Γενικά
Πικετί: Η απάντηση στο σχέδιο των δανειστών είναι “Όχι”
Οι Ευρωπαίοι αθέτησαν την υπόσχεσή τους για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζει ο Γάλλος οικονομολόγος στην εφημερίδα Le Soir.
Το σχέδιο που προτείνουν οι δανειστές στην Ελλάδα, είναι κακό και υφεσιακό και η απάντηση σε αυτό είναι “όχι” επισημαίνει σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Le Soir o διάσημος Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί, σημειώνοντας ωστόσο πως δεδομένης της βιαιότητας της απειλής έξωσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και της πολιτική ασφυξίας από την ΕΚΤ, κατανοεί ότι πολλοί Έλληνες προσελκύονται από το “ναι”. Υπενθυμίζει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι αθέτησαν την υπόσχεσή τους του 2012, για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, από τη στιγμή που η χώρα θα βρισκόταν σε πρωτογενές πλεόνασμα.
Αναλυτικότερα αναφέρει τα εξής:
ΕΡ. Πώς μπορούμε να βγούμε από μια κατάσταση, η οποία φαίνεται τουλάχιστον επικίνδυνη τόσο για τους Έλληνες όσο και για την Ευρωζώνη;
- Για να βγούμε από την κρίση, χρειάζονται δύο πράγματα. Πρώτον, πρέπει να συγκαλέσουμε μια Διάσκεψη για το Χρέος, που θα επιτρέψει την επεξεργασία αναδιάρθρωσης του συνόλου των χρεών της Ευρωζώνης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρώπη οικοδομήθηκε πάνω στη διαγραφή των δημόσιων χρεών του παρελθόντος, προτού επενδύσει στο μέλλον. Η Γερμανία, χώρα που δεν αποπλήρωσε ποτέ τα χρέη της κατά τη διάρκεια του 20 αιώνα, καλά θα έκανε να το θυμηθεί. Δεύτερον, πρέπει να συγκροτηθεί ένα Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης, με αντιπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων, ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Θα μπορέσει στο μέλλον να ρυθμίζει δημοκρατικά το επίπεδο ελλείμματος και δημόσιων επενδύσεων και να επιβλέπει την Τραπεζική Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Η κρίση ανέδειξε την αδιαφάνεια και την αναποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών σήμερα.
ΕΡ. Βραχυπρόθεσμα, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με ένα Grexit. Αυτό μήπως θα σήμαινε ότι το ενιαίο νόμισμα, ανατρέψιμο πλέον, θα γινόταν και πιο εύθραυστο;
- Εκείνοι που πιστεύουν ότι η έξοδος μιας χώρας θα επέτρεπε να επιβληθεί πειθαρχία και σταθερότητα στην Ευρωζώνη είναι μαθητευόμενοι μάγοι. Στην πραγματικότητα, η έξοδος μιας χώρας θα τράνταζε το σύνολο της ζώνης. Θα ήταν πιθανώς η αρχή του τέλους…».
«Να ασκήσει βέτο η Γαλλία σε ενδεχόμενο Grexit»
Τη χρήση του βέτο της Γαλλίας ενάντια σε ένα Grexit ζητά από τον Φρανσουά Ολάντ ο γνωστός οικονομολόγος Τομά Πικετί, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τη Δεύτερα θα πρέπει να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους».
Τις θέσεις αυτές εξέφρασε με την ευκαιρία συνέντευξής του στην πρωϊνή ηλεκτρονική εκπομπή «Matinale» της εφημερίδας Le Monde.
Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, πώς εκτιμά την την έως τώρα συμπεριφορά του Γάλλου προέδρου και πώς θα πρέπει να ενεργήσει έναντι της ελληνικής κρίσης, ο κ. Πικετί απάντησε :
«Ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να εκφρασθεί επισήμως, λέγοντας ότι θα θέσει βέτο ενάντια σε μια έξοδο της Ελλάδας, σε οποιαδήποτε περίπτωση. Θεωρώ ότι όποια και εάν είναι η απάντηση στο δημοψήφισμα της Κυριακής, τη Δεύτερα οι Ευρωπαίοι θα πρέπει επιτέλους να δεχθούν τη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους και όχι για τη μεθαύριο, αλλά τώρα. Εδώ και έξι μήνες συζητάμε... οι Ευρωπαίοι είχαν υποσχεθεί από το 2012. Εάν η Γαλλία συνεχίζει να έχει μια χλιαρή συμπεριφορά, υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος, οι συντηρητικοί να καταστρέψουν την Ευρώπη, αποβάλλοντας μια χώρα με έναν εξαιρετικά βίαιο τρόπο, προκαλώντας ασφυξία στην οικονομία της.
Αυτό θα προκαλέσει μια δυσαρέσκεια και μια πικρία στην Ελλάδα το μέγεθος της οποίας δεν μπορούμε να φανταστούμε. Μετά από την αποπομπή μιας χώρας από την ευρωζώνης, θα ενισχυθούν οι διακηρύξει της ακροδεξιάς περί εξόδου από την ευρωζώνη.
Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη έχουμε να κάνουμε με μαθητευόμενους μάγους που φαντάζονται ότι θα επιβάλουμε την τάξη και θα σταθεροποιήσουμε την ευρωζώνη εκδιώκοντας μια χώρα. Είναι μια κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή και είναι απόλυτα κρίσιμο να εκφρασθεί επισήμως ο Φρανσουά Ολάντ λέγοντας ότι η Γαλλία θα βάλει βέτο και είναι απολύτως αδύνατο να παρθεί μια τέτοια απόφαση (για έξοδο) εάν η Γαλλία αντιστέκεται.
Θα πρέπει επομένως να επανέλθει στην ευρωπαϊκή σκηνή η Γαλλία με ένα πολύ πιο δυνατό τρόπο απ' ότι έχει κάνει έως τα τώρα», υπογράμμισε ο Τομά Πικετί.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!