Γενικά

12 Σεπτεμβρίου 2014 07:43

Σαφάρι ελέγχων σε 979 πρατήρια καυσίμων

Σε κλοιό σαρωτικών ελέγχων μπαίνουν 979, από συνολικά 2323 πρατήρια υγρών καυσίμων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Λάρισα και Μαγνησία.

-

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Πρόκειται για 714 βενζινάδικα στα οποία έχει εγκατασταθεί το σύστημα εισροών-εκροών, συνδέθηκαν με την ΓΓΠΣ, αλλά εξακολουθούν να μην στέλνουν στοιχεία για τις ποσότητες καυσίμων που αγοράζουν και πουλάνε. Στο στόχαστρο μπαίνουν και 265 πρατήρια που δεν έχουν οριστικοποιήσει την εγγραφή τους στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας, μην αποτυπώνοντας το πλήρες προφίλ της επιχείρησης τους. Δηλαδή:

  • Τον αριθμό και τη χωρητικότητα των δεξαμενών      τους
  • Τον αριθμό των αντλιών
  • Άλλες υποδομές

Όπως υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χάρης Τσαβδάρης, η λίστα των επιχειρήσεων που δεν ενημερώνουν το μητρώο του συστήματος εισροών-εκροών είναι ήδη στη διάθεση των ελεγκτικών μηχανισμών. Υποστήριξε πάντως ότι αρκετές από αυτές μπορεί να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, ως πρατήρια, συνεχίζοντας τις άλλες εμπορικές δραστηριότητες.Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ο ρυθμός συλλογής των στοιχείων από τα πρατήρια που έχουν εγκαταστήσει το σύστημα είναι ικανοποιητικός.

Αναφορικά με τα πρατήρια της πρώτης και δεύτερης φάσης εφαρμογής του προγράμματος, 2.058(από τα 2323) έχουν οριστικοποιήσει την εγγραφή τους, συμπληρώνοντας τα στοιχεία των υποδομών τους, με τον βαθμό συμμόρφωσης να ανέρχεται στο 88%, που κυμαίνεται ανάλογα με την περιοχή.  Για παράδειγμα όπως δείχνει ο πίνακας που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στην Αττική φτάνει το 92%, στη Θεσσαλονίκη το 91%, στη Λάρισα το 83%.

Σειρά θα πάρουν στους επόμενους μήνες, όσες από τις 2600 επιχειρήσεις στους υπόλοιπους νομούς, δεν εφαρμόζουν πλήρως το σύστημα. Αύριο θα αναρτηθεί στην διαδικτυακή πύλη ανοιχτών δεδομένων  της κυβέρνησης(www.data.gov.gr), η «λευκή» λίστα των πρατηρίων που ενημερώνουν κανονικά την βάση δεδομένων, της Γ.Γ.Π.Σ. Από τα τέλη Οκτώβρη οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών θα έχουν online πρόσβαση στην επικαιροποιημένη λίστα, και θα υποχρεώνονται να  διακόψουν την προμήθεια πρατηρίων που δεν περιλαμβάνονται σε αυτή. Οξύτερο είναι πάντως το πρόβλημα στην περιφέρεια, με χαρακτηριστικότερες τις περιπτώσεις του Ηρακλείου, της Λάρισας και της Μαγνησίας. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβδάρη, θα δοθεί στους καταναλωτές η δυνατότητα, μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, εύρεσης των πρατηρίων στην περιοχή τους που είναι στην λευκή λίστα, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα μπορούν να βλέπουν και τις τιμές διάθεσης των καυσίμων.

Αναφορικά με τον χρόνο προσθήκης στην ελεγκτική αλυσίδα των σημαντικών «κρίκων» της εγκατάστασης GPS στα βυτία και συστήματος εισροών-εκροών στις περίπου 990 φορολογικές αποθήκες, ο κ. Τσαβδάρης, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2016. Πιο ώριμο είναι το κομμάτι της τοποθέτησης GPS στα βυτιοφόρα, καθώς ήδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών έχει προμηθευτεί το απαραίτητο λογισμικό.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)