Υγεία

Χθες20:06

Ευλογιά mpox: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στη Ευρώπη

Διάβασέ μου το...

Σε ποια χώρα εντοπίζεται το πρώτο κρούσμα της ιογενούς ασθένειας.

Ευλογιά mpox: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στη Ευρώπη
-

Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα της mpox, μιας ιογενούς ασθένειας που μεταδίδεται μέσω στενής σωματικής επαφής.

Νωρίτερα σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε λόγω της mpox, η παλιότερη ονομασία της οποίας ήταν ευλογιά των πιθήκων, παγκόσμια έκτακτη ανάγκη στη δημόσια υγεία για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, έπειτα από μια έξαρση της νόσου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες.

«Στη διάρκεια του απογεύματος είχαμε την επιβεβαίωση ότι έχουμε ένα κρούσμα στη Σουηδία του πιο σοβαρού τύπου της mpox, αυτού που ονομάστηκε Clade I», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάκομπ Φόρσμεντ.

Σε ανάρτησή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως «στο πλαίσιο πρόληψης από 22 Ιουλίου 2024 είναι διαθέσιμος ο εμβολιασμός έναντι της ευλογιάς τύπου mpox. Η ευλογιά τύπου mpox είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από μόλυνση με τον ιό mpox. Ο ιός mpox είναι γενετικά παρόμοιος με τον ιό της ευλογιάς, αλλά λιγότερο μεταδοτικός και με πιο ήπια συμπτώματα.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση», αναφέρει στην ανάρτηση του -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Υγείας.

Ειδήσεις σήμερα:

Γκιουλέρ: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε καλό σημείο

Γάζα: Επανέναρξη των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός

Θάνατος 8χρονης στη Χαλκιδική: Το χρονικό της τραγωδίας και η κατάθεση της ναυαγοσώστριας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ