Υγεία

23 Μαΐου 2024 10:25

“Προλαμβάνω” – Καρδιαγγειακά νοσήματα: Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων από το φθινόπωρο

Διάβασέ μου το...

Η υφυπουργός Υγείας μίλησε για τα προγράμματα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, ενώ αναφέρθηκε και στις ευρωεκλογές.

“Προλαμβάνω” – Καρδιαγγειακά νοσήματα: Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων από το φθινόπωρο
-

Για τα προληπτικά προγράμματα εξετάσεων που θεσπίζονται σταδιακά από το υπουργείο Υγείας, μίλησε η υφυπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», σχολιάζοντας πως επρόκειτο για ένα έως τώρα κενό.

Πρωτοπόρος στην πρόληψη υπήρξε το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», για τον καρκίνο του μαστού, για το οποίο η υφυπουργός σημείωσε ότι, «πάνω από 300.000 γυναίκες έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα. Πλέον έχουν διευρυνθεί τα όρια ηλικίας και συμπεριλαμβάνει γυναίκες 45 έως 74 ετών, περίπου 2 εκατομμύρια γυναίκες. Θέλω να καλέσω τις γυναίκες να μην αγνοήσουν το μήνυμα, να εκμεταλλευτούν αυτές τις δωρεάν εξετάσεις. Για μένα είναι πολύ συγκινητικό, γιατί λαμβάνω μηνύματα και στα social, έχει τύχει να με σταματήσουν και στο δρόμο να μου πουν ότι "αυτό το sms μου έσωσε τη ζωή"» και στο διαδικαστικό κομμάτι είπε ότι, «έχουμε εκδώσει το παραπεμπτικό, το λαμβάνουν δηλαδή έτοιμο και δεν χρειάζεται κανείς να πάει στο γιατρό να ταλαιπωρηθεί, να συνταγογραφήσει ή οτιδήποτε. Και είναι δωρεάν για όλες τις γυναίκες ασφαλισμένες ή ανασφάλιστες. Παίρνει απλά τηλέφωνο στα συνεργαζόμενα κέντρα που έχουμε στο site mastografia.gov.gr βρίσκει ένα κοντά στην περιοχή του, κάνει τις εξετάσεις. Έχουμε μέχρι τώρα πάνω από 300  συνεργαζόμενα κέντρα σε όλη τη χώρα.

Το δεύτερο προληπτικό πρόγραμμα αφορά στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. «Και αυτό αφορά ένα πολύ υψηλό αριθμό γυναικών 21 ως 65 ετών, έχουμε δωρεάν εξετάσεις, test pap, HPV/DNA, κολποσκόπηση ακόμα και βιοψία αν χρειαστεί, όλο το σετ των εξετάσεων.  Οι γυναίκες μπαίνουν στο testpap.gov.gr, βλέπουν τα συνεργαζόμενα κέντρα στην περιοχή τους, ξαναλέω έχει εκδοθεί ήδη το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό, δε χρειάζεται να κάνουν κάτι άλλο, χρειάζεται μόνο να κάνουν τις εξετάσεις», είπε σχετικά η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Σχετικά με το νέο πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η υφυπουργός Υγείας είπε ότι, «δίνουμε ένα καινούριο εργαλείο, που θα μπορούν οι πολίτες, άνδρες και γυναίκες 50 έως 70 ετών, να πάρουν δωρεάν από τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, δωρεάν self test. Εφόσον το τεστ αυτό βγει θετικό, υπάρχει δωρεάν επίσκεψη στο γαστρεντερολόγο κι εφόσον κριθεί ότι χρειάζεται κολονοσκόπηση προχωράμε σε αυτή την εξέταση. Ξαναλέω όλο είναι δωρεάν κι ακόμα κι αν κάποιος έχει έναν μικρό πολύποδα αφαιρείται επιτόπου και ξενοιάζει. Και το λέω γιατί; Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα ότι υπάρχει αύξηση των περιστατικών διεθνώς».

Αναφέρθηκε, τέλος, στο πρόγραμμα που αναμένεται το φθινόπωρο και αφορά στα καρδιοαγγειακά νοσήματα, των οποίων τα συμπτώματα όπως είπε, «δε συνειδητοποιούμε όμως ότι αυτό είναι νόσος».

«Το πρόγραμμα που έρχεται το φθινόπωρο περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις για 5,5 εκατομμύρια πολίτες, 30 έως 70 ετών, 30 γιατί ξεκινάει από νωρίς η ιστορία με τα καρδιαγγειακά και πρέπει να τα προλάβουμε. Άρα λοιπόν μιλάμε για ένα όπως βλέπετε οργανωμένο σύστημα πρόληψης και μιλάμε για μία πανστρατιά.  Πρέπει οι γιατροί μας, πολίτες, όλοι μας να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις δυνατότητες που μας δίνουν αυτά τα προγράμματα.  Και είναι σημαντικό, γιατί ξέρετε, έχουμε συνηθίσει να ταλαιπωρούμαστε για να κάνουμε πρόληψη. Εδώ είναι λοιπόν που αλλάζουμε το μοντέλο. Κάνουμε τη σωστή επιλογή, εύκολη επιλογή για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους».

Ερωτηθείσα για τις ευρωεκλογές, η Ειρήνη Αγαπηδάκη, απάντησε: «Ακούω ότι οι ευρωεκλογές είναι το καλοκαίρι, ο κόσμος θα πάει στις παραλίες. Επειδή κάνω παράλληλα περιοδεία στα νησιά, που είναι τουριστικές περιοχές, βλέπω ότι ο κόσμος έχει ανησυχία για το τι συμβαίνει, βλέπουμε τι γίνεται στη γεωπολιτική μας γειτονιά. Υπάρχουν όλα αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, έχετε δίκιο, που μας έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ξέρουμε ποιος τα διαπραγματεύτηκε, ξέρουμε ποιος τα έφερε, ξέρουμε ποιος μπορεί να προασπίσει αποτελεσματικά τα συμφέροντα της χώρας.  Έχει αποδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διεθνές πεδίο τι μπορεί να καταφέρει και για μένα είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί ξέρετε έχουμε μία συγκυρία που μπορούμε να μιλήσουμε για το επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, μπορούμε να συζητήσουμε για μία σειρά από πράγματα που θα ωφελήσουν τη χώρα.  Η Ευρώπη πρέπει να μπορέσει να γίνει κοινωνικά πιο δίκαιη και η χώρα μας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση. Άρα λοιπόν είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να υποστηρίξουν κατ΄ αρχήν το κόμμα που πιστεύουν, που είναι ευρωπαϊκό θεωρώ, η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, αντιστέκεται στα “λεφτόδεντρα”, γιατί τα ακούμε κι αυτά τελευταία».

Και κατέληξε αναφορικά με το έργο του υπουργείου Υγείας ότι, «είναι κάποια πράγματα που αποδίδουν γρηγορότερα και κάποια άλλα θα τα δούνε οι πολίτες σε βάθος χρόνου. Μαγικό ραβδί δεν έχουμε, για αυτό μιλάω για τις ευρωεκλογές, γιατί βλέπουμε ότι τα λεφτόδεντρα και ο λαϊκισμός δεν έχει τελειώσει.  Εμείς λοιπόν συνεχίζουμε τη συστηματική δουλειά και  θα δείτε ότι όπως αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακαίνισης των υποδομών του ΕΣΥ από τότε που ιδρύθηκε, και αυτό το κάνουμε όλοι μαζί και στα κέντρα υγείας και στα νοσοκομεία.  Οι άνθρωποι θα δούμε σιγά – σιγά όλοι να αλλάζει το ΕΣΥ. Είναι μία σειρά πρωτοβουλιών σε εξέλιξη. Χρειάζεται λίγο υπομονή για να δούμε τα πράγματα να αλλάζουν. Δεν αλλάζουν με μαγικό ραβδί, αλλά με σκληρή δουλειά».

Ειδήσεις σήμερα: 

Λάρισα – φωτιά: Νεκρός από πυρκαγιά σε μονοκατοικία

Θεσσαλονίκη: Μάνα και γιος αιχμαλώτισαν και εξέδιδαν νεαρή

Βόλος: Επιχείρησαν να κλέψουν σίδερα και καλώδια από τα δικαστήρια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ