Χανιά

06 Μαΐου 2024 18:03 Τελευταία ενημέρωση : 06 Μαΐου 2024 20:51

Άγιος Γεώργιος στην Ασή Γωνιά: Ευλόγησαν και φέτος τα κοπάδια (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Ένα διαφορετικό έθιμο, με ρίζες βαθιά στον χρόνο, παραμένει ζωντανό ακόμα και σήμερα, προσελκύοντας πλήθος κόσμου.

Άγιος Γεώργιος στην Ασή Γωνιά: Ευλόγησαν και φέτος τα κοπάδια (εικόνες)
-

Η Αση Γωνιά στα όρια των Νομών Χανίων και Ρεθύμνου, έχει συνδεθεί με το έθιμο της ευλογίας των κοπαδιών την ημέρα του Αγίου Γεωργίου.

Οι βοσκοί της περιοχής συρρέουν με τα κοπάδια τους στην εκκλησία του Αϊ-Γιώργη του Γαλατά.

Η εκκλησία βρίσκεται πολύ κοντά στην πλατεία του χωριού κι είναι ιδιαίτερο το θέαμα των αιγοπροβάτων να έχουν περικυκλώσει τις προτομές του Βενιζέλου και του Γύπαρη περιμένοντας τη σειρά τους να κατέβουν στο εκκλησάκι.

Τα ζώα, στολισμένα με τα πιο μελωδικά “λέρια”, μαντρώνονται στην “κούρτα” έξω από την εκκλησία κι αρμέγονται ένα-ένα. Στη συνέχεια το κοπάδι ευλογείται από τον ιερέα της εκκλησίας.

Άγιος Γεώργιος - Ασή Γωνιά - πρόβατα

Ο Ασηγωνιώτης βοσκός, αυτή την ημέρα γιορτάζει μαζί με τα πρόβατά του και θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει τον Άγιο Γεώργιο είναι, να φέρει τα πρόβατά του στην χάρη του, να διαθέσει το γάλα το οποίο θα αρμεχτεί στους προσκυνητές.

Άγιος Γεώργιος - Ασή Γωνιά - πρόβατα

Άγιος Γεώργιος - Ασή Γωνιά - πρόβατα

Το έθιμο έχει πολύ βαθιές ρίζες στον χρόνο. Γινόταν και στην Τουρκοκρατία και κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας , δηλαδή χάνεται στα βάθη των αιώνων και είναι παρήγορο ότι ο Ασηγωνιώτης βοσκός επιμένει και ζει σε αυτό τον δυσπρόσιτο αλλά φιλόξενο τόπο, διατηρώντας τις παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου που βρήκε από τους προγόνους του.

Άγιος Γεώργιος - Ασή Γωνιά - πρόβατα

Το γάλα από το άρμεγμα χύνεται σε ένα δοχείο απ’ όπου, μια ποσότητα άβραστη μοιράζεται στους επισκέπτες σε μπουκάλια, ενώ μια άλλη ποσότητα βράζεται σε καζάνια και επίσης δίδεται με ποτήρια σε όσους θέλουν να γευθούν αμέσως το αγνό γάλα από τα πρόβατα του χωριού.

Άγιος Γεώργιος - Ασή Γωνιά - πρόβατα

Στην γιορτή συμμετέχουν όλες οι γενιές των Ασηγωνιωτών με τους πολλούς νέους να δίνουν την ξεχωριστή νότα στην τήρηση του εθίμου.

Πηγή: flashnews.gr


Ειδήσεις σήμερα: 

Προσύμνη Αργολίδας: Φωτιά σε δασική έκταση

e-Καταναλωτής: Η νέα αναβαθμισμένη πλατφόρμα

Τουρκία - Δημοσκόπηση: Γιατί έχασε τις εκλογές ο Ερντογάν;


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO