Γενικά
Σόιμπλε: Πρόθυμοι για συζητήσεις με την Αθήνα, αλλά από μηδενική βάση
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε ότι η εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση έχει χαθεί, ενώ τόνισε ότι η «ακατανόητη» συμπεριφορά της Ελλάδας δεν θα καταστρέψει την Ευρώπη.
«Υπόθεση της Ελλάδας» είναι αν θα αποφύγει το Grexit και την χρεοκοπία, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τόνισε ότι οι εταίροι είναι πρόθυμοι να συζητήσουν και πάλι με την Αθήνα, αλλά από μηδενική βάση, καθώς το τρέχον πρόγραμμα εκπνέει σήμερα. Επανέλαβε δε ότι οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν ότι αν κάποιος θέλει να παραμείνει στο ευρώ, πρέπει να δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις. Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα, ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για δικαίωμα της Ελλάδας, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει κατανοήσει για ποιο θέμα θα ψηφίσουν οι Έλληνες και τόνισε ότι έχει καταστραφεί η εμπιστοσύνη.
«Κάθε λαός είναι κυρίαρχος για το ποια κυβέρνηση εκλέγει. Σε αυτό δεν αναμιγνύεται κανείς απ' έξω. Πάντα λέμε ότι αυτή είναι μια κυρίαρχη απόφαση του ελληνικού λαού, όπως είναι και δικαίωμα της Ελλάδας να κάνει ένα δημοψήφισμα. Δεν τίθεται καν θέμα. Άλλοι όμως υποχρεώνονται βεβαίως με τους δικούς τους κανόνες. Αυτό πρέπει να το συμφωνήσεις με τον άλλον. Και αυτή η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστρέψει κάθε εμπιστοσύνη, ενώ αφαίρεσε από το τρέχον πρόγραμμα κάθε βάση», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Brennpunkt» του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και επισήμανε ότι «το πώς θέλουν να οικοδομήσουν πάλι εμπιστοσύνη, θα πρέπει να το σκεφτούν στην Ελλάδα». Εμείς είμαστε έτοιμοι, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, να συνεχίσουμε να βοηθούμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. «Αλλά θα πρέπει βεβαίως και η ίδια η Ελλάδα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις», σημείωσε.
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο επιστολής που έστειλε ο ίδιος στους Γερμανούς βουλευτές, ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για μια «απολύτως αιφνιδιαστική στροφή» και για το ότι «η Ελλάδα διέκοψε τις διαπραγματεύσεις» και έτσι το πρόγραμμα εκπνέει σήμερα το βράδυ.
«Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ. Με αυτό εκπίπτει κάθε μελλοντική εκταμίευση από το ΔΝΤ. Και τώρα θα γίνει την Κυριακή ψηφοφορία για κάτι που δεν έχουμε καταλάβει. Προσπαθούσαμε στην συζήτηση το Σάββατο να μάθουμε από τον κ. Βαρουφάκη για ποιο πράγμα θέλουν να ψηφίσουν, αφού δεν υπάρχει κάτι για το οποίο θα μπορούσε να γίνει ψηφοφορία, καθώς αυτό για το οποίο γινόταν η διαπραγμάτευση ήταν η ολοκλήρωση του προγράμματος και η ελληνική κυβέρνηση έχει αφαιρέσει την όποια βάση», συνέχισε ο κ. Σόιμπλε, αλλά τόνισε ότι «εάν μετά (το δημοψήφισμα) η Ελλάδα πει θα μπορούσαμε να ξανασυζητήσουμε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η Ευρωζώνη να βοηθήσει, τότε βεβαίως είμαστε για αυτό πρόθυμοι». Διευκρίνισε όμως ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή, «διότι αυτό το πρόγραμμα που είχαμε, το οποίο παρατάθηκε δύο φορές, τελειώνει την Τρίτη το βράδυ και έχει αφαιρεθεί κάθε βάση».
Ερωτώμενος εάν έχει χαθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων της, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε καταφατικά και περιέγραψε ότι κατά την συνεδρίαση του Eurogroup ρωτήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης τι θα γίνει αν ο ελληνικός λαός ξαφνικά πει «συμφωνούμε»; «Και τότε απάντησε: 'Τότε θα το κάνουμε'. Και τότε είπαμε: 'Πώς να εμπιστευθούμε ότι η κυβέρνηση θα κάνει πράγματι κάτι και θα στηρίξει - εκεί πρέπει κανείς να είναι συνεχώς προσηλωμένος- κάτι το οποίο η ίδια εισηγηθεί στον λαό να το απορρίψει; Αυτό δεν αποτελεί βάση για εμπιστοσύνη. Έτσι δεν μπορούμε να δουλέψουμε στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Αλλά για αυτό πρέπει στην Ελλάδα να ξεκαθαρίσει ο καθένας μέσα του τι θέλει. Αν κάποιος θέλει να μείνει στο ευρώ, πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις», δήλωσε.
Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε κατανόηση για την συναισθηματική φόρτιση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την συνέντευξη Τύπου, αλλά έσπευσε να σημειώσει ότι «δεν απογοήτευσε η Ευρώπη, αλλά η ελληνική κυβέρνηση έδειξε μια απίστευτη συμπεριφορά» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν μπορεί με αυτό να καταστρέψει την Ευρώπη, δεν μπορεί να εξασθενίσει την Ευρώπη, όπως αυτό ακουγόταν στην «κατανοητή ανησυχία» του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Η Ευρώπη είναι σταθερή και είμαστε αποφασισμένοι - ξέρετε, τα αισθήματα δεν μας βοηθούν, πρέπει να διατηρήσουμε ψυχρή λογική. Είπαμε με μεγάλη καθαρότητα και ηρεμία, πάνω σε αυτή τη βάση δεν υπάρχει καμία δυνατότητα, αλλά είμαστε βεβαίως πρόθυμοι να βοηθήσουμε τη Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Η Ευρώπη στέκεται ενωμένη. Θα κάνουμε τα πάντα για να ενισχύσουμε την σταθερότητα και την εμπιστοσύνη στο ευρώ. Και οι αντιδράσεις των αγορών σήμερα είναι ελεγχόμενες. Το ευρώ είναι σταθερό και παραμένει σταθερό. Αυτό το είπε και η G-7 που ενημερώσαμε. Κανείς δεν χρειάζεται τώρα να υπερβάλλει», υπογράμμισε ο Γερμανός πολιτικός και σημείωσε: «Η Ελλάδα βαδίζει έναν δύσκολο δρόμο, αλλά αυτό είναι η ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης που εξέλεξε ο ελληνικός λαός. Αυτό μπορεί κανείς να το διορθώσει. Εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε βοήθεια. Αλλά κάνουμε το παν για να κρατήσουμε την Ευρώπη σταθερή και, εάν είχαμε πάει σε αυτόν τον κατήφορο, τότε θα κινδύνευε η Ευρώπη και για αυτό είπε και η καγκελάριος, ακριβώς για να κρατήσουμε το ευρώ σταθερό, για να μην αποτύχει η Ευρώπη, πρέπει να τηρήσουμε αυτή την καθαρή και αξιόπιστη θέση».
Κληθείς να απαντήσει αν η Ευρώπη αποτυγχάνει σε περίπτωση που αποτύχει το ευρώ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε κατηγορηματικά «όχι» και διευκρίνισε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα μια μοναδική περίπτωση. «Το ευρώ δεν θα αποσταθεροποιηθεί από την ακατανόητη και δυσεξήγητη συμπεριφορά αυτής της κυβέρνησης στην Ελλάδα. Παραμένει σταθερό και κάνουμε το παν ώστε αυτό να είναι έτσι. Είμαστε πρόθυμοι για κάθε βοήθεια, αλλά θα υπερασπιστούμε την σταθερότητα, την συνοχή, την εμπιστοσύνη στο ευρώ και την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αυτή είναι η βασική υποχρέωσή μας», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.