Κόσμος

13 Μαΐου 2024 07:58 Τελευταία ενημέρωση : 13 Μαΐου 2024 11:17

Βόρεια Μακεδονία - Σιλιάνοφσκα: Η πρόκληση, οι “συστάσεις” της ΕΕ και η ελληνική αντίδραση

Διάβασέ μου το...

Η παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών ήδη από την ορκωμοσία της νέας Προέδρου της χώρας, τα “καμπάνάκια” από τις Βρυξέλλες και η στάση της Αθήνας.

Βόρεια Μακεδονία - Σιλιάνοφσκα: Η πρόκληση, οι “συστάσεις” της ΕΕ και η ελληνική αντίδραση
-

Σαφή καταδίκη από την Κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, την «αμφισβήτηση» της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας από την ηγεσία της ΕΕ και την ρήξη με το μεγαλύτερο αλβανόφωνο κόμμα στην χώρα της, προκάλεσε η στάση της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία κατά την ορκωμοσία της αποκάλεσε την χώρα της ως «Μακεδονία», παραβιάζοντας την Συμφωνία των Πρεσπών με το “καλημέρα” της ανάληψης των καθηκόντων της.

Προειδοποιήσεις απο την ΕΕ

Πολύ απογοητευτικό χαρακτηρίζει το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά την τελετή ορκωμοσίας της, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επισημαίνει ότι «η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής των νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».

«Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά την τελετή ορκωμοσίας», αναφέρει η εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασράλι, προσθέτοντας ότι «η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού των υφιστάμενων, νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».

Βόρεια Μακεδονία - Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα

ΥΠΕΞ: Κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις», τονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του για το γεγονός ότι κατά την ορκωμοσία της στη Βουλή και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της "Μακεδονία".

«Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Υπογραμμίζεται δε πως «η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».

Ρήξη με το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι εκτίμησε πως η νέα πρόεδρος της χώρας Σιλιάνοφσκα παραβίασε το Σύνταγμα και δημιούργησε κρίση στις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας.

«Λυπούμαστε για την ομιλία της Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα. Με την πρώτη της κιόλας φράση παραβίασε το Σύνταγμα, μην αναφέροντας τη λέξη Δημοκρατία, ούτε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο... Με την πρώτη της φράση προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας» δήλωσε ο 'Αρμπερ Αντέμι, βουλευτής του αλβανικού DUI.

Ειδήσεις σήμερα:

Εορτολόγιο - 13 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Πούτιν: Ο Σοϊγκού, η αποπομπή και το νέο πόστο

Μάτι: Η δικαίωση δεν ήρθε ποτέ για τους συγγενείς των θυμάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ