Γενικά
Κλειδί για την «επομένη ημέρα» η αξιολόγηση του προγράμματος
«Πρέπει να γίνουν περισσότερα», το μήνυμα του προέδρου του Eurogroup ενόψει της αξιολόγησης από την τρόικα, που παραμένει άγνωστο πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα.
«Καμπανάκι» για να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η αξιολόγηση της τρόικας έκρουσε την Πέμπτη το Eurogroup, προκειμένου να σχεδιαστεί ο δρόμος για την «επόμενη ημέρα» μετά το τέλος του προγράμματος.
Στόχος της κυβέρνησης είναι οι τελικές αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο και το σχήμα που θα υπάρξει μετά το τέλος της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας, στο τέλος του 2014, να ληφθούν στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, προϋπόθεση όμως αποτελεί η θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, η οποία παραμένει άγνωστο πότε θα επιστρέψει στη χώρα μας, όπως γνωστοποιήθηκε στο χθεσινό Eurogroup.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ισχυρή στήριξη στην προοπτική προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης, ενώ κατέστησε σαφές ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα». Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι στο Eurogroup έγινε μια προκαταρκτική ανταλλαγή απόψεων για την «επόμενη ημέρα» από την ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος της Ελλάδας, στο τέλος του έτους.
Όπως είπε, το Eurogroup στηρίζει σθεναρά την πιθανότητα να δοθεί στην Ελλάδα μια «ενισχυμένη γραμμή πίστωσης» (ECCL), εφόσον η χώρα ολοκληρώσει με επιτυχία την τρέχουσα αξιολόγηση ως το τέλος του έτους. Τόνισε δε ότι επ αυτής πρέπει να συμφωνηθούν τεχνικές λεπτομέρειες και όροι, ενώ δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες παρά μόνο ότι η πιστωτική γραμμή προϋποθέτει την ύπαρξη εποπτείας.
Σε ότι αφορά την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην «επόμενη ημέρα από το Μνημόνιο», ο Πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε ότι «είναι επιθυμητή η συμμετοχή του ΔΝΤ, διότι ενισχύει την αξιοπιστία του προγράμματος», ωστόσο μένει ακόμη οι συνιστώσες της τρόικας και η Αθήνα να προσδιορίσουν επαρκώς τον «ρόλο του ΔΝΤ» μετά το τέλος του Μνημονίου.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε ότι απομένουν προς εκταμίευση για την Ελλάδα 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF και άλλα 1,8 δισ. ευρώ από τα λεγόμενα SMPs (κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα).
Η τρόικα πρέπει να επιστρέψει το αργότερο στο τέλος της άλλης εβδομάδας για να προχωρήσουν οι συζητήσεις, υπογράμμισε την ίδια ώρα ο νέος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, διαβεβαιώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει την Ελλάδα.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ότι η λεγόμενη «ενισχυμένη γραμμή πίστωσης» που εξετάζεται να δοθεί στην Ελλάδα μετά το τέλος του έτους, θα δίνει ένα «μαξιλάρι» βοήθειας, αλλά ταυτόχρονα η χώρα θα πρέπει να ικανοποιήσει κάποιους στόχους, ούτως ώστε να μη χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει, ενώ τόνιζαν ότι πρόκειται για μια «νέα σχέση» με τους δανειστές, με μειωμένη εποπτεία από τους δανειστές. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η λεγόμενη «καθαρή έξοδος» θα έρθει μετά από αυτή την ενδιάμεση περίοδο που θα διαρκέσει έξι έως 12 μήνες.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!