Quantcast

Οικονομία

07 Σεπτεμβρίου 2021 13:24 Τελευταία ενημέρωση : 07 Σεπτεμβρίου 2021 22:53

ΕΛΣΤΑΤ - ΑΕΠ: Άλμα 16,2% το β' τρίμηνο

Διάβασέ μου το...

Ικανοποίηση Σταϊκούρα για τα στοιχεία του ΑΕΠ. Τι δείνουν τα προσωρινά στοιχεία β΄τριμήνου για την ελληνική οικονομία.

ΕΛΣΤΑΤ - ΑΕΠ: Άλμα 16,2% το β' τρίμηνο

Πολύ ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 16,2% καταγράφηκε στην οικονομία το β' τρίμηνο εφέτος, ωθούμενη τόσο από την κατανάλωση, όσο και από τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις εξαγωγές. Παράλληλα, το ΑΕΠ αυξήθηκε 3,4% σε σχέση με το α' τρίμηνο εφέτος.

Το α' τρίμηνο 2021 σε σχέση με το α' τρίμηνο 2020, το ΑΕΠ μειώθηκε 2,3% παρά το lockdown, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη το α' εξάμηνο εφέτος να διαμορφώνεται σε περίπου 7%.

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι η ελληνική οικονομία κινείται καλύτερα απο τις προσδοκίες.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, μεταξύ β' τριμήνου 2021 και β' τριμήνου 2020:

 • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 12,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 13,2% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης κατά 6,1%).
 • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 12,9%.
 • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28,8%).
 • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%).

Ενώ, μεταξύ β' τριμήνου και α' τριμήνου 2021, καταγράφηκαν τα εξής:

 • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% (η κατανάλωση των νοικοκυρών μειώθηκε 0,4% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 0,7%).
 • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 4,3%.
 • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,9% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,8%).
 • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 19,8%).

Σταϊκούρας για ΑΕΠ: Ανακτούμε γρήγορα όσα χάθηκαν λόγω της πανδημίας

Την ικανοποίηση του για τα στοιχεία του ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου τα οποία έδειξαν ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 16,2% σε ετήσια βάση εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως δήλωσε: «Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2021. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Έτσι, για το 1ο εξάμηνο του 2021, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, περίπου στο 7%. Επιβεβαιώνεται, συνεπώς, η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ανάκαμψη η οποία είναι μάλιστα ισχυρότερη έναντι των αρχικών προβλέψεων. Η εξέλιξη αυτή, από τη μία πιστοποιεί την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, και από την άλλη μάς επιβάλλει εγρήγορση και εντατικοποίηση των προσπαθειών. 

Αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με τη θετική πορεία όλων των συνιστωσών της εγχώριας ζήτησης, δηλαδή την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, και ιδιαίτερα τις επενδύσεις, των καθαρών εξαγωγών, αλλά και τη συνεχή ανοδική τροχιά πρόδρομων δεικτών, όπως είναι το οικονομικό κλίμα, η βιομηχανική παραγωγή, η μεταποίηση, η οικοδομική δραστηριότητα, οι τουριστικές αφίξεις, δείχνουν ότι η πορεία του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι καλύτερη από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Συνεπώς, φαίνεται ότι η οικονομία και η ασκούμενη οικονομική πολιτική, μέσα στο ομιχλώδες παγκόσμιο περιβάλλον, διατηρούν σταθερά τον στρατηγικό προσανατολισμό τους, για γρήγορη επανάκτηση όσων χάθηκαν λόγω της πανδημίας, σημαντική βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, επ’ ωφελεία όλων των πολιτών».

Σε δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, αναφέρονται τα εξής: «Τα σημερινά αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ αποτελούν μεγάλη δικαίωση των προσπαθειών όχι μόνο της Κυβερνήσεως αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαούΣε επίπεδο ΑΕΠ τριμήνου, καταφέραμε όλοι οι Έλληνες να αναπληρώσουμε το σύνολο των απωλειών που έφερε η πανδημία στο ίδιο τρίμηνο του 2020: 

 • ΑΕΠ β’ τριμήνου 2021: 45 δις 987 εκατ. ευρώ,
 • ΑΕΠ β’ τριμήνου 2019: 45 δις 972 εκατ. ευρώ (σε δείκτες όγκου, εποχικά διαρθρωμένα στοιχεία).
Ξεπεράσαμε τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών και των οίκων αξιολόγησης, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (6η στους 27) και το κυριότερο, η οικονομική ανάπτυξη περιέχει χαρακτηριστικά υγιούς οικονομικής ανάπτυξης που θέτει τα θεμέλια για διαρκή και όχι παροδικά καλά οικονομικά αποτελέσματα:
 • Αύξηση επενδύσεων κατά 12,9% (β’ τρίμηνο 2021/β’ τρίμηνο 2020)
 • Αύξηση εξαγωγών αγαθών κατά 17,1% (β’ τρίμηνο 2021/β’ τρίμηνο 2020)

Δηλαδή η ανάπτυξη δεν στηρίζεται πλέον μόνο στην κατανάλωση και τον τουρισμό. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να επιτύχουμε ακόμη καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα στο μέλλον με σκοπό την ωφέλεια όλου του ελληνικού λαού από τη συλλογική μας αυτή επιτυχία».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Σε δήλωση της, η Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, αναφέρει «Οι σημερινοί πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τα προσωρινά στοιχεία της Ελστάτ που αφορούν τη σύγκριση του Β/ τρίμηνου του 21 σε σχέση με το αντίστοιχο του περσινού χρόνου όπου η χώρα βρισκόταν σε απόλυτο λοκντάουν, επιβεβαιώνουν την πολιτική απελπισία στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αλλά ταυτόχρονα και την τεράστια απόσταση που τη χωρίζει από την πραγματικότητα που βιώνει η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας. Την ώρα που οι πολίτες ασφυκτιούν υπό το βάρος των εκρηκτικών αυξήσεων σε βασικά είδη διαβίωσης και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, έχοντας ήδη χάσει ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους και βρισκόμενοι σε πλήρες αδιέξοδο από τα σωρευμένα χρέη της πανδημίας, η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της για τα προβλήματα τους και επιχαίρει με αλαζονεία για την ευημερία των αριθμών που αποκρύπτει τη δυστυχία των ανθρώπων».

Ο Τομέας Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής σχολιάζει «Τι ιδιαίτερο πέτυχε ο κ. Σταϊκούρας και πανηγυρίζει; Ο κ. Σταϊκούρας πανηγυρίζει που η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2ο τρίμηνο του 2021 είναι καλύτερη από ό,τι προεξοφλούσε ο ίδιος στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής. Ο πήχης κ. Σταϊκούρα δεν είναι οι δικές σας προβλέψεις, δεν είναι ο δικός σας κακός εαυτός. Το μέτρο σύγκρισης είναι η πορεία των υπόλοιπων χωρών της EE, όπως της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Κροατίας, oι οποίες καταφέρνουν να έχουν καλύτερες ή ομοειδείς επιδόσεις με την ελληνική οικονομία παρόλο που η δημοσιονομική πολιτική δεν ήταν η πιο επεκτατική στην Ευρώπη σαν αυτής της ελληνικής κυβέρνησης. Και κατά συνέπεια της πιο άστοχης. Την ίδια ώρα που το οικονομικό επιτελείο αυτοσυγχαίρεται ο πληθωρισμός εισαγόμενος αλλά και εγχώριας προέλευσης καθώς οι στρεβλώσεις μιας ολιγοπωλιακής αγοράς είναι πανταχού παρούσες ροκανίζει τα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών. Αυτό που πρέπει επιτέλους να καταλάβει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι πολιτικές που δεν υποστηρίζουν δίκαια και ισότιμα το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας καταδικάζουν τη χώρα μας στη θέση του ουραγού και ότι δεν μπορεί να μπερδεύει το μπόι με τη σκιά της».

Από την πλευρά του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, αναφέρει «την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης οι εργαζόμενοι ζουν στην ασφυξία των χαμηλών μισθών, των άδικων φόρων και της ακρίβειας, απόδειξη ότι το “μάρμαρο” της περιβόητης καπιταλιστικής ανάπτυξης το πληρώνει μονίμως ο λαός».

Ο εκπροσώπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, αναφέρει σε δήλωση του «Η δήθεν «ισχυρή ανάκαμψη της χώρας» είναι για τον Υπουργό Οικονομικών η αιτία για το κύμα ανατιμήσεων και την ακρίβεια, την στιγμή που η Κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της γι' αυτή την κατάσταση, προαναγγέλλοντας μόνο κάποιες ελάχιστες και μη σχετιζόμενες με την ακρίβεια, παρεμβάσεις που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Δεν ντράπηκε ο κ. Σταϊκούρας να ισχυριστεί κάτι τέτοιο; Με τους πολίτες να αγωνιούν πως θα λάβουν διογκωμένους λογαριασμούς και θα πληρώσουν μια σειρά από βασικά αγαθά πολύ ακριβότερα και την οικονομική τους κατάσταση που ήταν ήδη δύσκολη, λόγω της 11ετίας της φτωχοποίησης των μνημονίων και έγινε ακόμα δυσκολότερη μέσα στην πανδημία, με την διαχείριση της από την Μητσοτάκης Α.Ε. υπέρ των πολύ λίγων. Αντί για εκφορά τέτοιων εξοργιστικών δηλώσεων, ο κ. Σταϊκούρας, αλλά και ο κ. Μητσοτάκης να περιορίσουν στην πράξη το κύμα ακρίβειας που θα βιώσει η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και ιδιαίτερα οι φτωχότεροι πολίτες λόγω του ταξικού πληθωρισμού. Να σταματήσει η αισχροκέρδεια και να προστατευτούν οι ευάλωτοι πολίτες».


Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στο Άγιο Όρος

Εμβόλιο - Θεμιστοκλέους: 10 ευρώ το rapid test

ΕΣΥ: Προκήρυξη για 534 θέσεις ειδικευμένων γιατρών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ