Γενικά

04 Αυγούστου 2015 20:04 Τελευταία ενημέρωση : -

Αισιοδοξία για τη συμφωνία - αποκλίσεις για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων

Εφικτή η συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου, εκτιμά ο Τσακαλώτος και λέει ότι δεν συζητείται δάνειο-γέφυρα. Που υπάρχουν αποκλίσεις.

Αισιοδοξία για τη συμφωνία - αποκλίσεις για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων
-



Αισιόδοξος ότι με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν τα περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα έως τις 20 Αυγούστου εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο διάλειμμα μετά από τρεις ώρες διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM). Έως τις 15:30 ο κ. Τσακαλώτος και ο Γ. Σταθάκης συζήτησαν για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ για την ερχόμενη 30ετία.

Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, υπήρξαν συγκλίσεις και κάποια σημεία στα οποία υπήρξε απόκλιση απόψεων για ορισμένα ζητήματα του Ταμείου. «Θα τα εξετάσουμε και θα επανέλθουμε. Δεν μου δημιουργήθηκε, όμως, η εντύπωση ότι υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα και ότι από αυτά τα  σημεία θα υπάρξει μεγάλη διαφωνία. Θα το δούμε και αύριο που, όπως ξέρετε, θα γίνει το πρώτο "κλείσιμο" των συζητήσεων. Εκεί θα διαπιστώσουμε ποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και ποια είναι τα κωλύματα», σημείωσε ο υπουργός.

Διευκρίνισε ότι οι αποκλίσεις αυτές αφορούν τη νομική υπόσταση του Ταμείου και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει μετάβαση από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. «Υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα σε αυτό το επίπεδο (για τη νομική υπόσταση), αλλά κυρίως είναι η σχέση ανάμεσα στο καινούργιο πρόγραμμα –το καινούργιο Ταμείο με το παλιό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων», υπογράμμισε σχετικά. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση ήθελε τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν μεταβιβαστεί ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ και επί των οποίων έχει συμφωνηθεί η αποκρατικοποίηση να τρέξουν από το υφιστάμενο σχήμα. Σε αυτό ακριβώς το σημείο φαίνεται να εστιάζονται κάποιες από τις διαφωνίες.

Στο τραπέζι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών 

Η συζήτηση συνεχίστηκε με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών το οποίο κυβερνητικές πηγές ανάγουν σε ένα από τα πλέον φλέγοντα της διαπραγμάτευσης. Μετά το δεύτερο μέρος των σημερινών επαφών με τους εκπροσώπους των θεσμών, κατά τις οποίες εξετάστηκε το ζήτημα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι μέσα στην εβδομάδα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις. 

Από πλευράς του, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε ότι παρουσιάστηκε η ελληνική πρόταση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, χωρίς, ωστόσο, να συζητηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, στόχος είναι τόσο η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, όσο και η στήριξη των κοινωνικών ομάδων που εμπλέκονται. Πρόσθεσε ακόμη ότι η παρούσα πρόταση είναι στο πνεύμα των αρχικών προτάσεων, «αλλά έχουν περάσει και τρεις μήνες διαπραγματεύσεων».

Την Τετάρτη θα υπάρξει μια ανασκόπηση των έως τώρα συζητήσεων- με τη συμπλήρωση του α΄ κύκλου των διαπραγματεύσεων- οι οποίες, πάντως, κατά τον υπουργό Οικονομικών, δεν έχουν εισέλθει στο μακροοικονομικό σκέλος τους (ρυθμός ανάπτυξης, πρωτογενές αποτέλεσμα). 

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο από τις έως τώρα συζητήσεις δεν έχει τεθεί από καμία πλευρά το ενδεχόμενο να μην επαρκεί ο χρόνος για να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες έως τις 20 Αυγούστου και ως εκ τούτου, όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν έχει μπει στο τραπέζι ενδεχόμενο νέου δανείου- γέφυρα.

«Όπως λένε οι Άγγλοι που στοιχηματίζουν, πριν από 10 ημέρες θα το "έπαιρνα" να είμαστε εδώ που είμαστε σήμερα. Δηλαδή είναι τουλάχιστον όσο καλά περιμέναμε. Δεν είναι χειρότερα και ίσως είναι λίγο καλύτερα από ό,τι περίμενα», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης και τα εργασιακά

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, έως το τέλος του έτους θα έχει υπάρξει νέα νομοθεσία για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς αρχίζει άμεσα η σχετική διαβούλευση με τους θεσμούς.

Σήμερα το μεσημέρι υπήρξε συνάντηση της ελληνικής πλευράς και εκείνης των θεσμών, και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με βασικό αντικείμενο τα εργασιακά θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προτείνει να εφαρμοστούν οι βέλτιστες πρακτικές, με βάση και τις εκθέσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η οποία επιβλέπει την εφαρμογή του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)