Επιχειρήσεις
Οι αντιδράσεις της αγοράς για το πλαίσιο της συμφωνίας
Πως υποδέχθηκε ο βιομηχανικός και εμπορικός κόσμος το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα.
Ο βιομηχανικός και εμπορικός κόσμος χαιρετίζει την συμφωνία τη Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους, έστω και την τελευταία στιγμή, επισημαίνοντας στο σύνολό τους οι ενώσεις την αποφυγή ενός grexit που θα ήταν καταστροφικό για την χώρα.
Υποστηρίζουν ότι τα μέτρα είναι βαριά, ωστόσο, όπως τονίζουν είναι ώρα για δουλειά προκειμένου η χώρα να βγει από το αδιέξοδο και η οικονομία να αρχίσει και πάλι να κινείται.
ΣΕΒ: Η επιχειρηματική κοινότητα της Ευρώπης χαιρετίζει τη συμφωνία
Ο ΣΕΒ καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς κατέβαλε εργώδη προσπάθεια, σε συνεργασία με τη BUSINESSEUROPE, προκειμένου να αποφευχθούν εθνικά επώδυνες και οικονομικά υφεσιακές δεσμεύσεις στη νέα συμφωνία για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, ακολουθεί η σημερινή δήλωση της BUSINESSEUROPE προς την ηγεσία της Ε.Ε., όπου αναδεικνύεται η ανάγκη λήψης ειδικότερων μέτρων για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και της σταθερότητας, καθώς και την ενίσχυση των επενδύσεων στη χώρα μας.
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης της BUSINΕSSEUROPE:
«Η επιχειρηματική κοινότητα της Ευρώπης ενωμένη χαιρετίζει τον συμβιβασμό στον οποίο ομόφωνα κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα αυτό, αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρωζώνη δεσμεύεται να παραμείνει ενωμένη και δυνατή. Η επιχειρηματική κοινότητα της Ευρώπης εκφράζει την πλήρη εμπιστοσύνη και την πίστη στη σταθερότητα και στον δυναμισμό της ζώνης του Ευρώ. H BUSINΕSSEUROPE προτρέπει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να υποστηρίξουν τον συμβιβασμό. Καλεί όλα τα εμπλεκόμενα Κοινοβούλια να προσφέρουν εγκαίρως την αναγκαία στήριξη, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιτυχή υλοποίηση της συμφωνίας. Η τελική επιτυχία, εξαρτάται από την έγκαιρη και με καλή πίστη εφαρμογή της συμφωνίας, που βασίζεται στην αλληλεγγύη και στην υπευθυνότητα που θα επιδείξουν όλες οι πλευρές.
Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και σταθερότητας στην Ελλάδα, απαιτεί την άμεση εφαρμογή μέτρων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που βιώνουν σήμερα οι έλληνες πολίτες και οι ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ ειδική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για την υποστήριξη της επαναλειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι επείγον η Ευρώπη να επιστρέψει σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης που θα έχει ως οδηγό τις επενδύσεις. Η Ευρώπη, και η Ελλάδα ειδικά, χρειάζονται περισσότερες αποφάσεις που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και συγχρόνως θα ενισχύσουν την ελκυστικότητά τους ως επενδυτικούς προορισμούς. Στόχος μας τώρα δεν μπορεί παρά να είναι η ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά για να βελτιώσουμε το επίπεδο διακυβέρνησης και περαιτέρω σύγκλισης προς μια δυνατή Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση.»
Μίχαλος: Η Ελλάδα έκανε ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού, αλλά...
Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή την επίτευξη της συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους της, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Με την επίτευξη της συμφωνίας με τους εταίρους της, η Ελλάδα κατάφερε να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε., ωστόσο τα μέτρα που συνοδεύουν τη συμφωνία, τουλάχιστον αυτά που αφορούν τα φορολογικά μέτρα, εξακολουθούν να κινούνται σε μία αντιαναπτυξιακή κατεύθυνση και να θέτουν προσκόμματα στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.
Η συνταγή της υπερφορολόγησης είναι βέβαιο ότι και αυτή τη φορά θα έχει αρνητικά αποτελέσματα και θα προκαλέσει σοβαρές απώλειες στην οικονομία και στην απασχόληση.
Αυτή τη στιγμή, το μεγάλο ζητούμενο για την οικονομία και την αγορά είναι να επιλυθεί τάχιστα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες και το οποίο έχει μπλοκάρει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προβεί σε όλες εκείνες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και την επαναλειτουργία υπό κανονικές συνθήκες των τραπεζών.
Βεβαίως, εξίσου ζωτικής σημασίας είναι και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων τα επόμενα χρόνια. Το πακέτο των 35 δισ. ευρώ αποτελεί εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τη στήριξη της ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης. Θα πρέπει οι πόροι αυτοί να αξιοποιηθούν στη βάση ενός εθνικού σχεδιασμού, με στόχο την παραγωγική αναδιάρθρωση και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.
Τέλος, η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει και να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μέσω των οποίων μπορεί να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός και να δημιουργηθούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες.
Ας μην υπάρχει, όμως, καμία παρεξήγηση: με τη συμφωνία και το νέο μνημόνιο, η Ελλάδα δεν σώθηκε. Έκανε ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού, αλλά εξακολουθεί να παραπαίει, με την οικονομία της διαλυμένη και με την αξιοπιστία της ξανά στο ναδίρ. Ο μόνος δρόμος για να επιβιώσει η χώρα είναι να υπάρξουν άμεσα μέτρα και πολιτικές που θα αντισταθμίσουν τα υφεσιακά μέτρα και θα στηρίξουν τις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα».
Κορκίδης: Η συμφωνία είναι μια ακόμα δύσκολη προσπάθεια από το "GREXIT" στο "GRENTRY"
Η επόμενη ημέρα της συμφωνίας για την Ελλάδα, δεν κρίνεται κατάλληλη, ούτε για εφησυχασμό, αλλά ούτε για επικρίσεις και συγκρίσεις. Για τους μικρομεσαίους της αγοράς δεν είναι ώρα για αντιρρήσεις στα σκληρά μέτρα και διαμαρτυρίες στις τεράστιες αδικίες, αλλά για άμεσες ενέργειες αποκατάστασης της ομαλότητας στην εγχώρια αγορά, την επαναλειτουργία των τραπεζών, την ελαστικοποίηση των capital controls και την εμπορική επανασύνδεσή μας με τον υπόλοιπο κόσμο.
Τα μέτρα λιτότητας που συμφωνήθηκαν για την επίτευξη της συμφωνίας με τους εταίρους μας, δεν περιλαμβάνουν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, από όσα μας είχαν μεθοδικά προετοιμάσει να περιμένουμε, εδώ και αρκετό καιρό. Η συμφωνία μπορεί βεβαίως να μας έφερε μια ανακούφιση, αλλά δεν παύει να μας απασχολεί σοβαρά, ότι το τίμημα επίτευξής της είναι αναμφίβολα πολύ βαρύ, ενώ η εφαρμογή της θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη για όλους. Είναι γεγονός, ότι η μοναδική επιλογή για την επιτακτική παραμονή μας στην Ευρωζώνη, συνοδεύεται με έναν μεγάλο λογαριασμό νέων μέτρων, επιπλέον δανείων, αλλά και ενός αναπτυξιακού πακέτου. Αυτή τη φορά, όμως, πρέπει να τα λογαριάσουμε όλα σωστά, χωρίς λάθη, ώστε να μπορέσουμε να μεγεθύνουμε την οικονομία μας και να εξυπηρετήσουμε το συσσωρευμένο χρέος μας, εντός ενός αυστηρού πλαισίου και χρονοδιαγράμματος.
Οι Έλληνες μικρομεσαίοι, δεν θεωρούμε τη συμφωνία, ως το τέλος της δοκιμασίας μας, αλλά ως μια δύσκολη αρχή και μια ακόμα δυσκολότερη συνέχεια. Για την αγορά, η συμφωνία δεν είναι το τέλος της αβεβαιότητας, αλλά η αρχή μιας δύσκολης προσπάθειας. Για το εμπόριο δεν είναι το τέλος μιας εποχής, αλλά η αρχή μιας νέας περιόδου. Για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, η συμφωνία δεν είναι το τέλος της ανασφάλειας, αλλά η αρχή σκληρής δουλειάς. Για τους άνεργους και τη νεολαία μας δεν είναι το τέλος της αγωνίας, αλλά η αρχή της ελπίδας.
Όλοι γνωρίζουμε τις θυσίες που έχουμε υποστεί τα τελευταία έξι χρόνια και ήδη κοστολογούμε τα νέα φορολογικά βάρη, που μας περιμένουν σε βάθος τριετίας. Όμως με τη συμφωνία, η Ελλάδα παραμένει όρθια στην καρδιά της Ευρώπης και οι Έλληνες, αν και λαβωμένοι, είμαστε ακόμα ζωντανοί για να παλέψουμε. Οφείλουμε, να αναγνωρίσουμε, ότι έστω και την ύστερη ώρα, ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, έκαναν την υπέρβασή τους, ανέλαβαν σοβαρές ευθύνες και πήραν δύσκολες αποφάσεις, προτάσσοντας σύνεση, συναίνεση και συνεννόηση για τη σωτηρία της Ελλάδας. Επιπλέον, ακόμα και μέσα σε αυτό το «μουντό» διεθνές περιβάλλον υπήρξαν χώρες, που έδειξαν έμπρακτη αλληλεγγύη και των οποίων τη βοήθεια δεν πρέπει να ξεχάσουμε.
Οι Έλληνες μικρομεσαίοι δεν θέλουμε πολιτική προστασία, θέλουμε οικονομική στήριξη, για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε ένα περιβάλλον, που θα σεβόμαστε και θα μας σέβεται. Ο απώτερος στόχος όλων μας πρέπει να είναι η εφαρμογή ενός κατάλληλου παραγωγικού μοντέλου και μιας εθνικής επιχειρηματικής στρατηγικής, ώστε στο μέλλον να μην αντιμετωπίσει ποτέ ξανά η Χώρα, η ελληνική κοινωνία και η οικονομία, ανάλογες εκβιαστικές καταστάσεις.
Οι παραγωγικοί φορείς του τόπου, θα προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε και να στηρίξουμε με "οικονομικό πατριωτισμό" το νέο πρόγραμμα, ώστε αυτή η δύσκολη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της, να σηματοδοτήσει το τέλος του "GREXIT" και την αρχή ενός δυναμικού "GRENTRY" στις ισχυρές χώρες της Ευρώπης.
ΣΒΒΕ: Απαιτείται εθνική προσπάθεια και συναίσθηση ευθύνης για ν΄ αλλάξουμε σελίδα
Η συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα στις Βρυξέλλες δημιουργεί την προοπτική και τις προϋποθέσεις για να γυρίσει επιτέλους σελίδα η χώρα μας.
Τα επώδυνα μέτρα για τις επιχειρήσεις, την κοινωνία και την οικονομία, ήταν αναμενόμενα, αφού το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων μηνών, οδηγούσε, με βεβαιότητα, είτε στο σημερινό αποτέλεσμα, είτε στην έξοδο της Ελλάδας απ΄ την Ευρωζώνη, δηλαδή στο χάος.
Ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας με επανειλημμένες παρεμβάσεις τους τελευταίους μήνες είχε ζητήσει την υπογραφή έστω και μιας κακής συμφωνίας για την εξασφάλιση της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Σήμερα, καλεί το σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας να αναλάβει τις ευθύνες του και να οδηγήσει συντεταγμένα, με αξιοπιστία, με ρεαλισμό και με σκληρή δουλειά, χωρίς ανούσιες διακηρύξεις και λογομαχίες, τη χώρα ξανά στον πυρήνα των ανεπτυγμένων χωρών παγκοσμίως.
Για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) η σημερινή συμφωνία είναι η ευκαιρία μας να ξεφύγουμε επιτέλους από τη μιζέρια, να χτυπήσουμε για πάντα τα συντεχνιακά συμφέροντα, να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κράτος, να θέσουμε τις βάσεις για μια ευνομούμενη πολιτεία και να δώσουμε ρεαλιστική ελπίδα για το μέλλον στις επιχειρήσεις, στην κοινωνία και ειδικά στους νέους. Αυτό είναι το όραμά μας και το πιστεύω μας για την επόμενη μέρα.
Η βιομηχανία για άλλη μια φορά είναι παρούσα, όπως ήταν πάντοτε παρούσα στις δύσκολες στιγμές που πέρασε ο τόπος μας.
Γι΄ αυτό η βιομηχανία θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, μιας και η μεταποίηση αποδεικνύει, ακόμη και μετά απ΄ όσα έχει περάσει τα τελευταία χρόνια της κρίσης, ότι υπάρχει ακόμα η Ελλάδα της σκληρής δουλειάς, της εξωστρέφειας, των επενδύσεων και της δημιουργίας βιώσιμων θέσεων εργασίας.
Δήλωση του προέδρου του ΕΕΑ: όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε
Το συνολικό πλαίσιο της συμφωνίας, θα πρέπει να αποτιμηθεί ολοκληρωμένα, τόσο με την τελική διατύπωση για την αναδιάρθρωση του χρέους, όσο και με τη διαδικασία που θα προκριθεί και τους κλάδους της οικονομίας που θα ωφεληθούν από την υλοποίηση του «επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ», των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η μείωση του μέσου οικογενειακού εισοδήματος λόγω των νέων φόρων και των μειώσεων στις συντάξεις είναι σίγουρο πως θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην κατανάλωση και τον τζίρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον η αύξηση της εταιρικής φορολόγησης, της προκαταβολής φόρου και η μετάταξη του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23 τοις εκατό, απειλούν να κλονίσουν τις προοπτικές βιωσιμότητας χιλιάδων επιχειρήσεων, δημιουργώντας νέο φαύλο κύκλο «λουκέτων» και απολύσεων.
Η Ελλάδα, είναι σίγουρο, έφυγε βαθιά πληγωμένη από τη μαραθώνια διαπραγμάτευση των Βρυξελλών. Παραμένει όμως όρθια, μέσα στο ευρώ, και πλέον είναι στο χέρι της να οικοδομήσει ένα σύγχρονο, πραγματικά ευρωπαϊκό κράτος, Ο πρωθυπουργός, έστω και την ύστατη στιγμή, αντελήφθη πως οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν επέτρεπαν άλλους ριψοκίνδυνους ελιγμούς και επέλεξε την μοναδική ρεαλιστική προσέγγιση με γνώμονα το «μη χείρον βέλτιστων».
Ωστόσο, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να επιστρέψει η χώρα και η οικονομία στην κανονικότητα.
Αυτό που επείγει είναι η ενίσχυση των τραπεζών, η οποία προβλέπεται στο κείμενο της συμφωνίας, ώστε να γίνει το συντομότερο δυνατόν η άρση των capital controls και οι τράπεζες να αναλάβουν τον βασικό τους ρόλο που είναι η χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.
Ταυτόχρονα, είναι εθνική αναγκαιότητα να πρυτανεύσει η ηρεμία και η συνεννόηση στο πολιτικό σκηνικό, που θα επιτρέψει όχι μόνον να ληφθούν οι επώδυνες πλην αναγκαίες αποφάσεις που απορρέουν από το νέο Μνημόνιο, αλλά και να συναποφασιστούν οι πολιτικές εκείνες που θα συνθέσουν το Ελληνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για τα επόμενα 20 χρόνια, ώστε όλοι μαζί οι έλληνες να αποτρέψουμε νέα Μνημόνια.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, πιστεύει πως δεν ταιριάζει στην Ελλάδα και τους έλληνες ο ρόλος του «μόνιμου θύματος», ούτε όμως και ο εθνικός διχασμός σε «προδότες» και «πατριώτες» Γι αυτό απευθύνουμε έκκληση στην κυβέρνηση και σε όλα τα πολιτικά κόμματα, από αύριο κιόλας να συνεργαστούν σε πνεύμα αλληλοκατανόησης με τους φορείς της υγιούς επιχειρηματικότητας για να ξεπεράσουμε τα επόμενα πολύ δύσκολα τρία χρόνια με τις μικρότερες δυνατές απώλειες - κοινωνικές και οικονομικές – και να μπούμε γρήγορα όλοι μαζί στο δρόμο της Ανάπτυξης και της Δημιουργίας.