Οικονομική πολιτική
Δεσμεύονται οι λογαριασμοί των φοροφυγάδων
Ξεκινούν από σήμερα οι έλεγχοι στις περιβόητες λίστες φοροφυγάδων και μεγαλοοφειλετών.
Του Νίκου Ρογκάκου
Με δέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών, ακόμη και των ακινήτων τους, απειλούνται από σήμερα, όσοι βρίσκονται στην κορυφή της λίστας της μεγάλης φοροδιαφυγής, όπως αποφασίσθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, στο ΣΔΟΕ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ant1news.gr, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί «ξεσκονίζουν» τις περιβόητες λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής (λίστα Λίχτενσταιν, λίστα Λαγκάρντ και λίστες μεγαλοοφειλετών και ακινήτων εξωτερικού) και ήδη περισσότεροι από 120 φάκελοι ελέγχονται εξονυχιστικά. Τις επόμενες ημέρες, σε «καραμπινάτες» περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί, αναντιστοιχία εισοδημάτων και περιουσίας, θα υπάρξουν κατασχέσεις λογαριασμών και ακινήτων και μετά οι ύποπτοι φοροδιαφυγής να δώσουν εξηγήσεις, αφού θα καλεστούν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Πάντως, ήδη έχουν γίνει δεσμεύσεις σε 21 υποθέσεις, ενώ από τις περίπου 1.500 υποθέσεις της λίστας των εμβασμάτων, οι 1.400 βρίσκονται και στις υπόλοιπες λίστες, δείγμα του ότι κάτι ύποπτο υπάρχει.
Όπου διαπιστώνεται προφανής αναντιστοιχία των δηλωθέντων εισοδημάτων με τις καταθέσεις -έχουν ήδη ανοίξει τραπεζικοί λογαριασμοί- θα αποστέλλεται πορισματική αναφορά στους Οικονομικούς Εισαγγελείς κι εκείνοι θα διατάσσουν αμέσως τη δέσμευση των καταθέσεων, έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Όπου δεν υπάρχουν υπόλοιπα καταθέσεων θα δεσμεύονται τα ακίνητα, αφού όπως λένε οι ελεγκτές, όσοι βρίσκονται σε αυτές τις λίστες έχουν ή καταθέσεις ή ακίνητη περιουσία.
Όπως έλεγαν στον ΑΝΤ1news.gr κύκλοι των ελεγκτικών υπηρεσιών, έως σήμερα οι λίστες είχαν ανατεθεί σε διαφορετικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διασταυρωθεί στην πορεία των ερευνών, αν κάποιος φορολογούμενος που δεν υπάρχει σε μια λίστα, υπάρχει σε μία άλλη και έτσι τα αποτελέσματα ήταν ελάχιστα.
Αυτό που αλλάζει είναι ότι πλέον μία υπηρεσία (Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου) θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο όλων των λιστών για να μπορεί να κάνει συνδυαστικούς ελέγχους.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το οικονομικό επιτελείο προσδοκά, με βάση τη λίστα μέτρων που έχει δώσει στους Θεσμούς να εισπράξει 725.000.000 ευρώ, από τον έλεγχο των εμβασμάτων.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!