Πολιτισμός

07 Ιουνίου 2024 06:36

Εορτολόγιο - 7 Ιουνίου: Ποιος γιορτάζει σήμερα

Διάβασέ μου το...

Ποιους Αγίους τιμά η Ορθόδοξη Εκκλησία. Σε ποιους πρέπει να ευχηθείτε "χρόνια πολλά".

Εορτολόγιο - 7 Ιουνίου: Ποιος γιορτάζει σήμερα
-

Σήμερα, Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2024, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των:

  • Αγίας Ζηναΐδος θαυματουργού,
  • Αγίου Παναγή εκ Κεφαλληνίας,
  • Οσίας Σεβαστιανής.

Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι τα εξής: Ζηναΐς, Ζηναΐδα, Παναγής, Πανάγος, Σεβαστιανή, Σεβαστίνα, Σεβαστιάνα, Σεβαστή, Σέβη, Σεβούλα, Σεβαστούλα.

Η ανατολή του ήλιου έγινε στις 06:02 και η δύση του θα γίνει στις 20:45.

Η Σελήνη είναι 0.9 ημερας


Ο Βίος του Αγίου Παναγής εκ Κεφαλληνίας

Ο Όσιος Παναγής ο Μπασιάς γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλληνίας, το 1801 μ.Χ., και ήταν γιος ευσεβών και επιφανών γονέων, του Μιχαήλ Τυπάλδου – Μπασιά και της Ρεγγίνας Δελλαπόρτα. Έμαθε Ιταλικά, Γαλλικά, Λατινικά και καταρτίσθηκε στη φιλοσοφία και τη θεολογία. Μικρός ακόμα χειροθετείται αναγνώστης και στην αρχή της σταδιοδρομίας του διορίζεται γραμματοδιδάσκαλος και εξασκεί το λειτούργημα του διδασκάλου.

Σε ηλικία 20 ετών, μετά τον θάνατο του πατέρα του, έχοντας έμφυτη κλίση και επηρεαζόμενος από την προσωπικότητα του πολιούχου μεγάλου ασκητού Αγίου Γερασίμου και του γείτονός του, επίσης μεγάλου ασκητού Αγίου Ανθίμου, εγκαταλείπει τα πάντα και φθάνει στο «Ξηροσκόπελο», μικρό νησάκι στην κάτω Λειβαθώ Βλαχερνών και τόπο εξορίας κληρικών από του Άγγλους. Δεν έμεινε όμως πολύ διάστημα καμφθείς από τις ικεσίες της χήρας μητέρας του και της απροστάτευτης αδελφής του. Επιστρέφει λοιπόν μοναχός στον κόσμο, αλλά ολόκληρη η ζωή του αποδεικνύεται συνεχής ασκητικός αγώνας και συνεπής επαγρύπνηση των μοναχικών ιδεών και αποφάσεών του.

Στις 21 Μαΐου 1864 μ.Χ., γεύεται τη χαρά της Ενώσεως της Επτανήσου με τη Μητέρα Ελλάδα, για την οποία εργάσθηκε με τον δικό του αντιστασιακό τρόπο πλησίον των ηρώων ριζοσπαστών, διατηρώντας και καλλιεργώντας την Ορθόδοξη Παράδοση, σε τόσο δύσκολες πολιτικές και κοινωνικές περιόδους.

Ο Όσιος Παναγής κοιμήθηκε το 1888 μ.Χ., και στην πάνδημη μετά τριήμερο κηδεία του εξεφώνησε περίφημο επικήδειο ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Γερμανός Καλλιγάς.

Ειδήσεις σήμερα:

Ασπρόπυργος: Φωτιά σε φανοποιείο (εικόνες)

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Σύμβουλοι του Τραμπ εκτίουν ποινή φυλάκισης

Εργάτες γης: Η πλατφόρμα για εποχικούς εργαζόμενους από την Αίγυπτο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ