης:

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς όσο περισσότερο συζητάμε κάτι τέτοιο, τόσο περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται με εθνικιστικά κριτήρια και σταματούν να εμπιστεύονται την Ευρώπη. Και όταν ο κόσμος δεν εμπιστεύεται την Ευρώπη, τότε η Ευρώπη γίνεται μέρος του προβλήματος, αντί να αποτελεί μέρος της λύσης. Η Ευρώπη ανέκαθεν ευδοκιμούσε χάρη στην ποικιλομορφία των μοντέλων, των ιδεών και των πολιτισμών της. Πρέπει να εμποδίσουμε την ενίσχυση των οικονομικών αποκλίσεων για να μην απειλήσουν την επιβίωση της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο, η ποικιλομορφία αυτή καθ’ αυτή δεν είναι κάτι κακό γιατί ενισχύει τις βέλτιστες πρακτικές και τον ανταγωνισμό.»

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)