Υγεία

Σήμερα09:44 Τελευταία ενημέρωση : Σήμερα13:47

ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική απεργία γιατρών και νοσηλευτών στα Δημόσια νοσοκομεία (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Ποια είναι τα βασικά αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή ''Καλημέρα Ελλάδα''.

ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική απεργία γιατρών και νοσηλευτών στα Δημόσια νοσοκομεία (βίντεο)
-

Με βασικά αιτήματα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανθρώπινα ωράρια, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, δωρεάν υγεία για όλο το λαό, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) πραγματοποιούν σήμερα πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση. Οι Ομοσπονδίες έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 9.30 στο υπουργείο Υγείας.

«Για να έχει μέλλον η Δημόσια Υγεία πρέπει να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι οι πολίτες έχουν πληρώσεις από την τσέπη τους 5,9 δις ευρώ και τα φάρμακα αυξήθηκαν έως 480 %.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ στα Νοσοκομεία υπάρχουν 45.000 κενές οργανικές θέσεις.

Η ΟΕΝΓΕ από την πλευρά της περιγράφει την κατάσταση στα νοσοκομεία ως εξής: «Συνεχή «εντέλλεσθε» για μετακινήσεις για να καλύπτονται όπως όπως τα κενά, υπερεφημέρευση, απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες, αγροτικοί και ειδικευόμενοι σε burnout πριν καν ξεκινήσουν να εργάζονται. Tριτοκοσμικές συνθήκες μετά από κάθε γενική εφημερία σε μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου και αλλού».

«Δεν υπάρχει διαθέσιμη συνταγή που μπορεί να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα του ΕΣΥ εάν δεν αντιμετωπισθεί η γενεσιουργός αιτία που είναι το χαμηλότατο ύψος των Δημοσίων δαπανών υγείας το οποίο βρίσκεται στο 5,5% του ΑΕΠ, την ώρα που ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Ο Μιχάλης Γιαννακός, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 ''Καλημέρα Ελλάδα'' σχετικά με τα βασικά αιτήματα των γιατρών στα νοσοκομεία: 

Σε δήλωση στήριξης της απεργίας του Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, αναφέρεται «Η 24ωρη πανυγειονομική απεργία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιώς (ΕΙΝΠΑ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, σήμερα Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2024, εκφράζει την ιερή αγανάκτηση και απόγνωση όλων των υγειονομικών. Σήμερα δεν απεργούν μόνον αυτοί που ο Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης στοχοποίησε με πολιτικά χυδαίο και σκαιό τρόπο στα συχνά ακροδεξιά του ντελίρια ως «συμμορία της μιζέριας» και «ανθρωπάκια» επειδή διαμαρτύρονται για την τραγική κατάσταση του ΕΣΥ ή ως «τεμπέληδες» επειδή αποφοίτησαν από δημόσια πανεπιστήμια. Σήμερα απεργούν όλοι οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες του ΕΣΥ σε όλη την χώρα, υπό τη αμέριστη συμπαράσταση της κοινωνίας, των ασθενών και γενικά όλων όσοι λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας. Γιατί η κατάσταση στο ΕΣΥ έχει φτάσει στο «μη παρέκει», αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας έχει αποδείξει ότι πάντα υπάρχει το χειρότερο. Το οποίο και θα έλθει αν δεν αλλάξει άρδην η ασκούμενη, νεοδεξιά πολιτική της παρούσας κυβέρνησης, που έχει ανέβει για να εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα ελίτ και ολιγαρχών. Η ανάταξη, επομένως, του ΕΣΥ με όρους δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος είναι αμείλικτο αίτημα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και δικαιοσύνης. Αφορά την πρόσβαση στα απαραίτητα για τη ζωή αγαθά, αφορά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφορά όλους και όλες. Η ομόθυμη διεκδίκηση των αυτονόητων εργασιακών και κοινωνικών αιτημάτων, όπως οι επαρκείς προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι γενναίες αυξήσεις των μισθών, τα ανθρώπινα και νόμιμα ωράρια αποτελούν αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα με κορυφαίο την καλή υγεία και ευεξία όλων των ανθρώπων. Ο αγώνας μας, λοιπόν, πρέπει να είναι διαρκής και επίπονος, για μια επόμενη ημέρα αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία βρίσκεται στο πλευρό τους απέναντι στις ολετήριες και καταστρεπτικές νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, για την Πανυγειονομική Απεργία έκανε την εξής δήλωση: «είμαστε στο πλευρό των υγειονομικών των δημόσιων νοσοκομείων που σήμερα απεργούν. Απέναντι στην πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και του υπουργού-μάνατζερ της ιδιωτικής υγείας βρίσκονται τα δίκαια αιτήματά τους τα οποία είναι και αιτήματα των ασθενών. Αυτό που επείγει σήμερα είναι η άμεση υλοποίησή τους! Επείγει να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές υγείας με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, να αυξηθούν οι μισθοί και να εξασφαλιστούν ανθρώπινα ωράρια εργασίας. Επείγει να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, να υπάρχει αποκλειστικά δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε θέλει ούτε μπορεί να δώσει λύσεις γι’ αυτό κάθε της μέτρο φορτώνει νέα οικονομικά βάρη στους ασθενείς, μετατρέπει όλο και περισσότερο τα δημόσια νοσοκομεία σε επιχειρήσεις ΑΕ, ενισχύει τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Η απάντηση σ’ αυτούς που μετράνε την ανθρώπινη ζωή με ισολογισμούς, κέρδη και ζημιές την ώρα που ο λαός μας μετράει καθημερινά ανθρώπινες ζωές είναι αγώνας και σύγκρουση για την ανατροπή τους!».


Ειδήσεις σήμερα:

Ελληνικό FBI - Δημογλίδου: Η διαταγή “πέρασε” από πολλές υπηρεσίες, θα διερευνηθεί η διαρροή ονομάτων (βίντεο)

Συρμός του Προαστιακού μπήκε σε γραμμή του μετρό - Σωτήρια η αντίδραση του μηχανοδηγού

Υπερσυνταγογράφηση – Γιατρός στον ΑΝΤ1: Ήμουν ετοιμοθάνατος και γράφτηκαν 159 συνταγές από την IP μου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ