Γενικά
Τρισέ: Μπορεί να υπάρξει παράταση αποπληρωμής δανείων και μείωση επιτοκίων
Στη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα αναφέρεται σε συνέντευξή του ο ζαν Κλοντ Τρισέ.
Του Νίκου Ρογκάκου
Με θερμά λόγια για την έως τώρα πορεία της ελληνικής οικονομίας και των επιτευγμάτων που έχει πετύχει η χώρα, μίλησε ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, αφού υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και θεωρεί εφικτή την επιμήκυνση των δόσεων για τα δάνεια που έχει πάρει η χώρα και την μείωση των επιτοκίων, ώστε να απομειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος.
Ο κ. Τρισέ τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την αποκατάσταση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών της ισορροπιών, εσωτερικών και εξωτερικών».
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή, αναφερόμενος στη διευθέτηση του προβλήματος του ελληνικού χρέους, τονίζει ότι «η χρονική παράταση των δόσεων και η μείωση του υπάρχοντος επιτοκίου θα μου φαίνονταν ως πιθανά εφικτά μέτρα». Ένθερμος υποστηρικτής της Συνθήκης του Μάαστριχτ, στη σύνταξη της οποίας συνέβαλε, ανήκει στην ομάδα των ανθρώπων που αποφάσισαν το «κούρεμα» των ιδιωτικών ομολόγων το 2011 για την Ελλάδα.
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ σημειώνει επίσης ότι «οι εταίροι της, είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα, είτε Ευρωπαίοι είτε διεθνείς, επιδεικνύουν τώρα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, γεγονός που μειώνει αισθητά οποιαδήποτε επικινδυνολογία, όπως είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη» και συνεχίζει λέγοντας ότι «Τη στιγμή που ξέσπασε η οικονομική κρίση, η Ελλάδα είχε ένα μείζον πρόβλημα: ένα σημαντικό έλλειμμα στον προϋπολογισμό της (περίπου 15,5% του ΑΕΠ) κι ένα τεράστιο έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου πληρωμών της, που αντιπροσώπευε πάνω από 15% του ΑΕΠ της. Στο παρελθόν αυτά τα ελλείμματα χρηματοδοτούνταν από ξένους επενδυτές, ιδιώτες στην πλειονότητά τους. Με την έλευση της κρίσης, αυτοί οι επενδυτές έχασαν την εμπιστοσύνη τους και διέκοψαν τη χρηματοδότηση. Η σταδιακή επιστροφή σε μία εσωτερική κι εξωτερική οικονομική ισορροπία ήταν λοιπόν αναπόφευκτη, καθώς οι χρηματοδοτήσεις εξαφανίζονταν. Η Ευρώπη και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα βοήθησαν την Ελλάδα, έπειτα από αίτημά της, ώστε αυτή η εξισορρόπηση –που είναι πάντα πολύ δύσκολη όταν ξεκινάμε με πολύ μεγάλο έλλειμμα– να γίνει μέσα σε συνθήκες λιγότερο δραματικές και περισσότερο προοδευτικές απ’ ό,τι αν δεν υπήρχε καμία βοήθεια».
Στήριξη στις ευπαθείς ομάδες
Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ πιστεύει ότι οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού πρέπει να βοηθηθούν, και τονίζει ότι «ακόμα και λαμβάνοντας βοήθεια από τις χώρες που πρόσκεινται φιλικά στην Ελλάδα, η ανάκαμψη των μεγάλων ισορροπιών είναι μια διαδικασία πολύ δύσκολη και επίπονη, κυρίως για τις πιο ευάλωτες οικονομικά χώρες, οι οποίες χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Πρέπει να σημειωθεί πως οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται από το ΔΝΤ ή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά, σε τελευταία ανάλυση, από την κυβέρνηση του εν λόγω κράτους, δηλαδή της Ελλάδας εν προκειμένω. Το ΔΝΤ και η Κομισιόν οφείλουν φυσικά να βεβαιωθούν πως οι χρηματοδοτήσεις τους δεν θα πάνε χαμένες, διότι αυτό ζητάνε οι δανειστές – από τη μία πλευρά ολόκληρη η διεθνής Κοινότητα και, από την άλλη, τα εθνικά Κοινοβούλια των χωρών που δανείζουν τα χρήματά τους».
«Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, ας μην ξεχνάμε πως οι αποφάσεις λαμβάνονται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και πρέπει να εγκρίνονται και από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Εάν οι προσπάθειες της Ελλάδας –που θα γνωστοποιηθούν τον Απρίλιο για τους προϋπολογισμούς 2013– είναι σύμφωνες με τις δεσμεύσεις της, νομίζω ότι μία συμπληρωματική προσπάθεια των ευρωπαϊκών κρατών θα ήταν δικαιολογημένη. Δεν υπήρξα ποτέ υπέρμαχος της διαγραφής του δημόσιου χρέους, κάτι που θεωρώ δύσκολο να κατανοηθεί από τις πιστώτριες χώρες. Όμως, η χρονική παράταση των δόσεων και η μείωση του υπάρχοντος επιτοκίου θα μου φαίνονταν ως πιθανά εφικτά μέτρα».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!