Υγεία

26 Ιουνίου 2024 19:15

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών – Βαρτζόπουλος: Ενισχύεται η απεξάρτηση σε όλη την χώρα

Διάβασέ μου το...

Τι ανέφερε ο αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας υφυπουργός υγείας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα που είναι αφιερωμένη στην πιο σοβαρή και επικίνδυνη μορφή εξάρτησης.

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών – Βαρτζόπουλος: Ενισχύεται η απεξάρτηση σε όλη την χώρα
-

Η 26η Ιουνίου, η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, σηματοδοτεί την συνεχή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της εξάρτησης, στη βάση μίας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και πάντα δίπλα στον ουσιοεξαρτημένο συνάνθρωπό μας, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

Αναλυτικά το Υπουργείο υπογραμμίζει: «Η ενίσχυση των υποδομών και υπηρεσιών απεξάρτησης όλων των θεραπευτικών επιλογών σε κάθε περιοχή της χώρας και η διασφάλιση του δικαιώματος στην πρόσβαση και στο θεραπευτικό συνεχές σε όλους αποτελεί πρώτιστο στόχο της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας. Η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων είναι ένα αποφασιστικό βήμα υλοποίησης αυτού του στόχου.

Το Υπουργείο Υγείας έχει προβεί στην έγκριση σκοπιμότητας έργων ύψους €80.675.000 από επιχειρησιακά προγράμματα και το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυση των δομών αντιμετώπισης της εξάρτησης για την περίοδο 2021-2027. Με αυτό τον τρόπο, ενισχύονται σημαντικά όλοι οι τομείς, της Πρόληψης, της Μείωσης της Βλάβης, της Θεραπείας και της Κοινωνικής Επανένταξης, που πλέον θα υπάρχουν σε κάθε περιοχή της χώρας μας. Μέσω αυτής της χρηματοδότησης, προστίθενται νέες καινοτόμες δομές όπως το Κέντρο Αναφοράς Τοξικώσεων και οι Μονάδες Σωματικής Αποτοξίνωσης (Detox).

Ακόμα, δημιουργούνται για πρώτη φορά στη χώρα μας Κινητή Μονάδα Μεθαδόνης και Κινητός Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης για την παροχή υπηρεσιών σε δύσκολα προσβάσιμους πληθυσμούς. Ήδη δρομολογούνται διαδικασίες για περαιτέρω εγκρίσεις έργων το επόμενο διάστημα, στα οποία θα περιλαμβάνονται νέες δομές και δράσεις με στόχο την βελτίωση της γεωγραφικής κάλυψης και του πλουραλισμού των υπηρεσιών».

Δημήτρης Βαρτζόπουλος

Ο αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας Υφυπουργός Δημήτρhς Βαρτζόπουλος στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας δήλωσε: «Έχουμε πάντα ανοιχτή της πόρτα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε το πρόβλημα της εξάρτησης, σε κάθε στάδιο αυτής, χωρίς διακρίσεις. Είμαστε εδώ για κάθε εξαρτημένο συνάνθρωπό μας, να του παρέχουμε φροντίδα και να τον οδηγήσουμε στο μονοπάτι της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης».

Ειδήσεις σήμερα:

Ενδοοικογενειακή βία: Ποινική δίωξη στον δημοσιογράφο που χτύπησε την σύντροφό του

Φυλακές Κορυδαλλού: Συμπλοκή με νεκρό

Ηράκλειο: Τα έσπασε όλα και τραυμάτισε αστυνομικό κατά την προσαγωγή του

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ