Επιχειρήσεις
Ελληνικά αγροτικά προϊόντα που κατακτούν τον κόσμο
Η Ελλάδα διατηρεί την 1η θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας.
Αύξηση για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά σημειώνουν οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων με πρωταγωνιστές ελαιόλαδο, νωπά ψάρια, οπωροκηπευτικά, τυροκομικά και βαμβάκι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων δείχνουν ότι η Ελλάδα διατηρεί την 1η θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας, την 3η θέση διεθνώς στην παραγωγή ελιάς, ελαιολάδου, ακτινιδίων και κρόκου (σαφράν), το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εξάγεται, την 5η θέση στις εξαγωγές σπαραγγιών και τη 15η στις εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων.
Επίσης, η Ελλάδα, παρά τη μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στην πρώτη 10άδα διεθνώς των χωρών με τις μεγαλύτερες εξαγωγές βαμβακιού.
Ακόμα, η Ελλάδα πρόσφατα ξεπέρασε τον αριθμό των 100 προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΟΠ και ΠΓΕ) και βρίσκεται στην 5η θέση στο μητρώο των προστατευόμενων προϊόντων της ΕΕ.
Ωστόσο, εκτός από τα επίσημα νούμερα υπάρχει και μία σειρά από «εξαγωγικά περίεργα» που δείχνουν κι αυτά τη δυναμική εξέλιξη του κλάδου.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με Τα Νέα, λίγοι γνωρίζουν ότι ελληνικά ψάρια εμπλουτίζουν το μενού μερικών από τα πιο γνωστά γκουρμέ εστιατόρια στο εξωτερικό. Επίσης, ότι στην Ιαπωνία αποτελεί μόδα το ελληνικό μέλι να είναι γαμήλιο δώρο και ότι στην Ασία ελληνικά πεπόνια δωρίζονται σε συσκευασίες κοσμημάτων.
Τα παραπάνω στοιχεία συγκέντρωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Εξαγωγέων, η πρόεδρος του οποίου Χριστίνα Σακελλαρίδη μίλησε για τα περιθώρια ανάπτυξης αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας.