Γενικά

29 Αυγούστου 2014 12:43

Διεύρυνση ελληνοκινεζικής συνεργασίας

Η δυνατότητα αεροπορικής σύνδεσης αλλά και η διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας στο επίκεντρο της συνάντησης Κινέζων αξιωματούχων με τον Π. Μίχαλο.

-

Η διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας- Κίνας στον τουριστικό, αγροδιατροφικό και επενδυτικό τομέα αλλά κυρίως, η δυνατότητα αεροπορικής σύνδεσης των δύο χωρών ήταν τα θέματα που εξετάστηκαν στην συνάντηση που είχε χθες ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, Παναγιώτης Μίχαλος, με εξαμελή κινεζική αντιπροσωπεία υψηλών αξιωματούχων από την Περιφέρεια της Καντόνας (Guangdong), μιας από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά περιφέρειες με 106 εκατομμύρια κατοίκους και η οποία συμμετέχει με ποσοστό 12% στο ΑΕΠ της χώρας.

Σκοπός της επίσκεψης στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της κινεζικής αποστολής κ. Luo Jun, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Γραφείου Εξωτερικών Υποθέσεων της Περιφέρειας, είναι η διερεύνηση των πεδίων συνεργασίας των δύο χωρών και η διευκόλυνση των επαφών μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων.

Ο κ. Luo Jun τόνισε την υψηλή ποιότητα και διατροφική αξία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης της θέσης τους στην κινεζική αγορά και επισήμανε το ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς για επενδύσεις, ιδιαίτερα στον ξενοδοχειακό και τουριστικό τομέα.

Την ανάγκη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης με την Κίνα υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο κ. Μίχαλος, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο θα συμβάλει στην αύξηση των αφίξεων Κινέζων τουριστών αλλά και στην ενίσχυση της ευρύτερης διμερούς οικονομικής συνεργασίας σε τομείς όπως το εμπόριο, ο πολιτισμός και οι επενδύσεις. Ο ίδιος υπογράμμισε την υψηλή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων- τρόφιμα, καλλυντικά, νέες τεχνολογίες, βιομηχανικός εξοπλισμός, κοσμήματα κ.α.- αλλά και την ανάγκη υποστήριξης των Ελλήνων επιχειρηματιών από την κινεζική πλευρά για την εύρεση του κατάλληλου δικτύου διανομής, που θα εδραιώσει την παρουσία τους σε μία τόσο μακρινή και μεγάλη αγορά.

Ειδικότερα για τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων, ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της COSCO, η οποία, αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, έχει πολύ σημαντική επενδυτική παρουσία στη χώρα μας, καθώς επίσης και στο ενδιαφέρον Κινέζων επενδυτών για τον διεθνή αερολιμένα Αθηνών. Επισήμανε τις επενδυτικές ευκαιρίες στον τουριστικό τομέα (γήπεδα γκολφ, ξενοδοχειακές μονάδες κ.α.), τόσο σε ιδιωτικά σχέδια όσο και στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο κ. Luo Jun δεσμεύθηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την έναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας από κινεζικές αερογραμμές όπως η China Southern, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα μεριμνήσει ώστε ο επιχειρηματικός κόσμος της περιφέρειάς του να ενημερωθεί για την ελληνική αγορά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει, με στόχο τη διοργάνωση κινεζικής επιχειρηματικής αποστολής και την πραγματοποίηση κατ΄ιδίαν (Β2Β) επαφών με ελληνικές επιχειρήσεις.

 

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)