Quantcast

Πολιτική

24 Μαρτίου 2022 16:22

Στα άκρα η πολιτική κόντρα για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Διάβασέ μου το...

Από τη Βουλή και την κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα, η αντιπαράθεση συνεχίζεται μέσω Οικονόμου – Ηλιόπουλου, με οξύτατους χαρακτηρισμούς και ακραίες εκφράσεις.

Στα άκρα η πολιτική κόντρα για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Σε επίπεδο εκπροσώπων συνεχίζεται η κόντρα που ξεκίνησε χθες στη Βουλή, μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε προσωπικά στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «ο κ. Τσίπρας δεν τα πάει καλά, στο λαϊκισμό και την ψευδολογία είναι άσσος» και υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών μέτρων «Η Κυβέρνηση εξασφαλίζει και προσφέρει ό,τι περισσότερο γίνεται ώστε να στηρίξει τους πολίτες».

Στους ίδιους υψηλούς τόνους η απάντηση του κ. Ηλιόπουλου, που αποκάλεσε «εθνικό ψεύτη» τον κ. Οικονόμου, ενώ υποστήριξε ότι «επτά μήνες οι πολίτες πληρώνουν την ανοχή Μητσοτάκη στα όργια της ΔΕΗ και των καρτέλ».

Αναλυτικά η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου:

Παρότι με τα αριθμητικά δεδομένα, τους υπολογισμούς και την κατανόηση του διεθνούς περιβάλλοντος ο κ. Τσίπρας δεν τα πάει καλά, στο λαϊκισμό και την ψευδολογία είναι άσσος. Εκτίθεται, επιμένοντας πως υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που έχουν δήθεν φορολογήσει υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας, ενώ στην πραγματικότητα καμία μέχρι τώρα δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ φόρου. Επικαλείται συνεχώς δισεκατομμύρια υπερκερδών -η εκδοχή που αναφέρει ως ώρας είναι 1,5 - χωρίς να διευκρινίζει αν εννοεί μεικτά περιθώρια ή αν έλαβε υπόψη εκπτώσεις, επιδοτήσεις και πολιτικές ειδικών τιμών.

Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να φορολογήσει σε ποσοστό 90% τα όποια υπερκέρδη όταν σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή τους, για να προσθέσει όσα περισσότερα γίνεται στην ενίσχυση των 4 δισ., που εδώ και μήνες παρέχει στην ελληνική κοινωνία. Και αυτή η κρίση είναι τελικά αποκαλυπτική για το πολιτικό μέγεθος και την αξία καθενός. Η Κυβέρνηση εξασφαλίζει και προσφέρει ό,τι περισσότερο γίνεται ώστε να στηρίξει τους πολίτες και ο κ. Τσίπρας επιδίδεται και πάλι σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και δημαγωγίας, πετώντας αριθμούς «στον αέρα», δίχως καμία τεκμηρίωση, όπως κάνει τόσα χρόνια.

Αναλυτικά η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου:

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πάρει διαζύγιο με την αλήθεια. Μετά και την προτροπή της Κομισιόν, ανακάλυψαν πως τελικά υπάρχουν υπερκέρδη, που μέχρι προχθές δεν υπήρχαν και δήθεν προσπαθούν να βρουν στοιχεία, ενώ η ΡΑΕ τους τα έχει ήδη δώσει. Μάλλον αυτό που θέλουν να κάνουν είναι λογιστικά παιχνίδια έτσι ώστε να προστατεύσουν την αισχροκέρδεια των παιδιών τους στη ΔΕΗ.

Επτά μήνες οι πολίτες πληρώνουν την ανοχή Μητσοτάκη στα όργια της ΔΕΗ και των καρτέλ. Οι λογαριασμοί ρεύματος γράφουν ένα όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα και δικαιολογίες από τον εθνικό ψεύτη κ. Οικονόμου.

Όσο για τα περί αξιοπιστίας, η παράταξη Μητσοτάκη θα είναι για πάντα η δύναμη χρεοκοπίας και λεηλασίας του δημοσίου πλούτου, που δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τα χρέη της και ο ΣΥΡΙΖΑ η δύναμη που στήριξε την κοινωνία, νοικοκύρεψε τα δημόσια οικονομικά, έβαλε τέλος στα μνημόνια και δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ.

Οφειλές - ΔΕΗ - λογαριασμός

ΡΑΕ: Σε εξέλιξη η λήψη στοιχείων για τον προσδιορισμό της έκτακτης εισφοράς 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ΑΠΕ – ΜΠΕ, «η ΡΑΕ βρίσκεται στη διαδικασία λήψης και επαλήθευσης των στοιχείων για τον προσδιορισμό της έκτακτης εισφοράς επί των συγκυριακών "ουρανοκατέβατων" κερδών (windfall profits), στην αγορά ενέργειας, αναφέρει η Αρχή σε αποψινή της ανακοίνωση. Για τον προσδιορισμό της έκτακτης εισφοράς επί των κερδών αυτών, θα ληφθούν υπόψη, μεταξύ άλλων τα εξής στοιχεία: 

  • Το τελικό ποσό που λαμβάνουν οι μονάδες παραγωγής κατόπιν διευθέτησης των χρεοπιστώσεων, που προκύπτουν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, την Ενδοημερήσια Αγορά και την Αγορά Εξισορρόπησης.
  • Το κόστος λειτουργίας των μονάδων παραγωγής βάσει του απολογιστικού μεταβλητού κόστους, όπως προκύπτει κατά το πραγματικό επίπεδο φόρτισης της κάθε μονάδας, από το σύστημα Supervisory Control and Data Acquisition Systems (SCADA) του ΑΔΜΗΕ.
  • Τα οικονομικά αποτελέσματα ανά δραστηριότητα, που αποστέλλουν στην ΡΑΕ οι συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
  • Τα αποτελέσματα θα αθροιστούν ανά μονάδα παραγωγής και μήνα αναφοράς.
  • Παρελθοντικά στοιχεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
  • Η περίοδος εξέτασης για την ύπαρξη συγκυριακών "ουρανοκατέβατων" κερδών, άρχεται από τον Οκτώβριο του 2021.

Επιπλέον η ΡΑΕ, στο πλαίσιο του μηχανισμού της παρακολούθησης της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συλλέγει: 

  1. στοιχεία χρεοπιστώσεων των συμμετεχόντων από τη δραστηριότητά τους στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, την Ενδοημερήσια Αγορά και την Αγορά Εξισορρόπησης,
  2. στοιχεία τιμολόγησης για την προμήθεια φυσικού αερίου ανά συμμετέχοντα-παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας,
  3. στοιχεία τιμολόγησης για την εισαγωγή φυσικού αερίου, δημοσιεύοντας τη μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου κάθε μήνα. 

Τέλος, η ΡΑΕ σημειώνει ότι εξετάζει τη διαμόρφωση πρότασης προς τον ευρωπαϊκό οργανισμό ACER για δυναμικό τρόπο επιστροφής "ουρανοκατέβατων" κερδών στα πρότυπα των ώριμων αμερικάνικων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας».

Ενέργεια - ακρίβεια - ηλεκτρικό ρεύμα

Νέα κόντρα Μαξίμου - Κουμουνδούρου 

Σε νέα δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, αναφέρεται: «Η ΡΑΕ, την οποία επικαλείται διαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ, με επίσημη ανακοίνωσή της, πριν από λίγο, διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα και του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι με περισσό θράσος δήλωναν τις τελευταίες 24 ώρες πως η ΡΑΕ έχει τάχα δώσει στοιχεία στην Κυβέρνηση για «ουρανοκατέβατα κέρδη» ύψους 1,4 δις ευρώ και πως η Κυβέρνηση τα αγνοεί καλύπτοντας την αισχροκέρδεια. Η ΡΑΕ δηλώνει ρητά ότι «βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης λήψης και επαλήθευσης των στοιχείων», ώστε, μετά την οριστικοποίηση της μεθοδολογίας, να προχωρήσει στην «ανάλυση και τον προσδιορισμό των ποσών». Κανένα ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει στο χρόνο και στη δύναμη της αλήθειας. Μετά την ανακοίνωση της ΡΑΕ ο κ. Τσίπρας είναι ηθικά και πολιτικά έκθετος. Οφείλει άμεσα να ανασκευάσει και να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, τον οποίο και προσπάθησε για ακόμη μια φορά να εξαπατήσει από βήματος Κοινοβουλίου. Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, στο 90% των υπερκερδών, θα μπει έκτακτη φορολόγηση και θα επιστραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να ενισχυθεί και άλλο η κοινωνία. Οσο ο ΣΥΡΙΖΑ λαϊκίζει ασύστολα και ψεύδεται απροκάλυπτα η κυβέρνηση θα βρίσκεται με πραξεις, με κάθε μέτρο που είναι δυνατόν, δίπλα στους πολίτες». 

Απαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει «Το "θαύμα " Μητσοτάκη, ο οποίος αναγκάστηκε μετά την πίεση του Αλέξη Τσίπρα να αναγνωρίσει την ύπαρξη υπερκερδών και αισχροκέρδειας, κράτησε μόλις 24 ώρες. Σήμερα προφανώς κατόπιν πιέσεων των ιδιωτών μετόχων της ΔΕΗ και των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, έβαλε άρον-άρον τον κυβερνητικό του εκπρόσωπο να μας πει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και ότι η ΡΑΕ τα συγκεντρώνει ακόμα. Ας το πει αυτό στους πολίτες που βλέπουν τους λογαριασμούς που φτάνουν κάθε μήνα στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη παρακολουθεί και καταγράφει την αύξηση των τιμών από τον περασμένο Ιούλιο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας ξεπερνούν το 1,4 δισ.  Ο κ. Μητσοτάκης  γίνεται ο μοναδικός πολιτικός στην Ευρώπη που αρνείται την ύπαρξη υπερκερδών και δείχνει με τρόπο ξεδιάντροπο ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η προστασία των συμφερόντων των εταιρειών, και όχι των Ελλήνων και των Ελληνίδων».


Ειδήσεις σήμερα:

Λάρισα: νεκρό ζευγάρι από την φωτιά στο τζάκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: ένας μήνας βομβαρδισμών και θανάτου

Παρέλαση: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ