Γενικά
Eurogroup ασφυκτικών πιέσεων για την Ελλάδα
Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση. Στις 19.00 η Σύνοδος Κορυφής. Τι δήλωσαν Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και οι υπουργοί Οικονομικών. Σιωπηλός ο Τσακαλώτος.
Σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα, που προετοιμάζει τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 19.00 και αναμένεται να συμμετέχουν, μετά από πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Γερούν Ντάισελμπλουμ και Μάριο Ντράγκι.
Στη συνεδρίαση παίρνει μέρος για πρώτη φορά με την ιδιότητα του Υπουργού Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εισήλθε στο κτίριο χωρίς να κάνει δηλώσεις.
"Μετά την αρνητική ψήφο στο δημοψήφισμα, πρέπει να περιμένουμε την ελληνική θέση στις διαπραγματεύσεις" είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ σε δηλώσεις του λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης .
"Θα περιμένουμε τις προτάσεις από τον νέο συνάδελφό μου" συμπλήρωσε και πρόσθεσε οτι θα συναντήσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πριν από τη συνεδρίαση.
Τόνισε πως "το Eurogroup έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κάνει ότι πρέπει για να προστατεύσει την ευρωζώνη. Το όποιο πακέτο λύσης θα πρέπει να είναι αξιόπιστο και αυτό είναι απαραίτητο τόσο για την αξιοπιστία της ευρωζώνης, όσο και για την Ελλάδα. Ελπίζω να φτάσουμε σε λύση".
«Πρέπει να αποφευχθεί το Grexit» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. «Το Eurogroup συνέρχεται με βασικό ερώτημα: Μπορούμε να ετοιμάσουμε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και κυρίως μπορούμε να τις υλοποιήσουμε;» δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί Ευρωπαίος Επίτροπος είπε και επανέλαβε πολλές ότι «ένα grexit πρέπει να αποφευχθεί» τονίζοντας ότι «επιθυμούμε συμφωνία».
"Σεβομαστε το δημοψήφισμα, όμως δεν υπάρχει χρόνος" δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. "Δεν μπορούμε στα πλαίσια της Ευρωζώνης να βοηθήσουμε την Ελλάδα, όμως αυτό είναι μια δουλειά της Ευρωπαίκής Ένωσης. Είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης" πρόσθεσε. "Το κούρεμα του χρέους δεν επιτρέπεται βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων για τη στήριξη χωρών' συμπλήρωσε.
Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Καζιμίρ, προσερχόμενος στο Eurogroup ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα του χρέους αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη χώρα του.
«Μία βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Προσωπικά είμαι επιφυλακτικός στο ότι μπορεί να βρεθεί σήμερα μια λύση. Η παράταση των συζητήσεων θα είναι εις βάρος της κατάστασης. Πρέπει να βρεθεί μία λύση τις επόμενες ώρες», είπε ο Πίτερ Καζιμίρ και πρόσθεσε:
«Είμαστε απογοητευμένοι, αλλά δεχόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Το αποτέλεσμά του δεν άλλαξε την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι στο άλλο βουνό. Έχει σπάσει τις γέφυρες. Έχει χάσει την αξιοπιστία».
Ο Υπουργός Οικονομικών της Λετονίας Τζάνις Ρέιρς σημείωσε ότι "οι Λετονοί δεν είναι θυμωμένοι με τους Έλληνες, αλλά εκπλήσσονται". Ο Τζάνις Ρέιρς ερωτηθείς για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, απάντησε ότι "είναι δύσκολο να αποφανθώ για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, δεν έχω σχέσεις μαζί του. Όμως με τον κ.Βαρουφάκη θα είχα δυσκολίες".
"Πολλά θα εξαρτηθούν από την ελληνική κυβέρνηση" δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών, προσερχόμενος στη συνεδρίαση και τόνισε ότι "αυτή η κρίση ήταν πολύ μεγάλο μάθημα". "Θα ακούσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή τις ελληνικές προτάσεις" συμπλήρωσε ο Πιέρ Κάρλο Παντοάν.
Ο Υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας σημείωσε ότι "για μας το ζητούμενο δεν είναι το grexit η λιθουανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο. Εμείς δουλεύουμε για συμφωνία". Ο Ριμάντας Σάτζους εξέφρασε την πεποίθηση ότι " η ΕΕ πρέπει να διευρυνθεί. Να δώσουμε στην Ελλάδα την ευκαιρία να καταθέσει τις προτάσεις της". Τέλος είπε ότι οι λύσεις βρίσκονται πάντα εκεί που δεν φαίνονται".
Ο Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια αναφέρθηκε στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας, τονίζοντας ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης. "Χρειαζόμαστε καινούρια βάση για να εργαστούμε. Να λάβουμε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αποφάσεις. Οι τράπεζες είναι κλειστές κι αυτό δημιουργεί προβλήματα στις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Όλα εξαρτώνται από το τι έχει στο μυαλό της η ελληνική πλευρά. Οι Έλληνες είπαν όχι στο πακέτο βοήθειας και μετά μας λένε ότι θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ. Περιμένουμε σαφείς προτάσεις από την Ελλάδα. Πρέπει να γεφυρωθεί το χάσμα, το οποίο υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών" .Αναφέρθηκε και αυτός στις προτάσεις που θα θέσει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και στο δημοψήφισμα, λέγοντας: "Το δημοψήφισμα το σεβόμαστε, αλλά το ερώτημά του δεν υπάρχει πια. Να καταθέσουν τις προτάσεις τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τις υιοθετήσουμε".
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός grexit, απάντησε ότι το θέμα είναι "τι είναι πρόθυμες να κάνουν οι ελληνικές αρχές για να μείνουν στην Ευρωζώνη.Το αν η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη, θα φανεί από τις θέσεις που θα πάρει σήμερα. Περιμένουν βοήθεια από τους 18, αλλά πρέπει να ακούσουμε τι θα κάνουν και οι ίδιοι για να βελτιώσουν τη θέση τους".
«Είμαστε στα τελευταία λεπτά της κρίσης, δεν νομίζω ότι το Grexit είναι μια λύση που επιθυμούμε» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λούις Ντε Γκίντος. «Οι τράπεζες είναι κλειστές, δεν μπορούν να ανοίξουν. Δεν υπάρχει χρόνος». Σε ο,τι αφορά το θέμα του χρέους ο Ισπανός Υπουργός είπε ότι δεν είναι αυτό που επείγει αυτή τη στιγμή, πρέπει να δούμε αν μπορεί να εφαρμοστεί με όρους.«Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι εάν οι κανόνες μπορούν τηρηθούν. Κάθε πρόγραμμα έχει κανόνες».
Ο Φινλανδός Υπουργός Αλεξάντερ Στουμπ είπε ότι δεν εξετάζεται πρόγραμμα-γέφυρα για Ελλάδα. «Θέλουμε κάποιες εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, είναι πολλά τα διακυβεύματα, πολλοί μιλούν για αλληλεγγύη, αν υπάρξει δέσμευση για να δανείσουμε χρήματα θα πρέπει να έχουμε όρους. Δεν θα προβούμε σε ελάφρυνση χρέους. Δεν θα μιλήσουμε για χρέος. Η πόρτα παραμένει ανοιχτή αλλά εξαρτάται από προϋποθέσεις. Κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, εξαρτάται πλέον από την ίδια. Πρέπει να δούμε αλλαγή στάση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν νομίζω ότι ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει την διαπραγμάτευση δήλωσε σχετικά με τον νέο Ελληνα ΥΠΟΙΚ. Χρειαζόμαστε αλλαγή στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Περισσότερο θα ακούσουμε σήμερα, δεν νομίζω ότι περιμένουμε κάποιο αποτέλεσμα».
Κατά τον Υπουργό Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σικλούνα οι χώρες της Ευρωζώνης είναι τώρα καχύποπτες με την Ελλάδα, «οπότε δεν μπορεί να συζητηθεί σε αυτή τη φάση το ζήτημα του χρέους. Το Eurogroup να λάβει υπόψιν και την επιλογή Grexit. Eίναι 50-50, πρέπει να διαχειριστούμε καλά κάθε επιλογή».
«Η ελληνική οικονομία είναι σε ελεύθερη πτώση. Το τραπεζικό σύστημα είναι σε ελεύθερη πτώση. Δεν υπάρχει χρόνος. Ολα εξαρτώνται από τις ελληνικές προτάσεις» είπε ο Βέλγος Υπουργός Βαν Οβερβελτ.
«Ελπίζω ότι θα φέρουν μια πολύ σοβαρή πρόταση γιατί μόνο στη βάση μιας σοβαρής πρότασης έχει νόημα να συνεχίσουμε να συζητάμε», υπογράμμισε ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών Ερικ Βίμπες. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η πρόταση θα είναι λιγότερο σοβαρή από αυτήν που βρισκόταν ήδη στο τραπέζι», συμπλήρωσε.
«Ελπίζω οι προτάσεις να είναι η επίσημη πρόταση για νέο πρόγραμμα για μια βιώσιμη λύση» είπε ο Ιρλανδός Υπουργός Μάικλ Νούναν. «Είναι τόσα πολλά που πρέπει να γίνουν σε μικρό χρονικό διάστημα, έτσι πιστεύω ότι δεν αναζητούμε μια λύση σήμερα, αλλά ελπίζω να υπάρξει μια δέσμευση».
«Το πρόβλημα είναι πόσο επαρκεί η ρευστότητα» δήλωσε ο Αυστριακός Υπουργός Οικονομικών Χανς Γερκ Σέλιγνκ. «Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Δεν πρέπει να υπάρξει λύση για μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αλλά λύση για την ρευστότητα. Περιμένουμε τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς. Τα κράτη μέλη πρέπει να εξετάσουν τι λύσεις έχουν στη διάθεσή τους» τόνισε.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!