Κόσμος
Reuters: Ο Πούτιν μπορεί να απαντήσει με πυρηνικά στην Ουκρανία
Αναλυτές του Reuters εκτιμούν ότι μία από τις επιλογές για τον Ρώσο πρόεδρο, σε περίπτωση που η Ουκρανία κάνει χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, είναι η διεξαγωγή πυρηνικής δοκιμής ως προειδοποίηση.
Οι επιλογές του Βλαντίμιρ Πούτιν για αντίποινα εάν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς της για να χτυπήσει τη Ρωσία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πλήγμα βρετανικών στρατιωτικών υλικών κοντά στη Ρωσία ή, σε μια ακραία περίπτωση, τη διεξαγωγή πυρηνικής δοκιμής ως προειδοποίηση για να δείξει τις προθέσεις του, εκτιμούν τρεις αναλυτές σύμφωνα με το Reuters.
Καθώς οι εντάσεις Ανατολής-Δύσης για την Ουκρανία εισέρχονται σε μια νέα και επικίνδυνη φάση, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διεξήγαγαν συνομιλίες στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή για να επιτρέψουν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS ή βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow κατά στόχων στη Ρωσία. Ο Πρόεδρος Πούτιν , στην πιο ξεκάθαρη προειδοποίησή του, είπε την Πέμπτη ότι η Δύση θα πολεμούσε άμεσα τη Ρωσία εάν προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, η οποία, όπως είπε, θα άλλαζε τη φύση της σύγκρουσης. Υποσχέθηκε μια «κατάλληλη» απάντηση, αλλά δεν είπε τι θα συνεπαγόταν. Τον Ιούνιο, ωστόσο, μίλησε για την επιλογή του εξοπλισμού των εχθρών της Δύσης με ρωσικά όπλα για να χτυπήσουν δυτικούς στόχους στο εξωτερικό και για την ανάπτυξη συμβατικών πυραύλων σε απόσταση βολής από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους.
Ο Ulrich Kuehn, εμπειρογνώμονας όπλων στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη και Πολιτική Ασφάλειας στο Αμβούργο, είπε ότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Πούτιν να επιλέξει να στείλει κάποιου είδους πυρηνικό μήνυμα - για παράδειγμα να δοκιμάσει ένα πυρηνικό όπλο σε μια προσπάθεια να εκφοβίσει τη Δύση. «Αυτό θα ήταν μια δραματική κλιμάκωση της σύγκρουσης», είπε σε συνέντευξή του. «Επειδή το θέμα είναι τι είδους όπλα θα διαθέτει για τη συνέχεια ο Πούτιν εάν η Δύση συνεχίζει τη δράση της, εκτός από την χρήση πραγματικών πυρηνικών όπλων;». Η Ρωσία δεν έχει πραγματοποιήσει δοκιμή πυρηνικών όπλων από το 1990, το έτος πριν από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, και μια πυρηνική έκρηξη θα σηματοδοτούσε την έναρξη μιας πιο επικίνδυνης εποχής, είπε ο Kuehn, προειδοποιώντας ότι ο Πούτιν μπορεί να αισθάνεται ότι είναι αδύναμος εν όψει της αυξανόμενης υποστήριξης του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία.
Με τη σειρά του ο Gerhard Mangott, ειδικός σε θέματα ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία, είπε σε συνέντευξή του ότι θεωρεί επίσης πιθανό η απάντηση της Ρωσίας να περιλαμβάνει κάποια μορφή χρήσης πυρηνικών. «Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να κάνουν μια πυρηνική δοκιμή. Έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ένα τακτικό πυρηνικό όπλο κάπου στα ανατολικά της χώρας για να δείξουν ότι το εννοούν όταν λένε ότι τελικά θα καταφύγουμε σε πυρηνικά όπλα». Ο Mangott είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο η προειδοποίηση του Πούτιν εμφανίστηκε επανειλημμένα στη ρωσική κρατική τηλεόραση δημιούργησε μια προσδοκία που θα έπρεπε να εκπληρώσει.
Σημειώνεται εξάλλου ότι η Ρωσία, η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης του πυρηνικού δόγματος της – δηλαδή τις συνθήκες υπό τις οποίες η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα. Ο Πούτιν πιέζεται από ένα ισχυρό γεράκι της εξωτερικής πολιτικής να τον κάνει πιο ευέλικτο, προκειμένου να ανοίξει την πόρτα για τη διεξαγωγή περιορισμένου πυρηνικού πλήγματος σε μια χώρα του ΝΑΤΟ. Στην περίπτωση της Βρετανίας, η Μόσχα ήταν πιθανό να δηλώσει ότι το Λονδίνο είχε περάσει από έναν υβριδικό πόλεμο με τη Ρωσία σε άμεση ένοπλη επίθεση, εάν επιτρέψει στο Κίεβο να εκτοξεύσει πυραύλους Storm Shadow στη Ρωσία, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου Sergei Markov στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Telegram on την Παρασκευή.
Ο Mangott προέβλεψε ότι το Κίεβο θα επωμιζόταν το κύριο βάρος της στρατιωτικής απάντησης της Ρωσίας εάν η Δύση της έδινε το ζητούμενο πράσινο φως και δεν περίμενε μια ρωσική στρατιωτική επίθεση στο έδαφος του ΝΑΤΟ. Μια άλλη επιλογή θα ήταν να κλιμακώσει η Ρωσία «υβριδικές» ενέργειες όπως το σαμποτάζ στην Ευρώπη ή την παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, είπε ο Kuehn. Ο Mangott εκτίμησε ότι ο κίνδυνος για τη Δύση ήταν ότι δεν γνώριζε πού ήταν πραγματικά οι κόκκινες γραμμές του Πούτιν . «Το να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα, με τη βοήθεια δυτικών δορυφορικών εικόνων (και) δυτικών στρατιωτικών συμβούλων είναι κάτι που παραβιάζει τον πυρήνα των ζωτικών ρωσικών συμφερόντων», είπε. «Ως εκ τούτου νομίζω ότι αυτοί (οι άνθρωποι) κάνουν λάθος που λένε «Λοιπόν τίποτα δεν θα γίνει, οπότε ας το κάνουμε»
ΠΑΣΟΚ: Άτυπο “ντιμπέιτ” των “6” στην Κεντρική Επιτροπή