Γενικά
Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα
Tο Δεκέμβριο του 2013, η συνολική ανεργία ανήλθε στην Ελλάδα στο 27,5% (1,349 εκατ. άτομα) από 27,6% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Eurostat.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Δεκέμβριο του 2013, η συνολική ανεργία ανήλθε στην Ελλάδα στο 27,5% (1,349 εκατ. άτομα) από 27,6% τον Νοέμβριο. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην ΕΕ. Στις επιμέρους κατηγορίες το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 24,5%, στις γυναίκες 31,6% και στους νέους κάτω των 25 ετών 58,3% (169.000 άτομα).
Στη συνολική ανεργία, την Ελλάδα ακολουθεί η Ισπανία (25,6% με βάση στοιχεία του Φεβρουαρίου), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Αυστρία (4,8%), τη Γερμανία (5,1%)και το Λουξεμβούργο (6,1%).
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις χώρες της Ευρωζώνης στις οποίες καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σε ένα έτος ήταν η Κύπρος (από 14,7% σε 16,7%), η Ελλάδα (από 26,3% σε 27,5%) και η Ιταλία (από 11,8% σε 13,0%). Η χώρα με τη μεγαλύτερη υποχώρηση της ανεργίας ήταν η Ουγγαρία (από 11,2% σε 8,3%).
Σε ετήσια βάση η ανεργία αυξήθηκε σε 11 κράτη- μέλη, μειώθηκε σε 15 και παρέμεινε σταθερή στη Ρουμανία και τη Σουηδία.
Στην Ευρωζώνη, όπου τα στοιχεία αφορούν τον Φεβρουάριο, η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 11,9%, ενώ κατέγραψε μικρή μείωση στο σύνολο της ΕΕ από 10,7% τον Ιανουάριο σε 10,6% τον Φεβρουάριο. Το Φεβρουάριο η ΕΕ είχε 25,920 εκατ. άνεργους, εκ των οποίων 18,965 εκατ. αφορούσαν την Ευρωζώνη. Σε ένα έτος η ανεργία μειώθηκε κατά 166.000 άτομα στην Ευρωζώνη και κατά 619.000 στην ΕΕ.
Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στους νέους κατέγραψαν η Ελλάδα (58,3%) και η Ισπανία (53,6%), ενώ τα χαμηλότερα η Γερμανία (7,7%) και η Αυστρία (9,4%).
Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στην Γερμανία
Η ανεργία στη Γερμανία μειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, αναδεικνύοντας την ευρωστία της αγοράς εργασίας της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας και προμηνύοντας ότι η εγχώρια ζήτηση θα καθοδηγήσει την ανάπτυξή της φέτος.
Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 12.000 σε 2,901 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείο Εργασίας της χώρας. Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 6,7%, χαμηλότερα από το 6,8% που ήταν η πρόβλεψη των οικονομολόγων στην έρευνα του Ρόιτερς.
«Η γερμανική αγορά εργασίας είναι σε καλό δρόμο και αυτό αυξάνει την πιθανότητα να γίνει λίγο πιο σφιχτή, επομένως υπάρχει πιθανότητα αυτό να οδηγήσει σε υψηλότερες αυξήσεις μισθών», δήλωσε ο οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg κ. Κρίστιαν Σουλτς, προσθέτοντας ότι οι απεργίες των πιλότων και των εργαζομένων στο γερμανικό δημόσιο τομέα δείχνουν την ισχύ τους κατά τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις.
Η ισχυρή αγορά εργασίας, σε συνδυασμό με τον περιορισμένο πληθωρισμό και τα χαμηλά επιτόκια, αναμένεται να δώσουν ώθηση στην ιδιωτική κατανάλωση στη Γερμανία. Χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ενώ την περασμένη εβδομάδα μία έρευνα έδειξε ότι η εμπιστοσύνη των Γερμανών καταναλωτών παρέμεινε σταθερή στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και επτά χρόνια.
Ιταλία: Ποσοστό-ρεκόρ στην ανεργία
Η ανεργία στην Ιταλία άγγιξε, το Φεβρουάριο, το ποσοστό-ρεκόρ του 13%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα το ιταλικό ινστιτούτο στατιστικής Istat. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από την αρχή της διεξαγωγής των επίσημων μετρήσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται από το 1977.
Οι άνεργοι στη χώρα έχουν ξεπεράσει τα 3,3 εκατομμύρια σημειώνοντας αύξηση κατά 272.000 ανθρώπους σε ετήσια βάση.
Η ανεργία των νέων ηλικίας 15-24 ετών συνεχίζει να κυμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα: ανέρχεται σε 42,3% καταγράφοντας αύξηση κατά 3,6% σε ετήσια βάση. Συνολικά 678.000 ιταλοί νέοι μέχρι 24 ετών συνεχίζουν να αναζητούν εργασία.
Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι πρόκειται να παρουσιάσει την οριστική μεταρρύθμιση της αγοράς της εργασίας. Στα κύρια σημεία της συμπεριλαμβάνεται η επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου μέχρι τρία χρόνια συνολικής διάρκειας, όπως και η θέσπιση του επιδόματος ανεργίας και για τους έκτακτους υπαλλήλους.
Σε σημερινό σχόλιό της, η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» τονίζει όμως ότι για να οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα η όποια αλλαγή και μεταρρύθμιση της κυβέρνησης θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος, ενώ χαρακτηρίζει την όλη κατάσταση "δραματική" σε κοινωνικό επίπεδο.