Οικονομία

23 Μαΐου 2024 14:26 Τελευταία ενημέρωση : 23 Μαΐου 2024 17:42

Μαρινάκης: Οι άνεργοι είναι λιγότεροι από 900000 για πρώτη φορά

Διάβασέ μου το...

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής επικαιρότητας.

Μαρινάκης: Οι άνεργοι είναι λιγότεροι από 900000 για πρώτη φορά
-

«Κάτω από 900.000 είναι οι άνεργοι στη χώρα μας για πρώτη φορά μετά το 2011, δηλαδή εδώ και 13 χρόνια», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Επιπλέον κατά το μήνα Απρίλιο του 2024 καταγράφεται αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων, αποχωρήσεων κατά 132.352 θέσεις εργασίας», προσέθεσε και έδωσε στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ για τις αναγγελίες πρόσληψης και τις αποχωρήσεις. «Από τη σύγκριση των στοιχείων του φετινού Απριλίου με τον περσινό αντίστοιχο μήνα προκύπτει ότι είχαμε 9.273 περισσότερες θέσεις εργασίας. Από το 2019 έως σήμερα η ανεργία έχει πέσει σχεδόν κατά 8,4 ποσοστιαίες μονάδες και είναι στο χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 2009, δηλαδή εδώ και 15 χρόνια» είπε και αναφέρθηκε σε δείκτες για την πτώση της ανεργίας στους άνδρες, στις γυναίκες αλλά και στους νέους όπου η ανεργία έχει πέσει κατά 20 μονάδες τα τελευταία πέντε χρόνια.

Επισήμανε ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αναλύοντας τον αριθμό των εργαζομένων ανά εισοδηματικό κλιμάκιο βλέπουμε ότι η ελληνική αγορά εργασίας σταδιακά απομακρύνεται από μία αγορά χαμηλών μισθών, διευρύνοντας σημαντικά το μερίδιο των εργαζομένων που λαμβάνουν καλύτερους μισθούς. Προσέθεσε ότι ενώ μέχρι το 2019 η πολυπληθέστερη κατηγορία ήταν η χαμηλότερη, εκείνων με μισθούς κάτω των 700 ευρώ, πλέον η πολυπληθέστερη κατηγορία είναι αυτή μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ. Εξήγησε ότι το μερίδιο των χαμηλόμισθων εργαζομένων μειώθηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια (από το 2019 έως το 2023) στο 18,1% επί του συνόλου των εργαζομένων και σχεδόν 288.000 εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν σε ψηλότερη εισοδηματική κατηγορία.

«Οι επενδύσεις που έρχονται στη χώρα μας, τα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης της ΔΥΠΑ, το ευνοϊκό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων χάρη στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και την ανάπτυξη των ψηφιακών εργαλείων στον πυρήνα της λειτουργίας του κράτους αποδίδουν απτά αποτελέσματα δημιουργώντας ολοένα και περισσότερες θέσεις εργασίας. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι θέσεις αυτές να βελτιώνονται πάντοτε και ποιοτικά με ακόμα καλύτερες απολαβές για τους εργαζομένους», τόνισε ο κ. Μαρινάκης. «Είναι χαρακτηριστικό πως πάνω από 310.000 συμπολίτες μας που έως το 2019 ήταν άνεργοι, βρήκαν δουλειά με καλύτερες αποδοχές σε σχέση με αυτές που είχαν κατά το παρελθόν», σημείωσε και υπογράμμισε:

«Συνεχίζουμε, προκειμένου να πετύχουμε δύο μεγάλους μας στόχους για αυτή την τετραετία: Πρώτον να αγγίξουμε και -γιατί όχι;- να πέσουμε κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον δείκτη της ανεργίας και δεύτερον να κάνουμε πράξη τον στόχο μας για αύξηση των εισοδημάτων όλων των πολιτών και για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ ως το τέλος της τετραετίας».

Ενδοοικογενειακή Βία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ασχολήθηκε στη συνέχεια με την αύξηση των γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας από 18 σε 63 -από το τέλος του μήνα- που θα λειτουργούν σε κάθε νομό της χώρας που ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Ήδη σε κάθε νομό λειτουργεί ένα "safe house", όπου φιλοξενούνται θύματα ενδοοικογενειακής βίας για όσο καιρό χρειαστεί, ώστε οι γυναίκες να νιώσουν ασφαλείς. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ετησίως 20.000 γυναίκες αναζητούν στέγη. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση η εφαρμογή "panic button" επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα και θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν όλοι οι ενήλικες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας».

Βια - κακοποίηση - ενδοοικογενειακή βια

«Όλα αυτά τα μέτρα, δίνουν τη δυνατότητα στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να προστατευθούν. Κι εμείς ως Πολιτεία αλλά και ο καθένας από μας ξεχωριστά οφείλουμε, όπως και όσο μπορούμε, να κάνουμε τα θύματα να νιώσουν ασφάλεια και να τα παροτρύνουμε να απευθυνθούν στις αρμόδιες αρχές» προσέθεσε.

Επιστολική ψήφος

Αναφέρθηκε ακόμη στην ομαλή διαδικασία παράδοσης του εκλογικού υλικού στους Έλληνες που θα ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές μέσω επιστολικής ψήφου, η οποία συνεχίζεται: «Μέχρι σήμερα πάνω από 192.000 Έλληνες από όλο τον κόσμο, σε σύνολο 202.515 εκλογέων, έχουν παραλάβει τον φάκελο με το εκλογικό υλικό, δηλαδή ποσοστό 95%, ενώ πάνω από 40.000 εκλογείς έχουν ήδη αποστείλει το σφραγισμένο ψηφοδέλτιο προς το κέντρο διαλογής επιστολικής ψήφου στο Περιστέρι. Υπενθυμίζεται ότι οι καταληκτικές ημερομηνίες για την αποστολή του ψηφοδελτίου μέσω παραλαβής από κούριερ είναι για τους Έλληνες του εξωτερικού η Τρίτη 28 Μαΐου και για τους κατοίκους της επικράτειας η Δευτέρα 3 Ιουνίου. Οι εντός Ελλάδας εκλογείς μπορούν να επιστρέψουν το ψηφοδέλτιο και την Τρίτη 4 Ιουνίου αποκλειστικά μέσω των καταστημάτων των εταιρειών ταχυμεταφοράς», είπε.

Αντιπλημμυρική προστασία

Η ανακοίνωση από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, ένταξης στο ΕΣΠΑ, της δράσης "Κατασκευή Νέων Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας", συνολικού προϋπολογισμού 181 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 124 εκατ. ευρώ αφορούν συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη, ήταν το επόμενο θέμα. «Στο πλαίσιο της δράσης θα υλοποιηθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που αφορούν σε παρεμβάσεις διευθέτησης ρεμάτων και χειμάρρων, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας», ανέφερε.

«Ψηφίστηκε χθες το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας "Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις", είπε ακόμη και αναφέρθηκε σε διατάξεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. «Ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και βασική επιδίωξη της κυβέρνησης καθώς η ενίσχυσή τους συμβάλλει κατ' επέκταση στην θωράκιση της χώρας και την αμυντική ικανότητά της», τόνισε.

Είπε στη συνέχεια ότι μέχρι και τις 26 Ιουνίου μπορούν οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το τιμολόγιο ΓΑΙΑ στον συνεργαζόμενο πάροχο. «Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποκτούν πρόσβαση σε χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, μακροπρόθεσμα, για χρονικό διάστημα 10 ετών». Τόνισε ότι «η στήριξη του αγροτικού κόσμου είναι κρίσιμη για την κυβέρνηση και γι' αυτό τον λόγο προχωρήσαμε σε αυτή τη ρύθμιση όπως άλλωστε και στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο η οποία θα επιδιώξουμε από την επόμενη χρονιά να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά».

Στο πάγωμα για ένα χρόνο των επιτοκίων για τις πάγιες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς τη φορολογική διοίκηση, με διάταξη στο πλαίσιο τροπολογίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης , αναφέρθηκε ακολούθως. «Στόχος της ρύθμισης είναι να αποτραπεί η υπέρμετρη επιβάρυνση των φορολογούμενων από τα αυξημένα επιτόκια μετά τη λήξη της προηγούμενης ρύθμισης στις 31/03/2024», είπε και έδωσε αναλυτικά στοιχεία.

«Εγκληματική οργάνωση εφοριακών εξαρθρώθηκε στη ΔΟΥ Χαλκίδας οι οποίοι εκβίαζαν επιχειρηματίες για φορολογικές εκκρεμότητες και απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους», είπε ακόμη ο κ. Μαρινάκης ενώ αναφέρθηκε και στην εξάρθρωση κυκλώματος κτηνιάτρων στη Μακεδονία που σφράγιζαν εικονικές σφαγές παραγωγικών ζώων. «Όπως έχει υπογραμμίσει το υπουργείο θα δείξουμε μηδενική ανοχή σε έκνομες πράξεις ώστε να προστατευθούν οι έντιμοι κτηνοτρόφοι, σφαγείς, μεταποιητές κρέατος, καθώς και οι έντιμοι δημόσιοι λειτουργοί», υπογράμμισε.

Ομιλία του πρωθυπουργού στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι αύριο, Παρασκευή 24 Μαΐου στις 10:30 ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση μετά από πρόταση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Το Σάββατο 25 Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στην εκδήλωση για την ανάδειξη του Ζαγορίου ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO».

Αναλυτικά κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

«Κάτω από 900.000 είναι οι άνεργοι στη χώρα μας για πρώτη φορά μετά το 2011, δηλαδή εδώ και 13 χρόνια.

Επιπλέον, κατά το μήνα Απρίλιο 2024, καταγράφεται αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 132.352 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 354.231, ενώ οι αποχωρήσεις σε 221.879.

Από τη σύγκριση των στοιχείων του φετινού Απριλίου με τον περσινό αντίστοιχο μήνα, προκύπτει ότι είχαμε 9.273 περισσότερες θέσεις εργασίας.

Από το 2019 έως σήμερα η ανεργία έχει πέσει σχεδόν κατά 8,4%. Η ανεργία είναι στο χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 2009, δηλαδή εδώ και 15 χρόνια.

Στους άνδρες μειώθηκε κατά 7,4%, στις γυναίκες έπεσε σχεδόν κατά 10%.

Στους νέους έως 24 ετών, ένας δείκτης που ήταν πραγματικά θλιβερός για πολλά χρόνια, η ανεργία έχει πέσει κατά 20 μονάδες τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αναλύοντας τον αριθμό των εργαζομένων ανά εισοδηματικό κλιμάκιο, βλέπουμε ότι η ελληνική αγορά εργασίας σταδιακά απομακρύνεται από μια αγορά χαμηλών μισθών, διευρύνοντας σημαντικά το μερίδιο των εργαζομένων που λαμβάνουν καλύτερους μισθούς.

Ενώ έως το 2019 η πολυπληθέστερη μισθολογική κατηγορία ήταν η χαμηλότερη με μισθούς κάτω των 700 ευρώ, πλέον η πολυπληθέστερη μισθολογική κατηγορία είναι αυτή μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ.

Το 2019, περίπου 704.000 μισθωτοί, δηλαδή, το 35,5% επί του συνόλου των εργαζομένων, αμείβονταν με μισθό κάτω των 700 ευρώ. Το 2023, οι εργαζόμενοι που αμείβονταν με μισθό κάτω των 700 ευρώ μειώθηκαν στους 415.000. Αυτό σημαίνει ότι το μερίδιο των χαμηλόμισθων εργαζόμενων μειώθηκε μέσα σε 4 χρόνια στο 18,1% επί του συνόλου των εργαζομένων, και σχεδόν 288.000 εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν σε υψηλότερη εισοδηματική κατηγορία.

Το 2019, σχεδόν 665.000 μισθωτοί, δηλαδή 33,5% επί του συνόλου των εργαζομένων αμείβονταν με μισθό μεταξύ 1000 και 3000 ευρώ. Το 2023, οι εργαζόμενοι που αμείβονταν με μισθό μεταξύ 1000 και 3000 ευρώ αυξήθηκαν σε 980.326. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι σε αυτή την κλίμακα αυξήθηκαν σε 4 χρόνια στο 42,7% επί του συνόλου των εργαζομένων. 315.471 εργαζόμενοι προστέθηκαν σε αυτή την εισοδηματική κατηγορία και απέκτησαν υψηλότερα εισοδήματα.

Οι επενδύσεις που έρχονται στη χώρα μας, τα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης της ΔΥΠΑ, το ευνοϊκό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί για την δημιουργία νέων επιχειρήσεων, χάρη στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και την ανάπτυξη των ψηφιακών εργαλείων στον πυρήνα της λειτουργίας του κράτους, αποδίδουν απτά αποτελέσματα, δημιουργώντας ολοένα και περισσότερες θέσεις εργασίας.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι οι θέσεις αυτές να βελτιώνονται πάντοτε και ποιοτικά με ακόμα καλύτερες απολαβές για τους εργαζομένους. Είναι χαρακτηριστικό πως πάνω από 310.000 συμπολίτες μας που έως το 2019 ήταν άνεργοι, βρήκαν δουλειά με καλύτερες αποδοχές σε σχέση με αυτές που είχαν κατά το παρελθόν.

Συνεχίζουμε, προκειμένου να πετύχουμε δύο μεγάλους μας στόχους για αυτή την τετραετία: Πρώτον να αγγίξουμε και -γιατί όχι;- να πέσουμε κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον δείκτη της ανεργίας και δεύτερον να κάνουμε πράξη τον στόχο μας για αύξηση των εισοδημάτων όλων των πολιτών και για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ ως το τέλος της τετραετίας.

Την αύξηση των Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας από 18 σε 63- από το τέλος του μήνα -που θα λειτουργούν σε κάθε Νομό της χώρας ανακοίνωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ήδη σε κάθε Νομό λειτουργεί ένα «safe house», όπου φιλοξενούνται θύματα ενδοοικογενειακής βίας για όσο καιρό χρειαστεί, ώστε οι γυναίκες να νιώσουν ασφαλείς. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ετησίως 20.000 γυναίκες αναζητούν στέγη.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση η εφαρμογή «panic button» επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα και θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν όλοι οι ενήλικες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Η επέκταση της εφαρμογής του «Panic Button» αποτέλεσε αδήριτη ανάγκη, δεδομένης της έκτασης και έντασης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή του είχε ξεκινήσει πιλοτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και απευθύνονταν αποκλειστικά σε γυναίκες.

Όλα αυτά τα μέτρα, δίνουν τη δυνατότητα στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να προστατευθούν. Κι εμείς ως πολιτεία αλλά και ο καθένας από μας ξεχωριστά οφείλουμε, όπως και όσο μπορούμε να κάνουμε τα θύματα να νιώσουν ασφάλεια και να τα παροτρύνουμε να απευθυνθούν στις αρμόδιες αρχές.

Ομαλά συνεχίζεται η διαδικασία παράδοσης του εκλογικού υλικού στους Έλληνες που θα ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές μέσω επιστολικής ψήφου. Μέχρι σήμερα πάνω από 192.000 Έλληνες από όλο τον κόσμο, σε σύνολο 202.515 εκλογέων, έχουν παραλάβει τον φάκελο με το εκλογικό υλικό, δηλαδή ποσοστό 95%, ενώ πάνω από 40.000 εκλογείς έχουν ήδη αποστείλει το σφραγισμένο ψηφοδέλτιο προς το κέντρο διαλογής επιστολικής ψήφου στο Περιστέρι.

ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ - ΚΑΡΤΕΣ

Υπενθυμίζεται ότι οι καταληκτικές ημερομηνίες για την αποστολή του ψηφοδελτίου μέσω παραλαβής από κούριερ είναι για τους Έλληνες του εξωτερικού η Τρίτη 28 Μαΐου και για τους κατοίκους της επικράτειας η Δευτέρα 3 Ιουνίου. Οι εντός Ελλάδας εκλογείς μπορούν να επιστρέψουν το ψηφοδέλτιο και την Τετάρτη 4 Ιουνίου αποκλειστικά μέσω των καταστημάτων των εταιρειών ταχυμεταφοράς.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ανακοίνωσε την ένταξη στο ΕΣΠΑ, της δράσης «Κατασκευή Νέων Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας», συνολικού προϋπολογισμού 181 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 124 εκ. ευρώ αφορούν συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη.

Στο πλαίσιο της δράσης θα υλοποιηθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που αφορούν σε παρεμβάσεις διευθέτησης ρεμάτων και χειμάρρων, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας.

Επίσης θα θωρακιστούν αντιπλημμυρικά οι περιοχές μελέτης, οι οποίες έχουν πληγεί αφενός από καταστροφικά γεγονότα όπως πλημμύρες και πυρκαγιές και αφετέρου εξαιτίας ανθρωπογενούς παρέμβασης, για παράδειγμα αυθαίρετη δόμηση, και που εξαιτίας της απώλειας δασικών εκτάσεων, της κλιματικής αλλαγής και του άναρχου τρόπου οικιστικής ανάπτυξης, καθίστανται εξαιρετικά ευάλωτες έναντι του πλημμυρικού κινδύνου.

Η πράξη είχε ενταχθεί αρχικά στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και μεταφέρεται στο ΕΣΠΑ για την ασφαλή χρονικά υλοποίησή της.

Ψηφίστηκε χθες το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις».

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν στην επίλυση ζητημάτων των υγειονομικών υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων, στην ενίσχυση του εισοδήματος του στρατιωτικού προσωπικού, στη διευθέτηση οικονομικών ζητημάτων, στην κατάταξη καταρτισμένου προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην ενίσχυση της ασφάλειας των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και βασική επιδίωξη της Κυβέρνησης καθώς η ενίσχυσή τους συμβάλλει κατ' επέκταση στην θωράκιση της χώρας και την αμυντική ικανότητά της.

Μέχρι και τις 26 Ιουνίου μπορούν οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» στον συνεργαζόμενο πάροχο. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποκτούν πρόσβαση σε χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, μακροπρόθεσμα, για χρονικό διάστημα 10 ετών.

Το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» συμπεριλαμβάνεται στο ευρύτερο πλέγμα μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση για τη μείωση του αγροτικού, ενεργειακού κόστους και υλοποιείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με την υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά τη συνάντηση που είχαν πραγματοποιήσει εκπρόσωποι των αγροτών με τον Πρωθυπουργό.

Έχουμε τονίσει πως η στήριξη του αγροτικού κόσμου είναι κρίσιμη για την Κυβέρνηση και γι' αυτό το λόγο προχωρήσαμε σε αυτή τη ρύθμιση όπως άλλωστε και στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο η οποία θα επιδιώξουμε από την επόμενη χρονιά να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Στην Απόφαση περιγράφεται επιπλέον, η διαδικασία ένταξης των καταναλωτών, που είναι κάτοχοι παροχής αγροτικού ρεύματος, σε πρόγραμμα δεκαετούς, άτοκης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που υποχρεούνται να προσφέρουν οι πάροχοι.

«Παγώνουν» για ένα χρόνο τα επιτόκια για τις πάγιες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς τη φορολογική διοίκηση, με διάταξη στο πλαίσιο τροπολογίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης. Στόχος της ρύθμισης είναι να αποτραπεί η υπέρμετρη επιβάρυνση των φορολογούμενων από τα αυξημένα επιτόκια μετά τη λήξη της προηγούμενης ρύθμισης στις 31/03/2024.

Πιο αναλυτικά, το επιτόκιο των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την ΑΑΔΕ που έχουν τεθεί σε ρύθμιση θα μείνει σταθερό μέχρι και τις 31/3/2025 στο ύψος στο οποίο είχε διαμορφωθεί μέχρι τις 31/3/2024. Σημειώνεται, δε, πως το μέτρο αυτό θα έχει και αναδρομικό χαρακτήρα από 01/04/2024 τόσο για τις ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν τον προηγούμενο μήνα όσο και για εκείνες που βρίσκονταν ήδη σε ισχύ.

Έτσι, το ύψος των επιτοκίων για τις δόσεις οφειλών σε ρύθμιση διαμορφώνεται σε:

  • 4,34% για οφειλές που ρυθμίζονται σε 12 μηνιαίες δόσεις.
  • 5,84% για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 δόσεις.

Για τις οφειλές που έχουν τεθεί εκ νέου σε ρύθμιση μετά την απώλεια της πρώτης (β' υπαγωγή) το επιτόκιο διαμορφώνεται ως εξής:

  • 5,84% για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 12 μηνιαίες δόσεις.
  • 7,34% για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις.

Σημειώνεται ότι χωρίς την νομοθετική αυτή παρέμβαση, οι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονταν με επιτόκιο 6,68% για τις οφειλές ρυθμισμένες σε 12 δόσεις και σε 8,18% για οφειλές που έχουν ρυθμιστεί σε περισσότερες από 12 δόσεις.

Εγκληματική οργάνωση εφοριακών εξαρθρώθηκε στη ΔΟΥ Χαλκίδας οι οποίοι εκβίαζαν επιχειρηματίες για φορολογικές εκκρεμότητες και απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους.

Χαλκίδα - Εφορία - Αδιάφθοροι

Επιπλέον, μετά από έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξαρθρώθηκε κύκλωμα κτηνιάτρων στην Μακεδονία οι οποίοι σφράγιζαν εικονικές σφαγές παραγωγικών ζώων, παράνομη ενέργεια που συνδέεται με την καταβολή ενισχύσεων, δεδομένων και των αλλαγών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023 - 2027 αλλά και του νέου τρόπου καταβολής των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων σε αιγοπρόβειο και βόειο κρέας.

Όπως έχει υπογραμμίσει το Υπουργείο θα δείξουμε μηδενική ανοχή σε έκνομες πράξεις ώστε να προστατευθούν οι έντιμοι κτηνοτρόφοι, σφαγείς, μεταποιητές κρέατος, καθώς και οι έντιμοι δημόσιοι λειτουργοί.

Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση: Η τήρηση του νόμου αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Οι αρμόδιες Αρχές έχουν επιληφθεί και τον τελικό λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη.

Αύριο, Παρασκευή 24 Μαΐου στις 10:30 ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση μετά από πρόταση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Το Σάββατο 25 Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στην εκδήλωση για την ανάδειξη του Ζαγορίου ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO».

«Είναι ειρωνικό και απολύτως προσβλητικό προς τον ελληνικό λαό, την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός Ανάπτυξης φέρνουν στη Bουλή ένα πλήρως ακοστολόγητο νομοσχέδιο που αφορά θεωρητικώς μέτρα για την ενίσχυση του καταναλωτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να κουνά το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το οικονομικό του πρόγραμμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά.


Ειδήσεις σήμερα: 

ΒΟΑΚ: Σκοτώθηκε βγάζοντας selfie πάνω σε γέφυρα

Κολομβία: Έκρηξη σε εργοστάσιο πυρίτιδας με δεκάδες τραυματίες (βίντεο)

Μητσοτάκης για Δημογραφικό: Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ