Υγεία

30 Αυγούστου 2024 13:00

Μεταμοσχεύσεις: Όλες οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο

Διάβασέ μου το...

Ποιες θα είναι οι νέες διαδικασίες οι οποίες θα ακολουθούνται για τη μεταμόσχευση οργάνων σε ασθενείς. Γιατί δημιουργούνται ελπίδες για γρηγορότερο και πιο αποτελεσματικό σύστημα.

Μεταμοσχεύσεις: Όλες οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο
-

Το επόμενο διάστημα θα εφαρμοστούν σημαντικές αλλαγές στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων, αυτό το ιδιαίτερο πεδίο της υγείας το οποίο ήδη σημειώνει σχετική αύξηση συμμετοχής.

Οι αλλαγές

Α Η λήξη της πανδημίας κορωνοϊού σηματοδότησε την υλοποίηση ενός σχετικού έργου με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο στηρίζεται σε δύο πυλώνες:

  • στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Μεταμοσχεύσεις και
  • στην οικοδόμηση του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου.

Β Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη διπλή ενημερωτική καμπάνια, στα σχολεία (πρόγραμμα “Οργανούληδες”), και στην κοινωνία (“Organmeetings”).

Γ Παράλληλα, κομβικός είναι ήδη και ο ρόλος των 7 τοπικών Συντονιστών Μεταμοσχεύσεων οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί από το 2022 σε 7 νοσοκομεία. Μάλιστα αυτή η ουσιαστική ομάδα επιστημόνων ενισχύθηκε με άλλους 29 Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε ισάριθμα νοσοκομεία άμεσα και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.

Δ Τέλος η ψηφιοποίηση των δεδομένων, των διοικητικών διαδικασιών του ΕΟΜ και η διασύνδεση όλων των μεταμοσχευτικών μονάδων των νοσοκομείων της χώρας που υλοποιούνται από το υπουργείο Υγείας εκτιμάται ότι θα επιφέρουν ταχύτητα, καλύτερη οργάνωση όλων των εμπλεκόμενων αλλά και αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων.

Τα σημερινά στατιστικά στοιχεία

Οι μεταμοσχεύσεις ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία στην Ελλάδα. Τα στοιχεία αναφορικά με τις δωρεές οργάνων την τελευταία τριετία αξιολογούνται από τους ειδικούς ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς ο αριθμός των δοτών κινείται σταθερά ανοδικά κάθε έτος:

  • Το 2022 ολοκληρώθηκε με 69 δότες.
  • Το 2023 με 87 δότες.
  • Με δεδομένο ότι μέσα στο πρώτο 8μηνο του 2024 οι δότες είναι 70, γίνεται αντιληπτή η δυναμική που θα αναπτυχθεί μέχρι το τέλος του έτους. Από την αρχή του έτους 2024 και μέχρι την περασμένη Παρασκευή 23.09, 70 οικογένειες έχουν συναινέσει στη δωρεά οργάνων των αγαπημένων τους που κατέληξαν, δίνοντας σε μία τόσο σκληρή στιγμή, δώρα ζωής σε 151 ανθρώπους. Συνολικά βέβαια, οι μεταμοσχεύσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί κατά το πρώτο 8μηνο είναι 225, καθώς πέραν των παραπάνω δωρεών από οικογένειες θανόντων δοτών, έχουν γίνει επίσης και πολλές μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες, κυρίως νεφρού και ήπατος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ