Γενικά

20 Απριλίου 2015 15:21

Συγκλίσεις, διαφωνίες και «σκληρά» μηνύματα ενόψει Eurogroup

Εντατικές διαπραγματεύσεις και σε πολιτικό επίπεδο για τα μεγάλα "αγκάθια". Βρόχος η έλλειψη ρευστότητας. Σερί αρνητικών δηλώσεων απο Τόμσεν κι Ευρωπαίους.

-

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις, σε επίπεδο Brussels Group, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά για την επίτευξη μιας συμφωνίας, που θα εκτονώσει την εκρηκτική κατάσταση από την έλλειψη ρευστότητας στα δημόσια ταμεία, λόγω της οποίας προετοιμάζεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική μεταφορά από Ταμεία και φορείς του Δημοσίου των ταμειακών διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, ώστε να πληρωθούν κανονικά μισθοί, συντάξεις, επιδόματα και άλλες υποχρεώσεις του Κράτους.

Όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχινάς, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και αύριο, τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο.

Οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group διεξάγονται μεν σε καλύτερο κλίμα, ωστόσο οι αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν, κυρίως σε ότι αφορά την πρόβλεψη του ρυθμού ανάπτυξης, τις αποκρατικοποιήσεις και τον νέο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ το Σαββατοκύριακο τέθηκαν επί τάπητος το δημοσιονομικό κενό και οι τρόποι κάλυψης του, εκ των οποίων θα προκύψει και το πρωτογενές πλεόνασμα του τρέχοντος προϋπολογισμού.

Όπως αποκάλυψε ο Γιώργος Ρωμανιάς, οι δανειστές πιέζουν για μείωση της κατώτατης σύνταξης στα 320 ευρώ.

Η ελληνική αντιπροσωπεία εκτιμά ανάπτυξη 1,4% φέτος για την ελληνική οικονομία, ωστόσο στα διάφορα σενάρια που επικαλούνται εκπρόσωποι των δανειστών υπάρχουν και μερικά με ύφεση για το 2015.

Ενόψει του έκτακτου Euro Working Group της Τετάρτης, βάσει του οποίου θα συνταχθεί και η πρώτη για την νέα Κυβέρνηση «έκθεση προόδου» για το Eurogroup της Παρασκευής, οι δύο πλευρές έχουν βάλει από το πρωί της Δευτέρας στην ατζέντα τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το φορολογικό, το χρέος, καθώς και τα εργασιακά.

Για αυτά, ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, ανέδειξαν σήμερα τις κόκκινες γραμμές και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, η οποία γίνεται σε όλο και πιεστικότερο κλοιό και κλίμα, που καλλιεργούν με δηλώσεις υψηλόβαθμοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης.

Ομοβροντία αρνητικών δηλώσεων

Οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των εταίρων και δανειστών γίνονται υπό την βαριά σκιά ενός σερί αρνητικών δηλώσεων από τις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Μετά το χθεσινό τελεσίγραφο από την Κριστίν Λαγκάρντ, ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη και «καλός γνώστης» της διαπραγμάτευσης, Πόουλ Τόμσεν, δήλωσε σήμερα ότι είναι μακριά απο τον στόχο οι συζητήσεις των πιστωτών με την Ελλάδα, ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα χειροτερεύει».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί έριξε και πάλι το μπαλάκι στο γήπεδο της ελληνικής πλευράς, δηλώνοντας «εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, αλλά αυτό προϋποθέτει μεταρρυθμίσεις και άμεσα», την ώρα που ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωνε ότι τα όποια μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους δανειστές «πρέπει να περάσουν από την Ελληνική Βουλή».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν πολλοί υπουργοί Οικονομικών χωρών της Ευρωζώνης, που σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, «βλέπουν αβέβαιη την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα», ενώ τον κώδωνα του κινδύνου για την ρευστότητα έκρουσε ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Γαλλίας, λέγοντας ότι χωρίς συμφωνία «τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τις ελληνικές τράπεζες».

Στην αναιμική ρευστότητα αναφέρονται και οι New York Times, σε δημοσίευμα τους με τίτλο «Την Παρασκευή τελειώνουν τα χρήματα της Ελλάδας!».

Η ελληνική απάντηση

Στα σενάρια περί Grexit και διπλού νομίσματος,  που έχουν πυκνώσει τις τελευταίες ημέρες σε μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς και στο σφίξιμο της μέγγενης των πιέσεων από την πλευρά των δανειστών, η ελληνική πλευρά απάντησε τις τελευταίες ώρες μέσω τόσο του Γιάνη Βαρουφάκη όσο και μέσω του Πρωθυπουργού.

Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ήταν έμμεση κι έγινε κατά τις δηλώσεις του, μετά από την επίσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου ο Πρωθυπουργός είπε ότι «η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται», τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα μήνυμα και προς το εξωτερικό.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Οικονομικών, επεσήμαινε σε συνεντεύξεις του σε διεθνή ΜΜΕ, ότι η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας ότι «η κρίση θα μεταδοθεί, αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ».

Εν τω μεταξύ,στο πλαίσιο συνάντησης του με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εκτίμησε ότι σύντομα «χωρίς περαιτέρω δυσχέρειες και κατά τρόπο οριστικό» θα υπάρξει διευθέτηση όσον αφορά την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)