Τεχνολογία

30 Μαΐου 2024 11:43

Συνολάκης: Σεισμός 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα είναι πιθανό να συμβεί

Διάβασέ μου το...

Τι δήλωσε ο ακαδημαϊκός για την σιγουριά του ότι θα σημειωθεί ένας σεισμός εντάσεως έως και 8,5 Ρίχτερ στο ελλαδικό τόξο, τονίζοντας ότι πρέπει να είναι όλοι προετοιμασμένοι.

Συνολάκης: Σεισμός 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα είναι πιθανό να συμβεί
-

Στην πρόβλεψη ότι «κάποια στιγμή θα έχουμε ένα μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο» προχώρησε ο Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης.

Αναλύοντας το ενδεχόμενο ενός σεισμού της τάξεως των 8,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στη χώρα μας, ο ακαδημαϊκός υποστήριξε πως αυτό είναι ένα υπαρκτό σενάριο.

Εξηγώντας το γιατί, σημείωσε ότι «αν πάτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων θα δείτε ότι υπάρχει ένα έκθεμα που μιλάει για τον πολύ μεγάλο σεισμό που έγινε στη δυτική Κρήτη το 365 μ.Χ. Και που τον ξέρουμε αυτόν τον σεισμό; Από τις περιγραφές… Είναι τότε που εξαφανίζεται η Αλεξάνδρεια σαν παγκόσμια πόλη».

Από ένα τσουνάμι που δημιούργησε ο σεισμός είχε καταστραφεί η Αλεξάδρεια, υποστήριξε ο Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Συνέχισε επισημαίνοντας πως η αιγυπτιακή πόλη καταστράφηκε από ένα μεγάλο τσουνάμι, που δημιουργήθηκε από έναν μεγάλο σεισμό. «Δηλαδή υπάρχουν σημεία στη δυτική Κρήτη, π.χ. στα Φαλάσαρνα, που είναι μια καταπληκτική φυσική παραλία, όπου υπάρχει ένα παλιό λιμάνι το οποίο έχει ανεβεί και βρίσκεται 8 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Πως ανέβηκε;», είπε ο κ. Συνολάκης.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού, της τάξεως των 8,5 Ρίχτερ υπογράμμισε: «Βεβαίως υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Πώς υπολογίζεται το μέγεθος του σεισμού; Οι γεωλόγοι λένε πως για να έχουν κάνει αυτές τις παρατηρήσεις εκεί λες τι είδους σεισμός είναι αυτός που μπορεί να κάνει τέτοιες μετατοπίσεις – που τις βλέπουμε ακόμα και τώρα και τι μέγεθος είχε. Η απάντηση είναι περίπου 8,5 βαθμών».

«Είναι ένα σενάριο στατιστικό, επειδή έχει ξαναγίνει. Είναι μια ένδειξη, δεν είναι πρόβλεψη. Το ότι έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, αυτό είναι η ένδειξη ότι μπορεί να ξαναγίνει» εξήγησε ο διακεκριμένος καθηγητής.

Ειδήσεις σήμερα:

Πανελλαδικές - Νέα Ελληνικά: Τα θέματα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ

Χασάνι για Μπελέρη: Δεν μπορεί να “μπλοκάρει” τις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας

Ακρίβεια - Στουρνάρας: Η κλιματική κρίση αυξάνει τις τιμές στα τρόφιμα