Quantcast

Κοινωνία

30 Ιουλίου 2022 15:15 Τελευταία ενημέρωση : 31 Ιουλίου 2022 00:03

Φωτιές: πύρινα μέτωπα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας

Διάβασέ μου το...

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι στις δυνάμεις πυρόσβεσης, από εστίες φωτιές που ξέσπασαν, μεταξύ άλλων, σε Μακεδονία, Πελοπόννησο, Εύβοια και Ιόνιο.

Φωτιές: πύρινα μέτωπα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας

Επί ποδός βρίσκονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς το μεσημέρι του Σαββάτου ξεπήδησαν πολλές εστίες φωτιάς ανά την επικράτεια, από το Ιόνιο και την Πελοπόννησο, μέχρι την Εύβοια και την Μακεδονία, οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν σβήσει ή οριοθετηθεί σε σημαντικό βαθμό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι πυρκαγιές στη Λευκάδα, στα Αμπελάκια Καβάλας, στη Γουμένισσα και στην Έδεσσα  έσβησαν.

Έσβησε και η πυρκαγιά στα Στείρα Εύβοιας, όπου επιχείρησαν οι 2 Τράκτορες περιπολίας.

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στα Λινισταινα Ηλείας, όπου εξακολουθούν να επιχειρούν 2 Τρακτορες και ένα Erickson.

Στην Τσακατούρα Γρεβενών η πυρκαγιά παραμένει περιορισμένη αλλά εξακολουθεί να καίει σε μικρή έκταση και αργά. Μαζί με τα πεζοποόρα επιχειρεί ένα ΕΠ Mi8 και κατευθύνεται και ένα Erickson.

Yπό έλεγχο και πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Εξοχή όρους Παγγαίου. Επιχείρησαν 4 οχήματα και 2 αφη PZL αλλά και στο Βέλο Κορινθίας οριοθετήθηκε η φωτιά. Στην περιοχή επιχείρησαν επίγειες και 2 CL 415 και 2 Τρακτορες.

Αυτή την ώρα υπάρχει πυρκαγιά στην Αγία Κυριακή, ανατολικά φράγματος Ηλείας. Επιχειρούν επίγειες, 2 CL 215 και 2 Τρακτορες, 

Σε όλες τις περιπτώσεις κινητοποιήθηκαν άμεσα επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση τους, ενώ στην Ηλεία επιχειρεί ρίψεις νερού από αέρος ένα ελικόπτερο.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στην Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας).

Χαρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς - 30/7/2022

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, το Π.Σ. καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ειδήσεις σήμερα:

Χειροπέδες σε αστυνομικό για ασέλγεια σε ανήλικη με… “άρωμα” πορνογραφίας

Εξωτικό πλάσμα της αβύσσου έχει “ξετρελάνει” τους επιστήμονες (εικόνες)

Ο Μεντβέντεφ δείχνει χάρτη με τα “νέα σύνορα” της Ουκρανίας (εικόνες)


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ