Quantcast

Οικονομία

24 Νοεμβρίου 2022 16:45 Τελευταία ενημέρωση : 24 Νοεμβρίου 2022 21:15

“Κιβωτός του Κόσμου”: Έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στη δομή της Χίου

Διάβασέ μου το...

Έρευνα των Αρχών και στον οικονομικό τομέα της Οργάνωσης. Η ύποπτη κίνηση που σήμανε τον συναγερμό.

“Κιβωτός του Κόσμου”: Έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στη δομή της Χίου

Έφοδο στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» έκανε η Οικονομική Αστυνομία, μετά τις ύποπτες κινήσεις που παρατηρήθηκαν, κατά τον πρώτο έλεγχο που έγινε από αρμόδια κλιμάκια.

Σε κάθε περίπτωση ειδικά κλιμάκια της Οικονομικής Αστυνομίας θα πραγματοποιήσουν έρευνες σε όλες της δομές της Κιβωτού του Κόσμου, έτσι ώστε να βρεθούν τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση και διαχείριση των δομών.

Πέραν των καταγγελιών που έχουν γίνει για σεξουαλική παρενόχληση, καταναγκαστική εργασία και κακοποίηση παιδιών, με την υπόθεση της «Κιβωτού» ασχολείται και η Οικονομική Αστυνομία, με τη ροή των εκατομμυρίων από τις δωρεές να βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών, καθώς μέλη της οργάνωσης φέρονται να απολάμβαναν πλουσιοπάροχη ζωή.

 Πληροφορίες αναφέρουν ότι, πρώην κορυφαίο στέλεχος της ΜΚΟ άδειασε τραπεζική θυρίδα τράπεζας στην Αθήνα.

Σύμφωνα μάλιστα με τα «ΝΕΑ», η πληροφορία έφτασε από υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη και από ελεγκτές της επιτροπής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος που ήδη ερευνούν την ΜΚΟ. Στην ίδια τράπεζα, σημειώνει η εφημερίδα, η Κιβωτός φέρεται να διατηρούσε λογαριασμό ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα τελευταία 24ωρα υπήρξε προσπάθεια εξαΰλωσης και αλλοίωσης των ιχνών για τις συναλλαγές της ΜΚΟ που παρουσίαζε ετησίως κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και συνολικά πλεονάσματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Η τραπεζική θυρίδα με το άγνωστο περιεχόμενο που αφαιρέθηκε προ 48 ωρών φέρεται ότι είχε ανοιχτεί στο όνομα της Κιβωτού του Κόσμου.

Στο όνομα της πρεσβυτέρας και της 86χρονης μητέρας του π. Αντώνιου η "ΚτΚ"

Παράλληλα, η Οικονομική Αστυνομία εξετάζει από τη Δευτέρα όλα τα οικονομικά στοιχεία της Κιβωτού του Κόσμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα ευρήματα από τον έλεγχο έδειξαν πως πρόκειται για Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), με την πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, να κατέχει το 50%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό (50%) είναι στο όνομα της 86χρονης μητέρας του πατρός Αντώνιου, η οποία μένει μόνιμα στη Χίο. 

Η πρεσβυτέρα και η μητέρα του πατέρα Αντώνιου ήταν οι μόνες που μπορούσαν να σηκώσουν και χρήματα από τους λογαριασμούς 

Κιβωτός του Κόσμου - πατήρ Αντώνιος - παπαδιά

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 από αστυνομικές πηγές, τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας που βρέθηκαν στην «Κιβωτό του Κόσμου» τις προηγούμενες ώρες, πήραν μόνο έγγραφα και παραστατικά και όχι υπολογιστές ή κάποια άλλη συσκευή. Ουσιαστικά από το πρωί της Πέμπτης ξεκινά η έρευνα, ουσιαστικά πρόκειται για έναν λογιστικό έλεγχο, για να δουν οι αστυνομικοί εάν ταιριάζουν παραστατικά, βιβλία, έσοδα και δωρεές. Για αυτό θα ζητηθεί βοήθεια και από τράπεζες και εκτιμάται ότι η διαδικασία αυτού του ελέγχου θα κρατήσει ίσως αρκετές εβδομάδες. 

Καταγγελίες: Έστελναν παιδιά σαν εργάτες γης σε νησιά

Καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου», νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τα υψηλόβαθμα στελέχη της δομής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, άνθρωπος που εργαζόταν για τη δομή για πολλά χρόνια στις οικονομικές υπηρεσίες ανέφερε ότι η δομή φαίνεται να έστελνε τα παιδιά στην Μυτιλήνη προκειμένου να μαζέψουν ελιές για λογαριασμό μεγάλων γαιοκτημόνων των περιοχών εκεί. Τα παιδιά που πήγαιναν και μάζευαν τις ελιές δεν είχαν καμία απολύτως αμοιβή για την εργασία τους και τελικώς το ποσό το έπαιρνε η ΜΚΟ σε μορφή χορηγίας. Μάλιστα, προς διευκόλυνση των μετακινήσεων των παιδιών σε αυτά τα μέρη η δομή φαίνεται να "βάφτιζε" τα ταξίδια εργασίας σε κτήματα ως "εκπαιδευτικές" εκδρομές.

Το Πρωινό - Τσαμπι

Στην εκπομπή «Το Πρωινό» μίλησε την Πέμπτη ένας νεαρός άνδρας από την Χίο, ο Τσαμπί, ο οποίος ειναι στην δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» εδώ και 15 χρόνια, τα τελευταία εκ των οποίων και ως εργαζόμενος σε αυτήν, σε θέση οδηγού. 

Ο νεαρός απέρριψε κάθε καταγγελία σε βάρος του πατρός Αντωνίου και άλλων στελεχών της δομής, ενώ ειδικά για τον 19χρονο που κατήγγειλε ασέλγεια σε βάρος του από στέλεχος της ΜΚΟ, είπε ότι για 6 μήνες τον έχει φιλοξενήσει ο ίδιος στο σπίτι του και δεν τον θεωρεί αξιόπιστο, χωρίς να μπορεί να αιτιολογήσει, όπως είπε, γιατί έκανε τώρα αυτές τις καταγγελίες που άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου». 

Ερωτηθείς σχετικά είπε πως και ο ίδιος έκανε συχνά μασάζ στον πατέρα Αντώνιο, επειδή τον έβλεπε σαν πατέρα του και ήθελε να τον ξεκουράζει, ενώ αποκάλυψε πως πολλά παιδιά, μεταξύ των οποίων ο ίδιος, έδενε τα κορδόνια στον ιερέα, καθώς έλεγε πως υπέφερε από την μέση του.

Στην εκπομπή μίλησε και ένα κορίτσι, πρώην φιλοξενούμενη στην «Κιβωτό του Κόσμου», η οποία κατήγγειλε σωματική βία σε βάρος ανήλικων παιδιών, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ένας παιδαγωγός έπιασε από το αυτί και πέταξε ένα μικρό παιδί από την σκάλα, αφού την ώρα που λειτουργούσε ο π. Αντώνιος του είπε να "μαζέψει" όσα παιδιά είναι αβάπτιστα, όπως ανέφερε.

Το ίδιο κορίτσι κατήγγειλε για τα τρόφιμα που δίνονταν στα παιδιά, πως «πολλές φορές μας είχαν πειράξει φαγητά που είχα φάει εκεί μέσα. Είχα πάθει δηλητηρίαση μια φορά. Μας έδιναν πράγματα και για το σπίτι και αρκετές φορές ήταν ληγμένα».

Ακολούθως, η μητέρα μιας εθελόντριας που προσέφερε υπηρεσία στην κουζίνα της δομής της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Κολωνό, είπε πως γίνονταν διακρίσεις στο φαγητό που έτρωγαν τα παιδιά και σε εκείνο του πατρός Αντωνίου και της παπαδιάς, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Όταν έμπαινε ο πατήρ Αντώνιος ήταν σαν να ήταν ο «Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής». Είχαν ειδικό μενού (ενν. ο πατήρ Αντώνιος και η παπαδιά), ζητούσαν «ψαρούκλες» και τους ετοίμαζαν. Του άρεσαν και οι κρεμ μπρουλε. Τα αναλάβανε όλα η μαγείρισσα που ήταν «Βεληγκέκας» στην κουζίνα». 

«Η κόρη μου έφτιαξε κάποια στιγμή σαλάτα για κάποια παιδιά και της είπαν ότι τα παιδιά θα φάνε μόνο ρύζι. Ακόμη, της έλεγαν να μην πλένει καλά τα φρούτα και τα λαχανικά, για να μην χαλάει πολύ νερό. Οι μερίδες δεν ήταν όσο έπρεπε για τα παιδιά», υποστήριξε ακόμη η καταγγέλλουσα.

Εν τω μεταξύ, λάβρος κατά του πατρός Αντωνίου εμφανίστηκε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, σε δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη.


Ειδήσεις σήμερα:

Ρόδος - Οικιακή βοηθός: Προσωρινά κρατούμενη η 45χρονη - Ολόκληρη η απολογία της

Πλειστηριασμοί: προσωρινή λύση για την άνεργη μητέρα που “πετούσαν στον δρόμο” (βίντεο)

Τροχαίο - Βόλος: Ντελιβεράς συνήλθε μετά από επτά μήνες σε κώμα


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ