Υγεία - Περιβάλλον

24 Απριλίου 2024 13:05 Τελευταία ενημέρωση : 24 Απριλίου 2024 22:02

Υγεία – Κασσελάκης: οι δηλώσεις του για τις δημόσιες δαπάνες που “άναψαν φωτιές”

Διάβασέ μου το...

Σκληρή κριτική από την Νέα Αριστερά που τον κατηγορεί για άγνοια. «Ο Κασσελάκης ζητάει μείωση δαπανών στην Υγεία», καταγγέλλει ο Γεωργιάδης.

Υγεία – Κασσελάκης: οι δηλώσεις του για τις δημόσιες δαπάνες που “άναψαν φωτιές”
-

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για τις δαπάνες του ΑΕΠ στη δημόσια υγεία.

«Χρειάζεται να επενδύσουμε στη δημόσια υγεία και πρώτη προτεραιότητα όταν γίνουμε κυβέρνηση θα είναι το κοινωνικό κράτος» είπε αρχικά ο κ. Κασσελάκης στη συνέντευξή του ενώ ερωτηθείς για το ποσοστό απάντησε ότι «το ποσοστό του ΑΕΠ πρέπει να το μετράς και δυναμικά γιατί δεν είναι μόνο ότι επενδύεις στην υγεία και δεν ανακυκλώνονται στην κοινωνία. Το ποσοστό πρέπει να είναι τουλάχιστον 5% αλλά αυτό πρέπει να είναι κάτι δυναμικό, μπορείς να φέρεις αποκέντρωση και ανάπτυξη αν επενδύσεις στην υγεία».

Άμεση ήταν η αντίδραση από την Νέα Αριστερά, αρχικά, ενώ ακολούθησε και σχετική ανάρτηση από τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Άδωνις: Ο Κασσελάκης ζητάει μείωση δαπανών στην Υγεία

Οι αναφορές Κασσελάκη προκάλεσαν την αντίδραση και του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος σε ανάρτησή του την οποία συνοδεύει από διαγράμματα, επισημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ζητάει να μειώσουμε τις δαπάνες για την υγεία» υπενθυμίζοντας ότι το 2022 ήταν στο 5,1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, και «τώρα τις υπολογίζουμε περίπου στο 5,8% του ΑΕΠ».

Ακόμη σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκους Ρωμανός αναφέρει:

"Ο κ. Κασσελάκης σε πρωινή του συνέντευξη, μας ενημέρωσε ότι έχει στόχο να ρίξει τις δαπάνες για την Υγεία στο 5% του ΑΕΠ από 5,8% που είναι σήμερα.

Μετά επανήλθε ενημερώνοντάς μας ότι δεν καταλάβαμε καλά και δεν εννοούσε 5% του ΑΕΠ, αλλά 5% του ΑΕΠ παραπάνω, δηλαδή 11 δις παραπάνω για την Υγεία!

Ανυπομονούμε να μας ενημερώσει από ποιους νέους φόρους θα τα βρει.

Στην ίδια συνέντευξη δε, αναφέρθηκε και στην Παιδεία, μιλώντας για στόχο 7% του ΑΕΠ. Προφανώς, με την ίδια λογική, εννοούσε πάλι 7% παραπάνω, δηλαδή 15,4 δις παραπάνω και για την Παιδεία.

Αναμένουμε να μας πει αναλυτικά πού θα βρεθούν και αυτά. Καθότι, όπως επίσης δήλωσε το πρωί, το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλήρως κοστολογημένο εν αντιθέσει με τα προηγούμενα!"

Η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά απάντησε με ανακοίνωσή της στις δηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Υπουργού Υγείας

“Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, των 500 εκατομμυρίων ευρώ χρέους ας αναζητήσει τις απαντήσεις της για την κατάντια της Δημόσιας Υγείας στο καταγγελτικό βίντεο του Βουλευτή της, κ. Γιάννη Καλλιάνου. Επειδή μάλλον στη Νέα Δημοκρατία δεν ξέρουν να διαβάζουν καλά τούς επαναλαμβάνουμε ότι θα επενδυθεί ένα επιπλέον 5% για την υγεία και μέσω της ανακατεύθυνσης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το ΕΣΥ θα ξαναγίνει Δημόσιο υπέρ των πολιτών κι όχι υπέρ των ιδιωτών φίλων της Νέας Δημοκρατίας”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «σύμφωνα με την Eurostat, για το έτος 2022, οι δημόσιες δαπάνες της Ελλάδα για την Υγεία ήταν 2 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ποσοστό των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που διοχετεύει η ελληνική κυβέρνηση στην Υγεία την κατατάσσει μόλις στη 18η θέση, στο σύνολο των 22 χωρών. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα βάλει άμεσα τέλος στον εφιάλτη. Δεν θα επιτρέψουμε στον Κυρ. Μητσοτάκη να παίζει τις ζωές των πολιτών στα ζάρια».

Νοσοκομείο - διάδρομος νοσοκομείου

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ: Τα διαπιστευτήρια των κ.κ. Μητσοτάκη και Κασσελάκη στο κοινωνικό κράτος, είναι διαπιστευτήρια αποτυχίας

Σε ανακοίνωση σχετικά με τα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στην οποία αναφέρει:

"Ο κ. Κασσελακης από το κότερο του «υποσχέθηκε» ότι θα «αυξήσει» τις δαπάνες υγείας στο… 5% μη αντιλαμβανόμενος ότι η δέσμευσή του ισοδυναμεί με μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και αποδεικνύοντας ότι όταν τελειώνει το reality show και αρχίζει η προγραμματική πολιτική δεν ξέρει τα στοιχειώδη.

Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για το γεγονός ότι οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία είναι στο 5,8% , -πολύ κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου που προσεγγίζει το 7,7%- και οι Έλληνες είναι δεύτεροι στην ΕΕ στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας.

Το συμπέρασμα είναι προφανές και αβίαστο: η χώρα χρειάζεται ισχυρή και σοβαρή αντιπολίτευση, που θα δώσει απάντηση στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και θα ανατάξει τους πυλώνες του κοινωνικού κράτους.

Τα διαπιστευτήρια του κ. Μητσοτάκη και του κ. Κασσελάκη στο κοινωνικό κράτος είναι διαπιστευτήρια αποτυχίας".

Το ΚΚΕ, εξέδωσε ανακοίνωση κατά την οποία αναφέρει:

“Τη στιγμή που οι υγειονομικοί και οι ασθενείς των δημόσιων νοσοκομείων βιώνουν μια τραγική κατάσταση εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο πλήρους εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ από την κυβέρνηση της ΝΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται επί της ουσίας να προτείνει “πάγωμα” ή και μείωση των δαπανών για την υγεία. Αυτό σημαίνει η πρότασή του για κρατικές δαπάνες “τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ”, ενώ σήμερα είναι περίπου στο 5,7%, ποσοστό το οποίο είναι πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες και είναι αυτό που οδήγησε το δημόσιο σύστημα υγείας σε κατάρρευση υπό το βάρος της πανδημίας.

Πρόκειται για “κλείσιμο του ματιού” στους εμπόρους της ιδιωτικής Υγείας, καθώς, αν μειωθούν ακόμη περισσότερο οι κρατικές δαπάνες, θα “ανοίξει” περισσότερος χώρος για αυτούς, αλλά και θα ενισχυθεί η εμπορευματοποίηση του δημοσίου συστήματος.

Για ακόμη μια φορά, ο κ. Κασσελάκης επιβεβαίωσε πως, αν δεν υπήρχε, τότε ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Γεωργιάδης θα έπρεπε οπωσδήποτε να τον εφεύρουν”.

Νέα Αριστερά: Κάθε φορά που μιλάει αποκαλύπτεται η βαθιά άγνοιά του

«Κάθε φορά που ο κ. Κασσελάκης μιλά αναλυτικά για το πρόγραμμά του, αποκαλύπτεται η βαθιά άγνοιά του τόσο για τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας όσο και για το  πρόγραμμα του κόμματος του οποίου ηγείται», αναφέρει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωσή της, σχολιάζοντας ότι «το ‘ελληνικό του όνειρο' είναι η άλλη όψη της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας».

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε σημερινή του συνέντευξη δήλωσε πως η δημόσια επένδυση για την υγεία, πρέπει να είναι τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ» και πως «είναι προφανές πως δεν έχει ιδέα σε τι κατάσταση έχει περιέλθει η δημόσια υγεία από τις πολιτικές της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη». Αυτό γιατί, συνεχίζει η Νέα Αριστερά, «ο κ. Κασσελάκης έχει ‘ψαλιδίσει' όχι μόνο όσα υποσχόταν το κόμμα του στις τελευταίες εθνικές εκλογές (7.5%) αλλά αγνοεί και την υφιστάμενη δαπάνη των πολιτικών διάλυσης και υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας και του ΕΣΥ». Επ' αυτού αναφέρει η Νέα Αριστερά ότι «το 2021 η δημόσια δαπάνη για την υγεία έφτασε στο 5,7%, ενώ τις επόμενες χρονιές κινήθηκε στα ίδια αναιμικά επίπεδα, που δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες της κοινωνίας» και πως «ο κ. Κασσελάκης, λοιπόν, προτείνει ουσιαστικά μείωση των δαπανών στην δημόσια υγεία, ώστε να φτάσει σε επίπεδα χαμηλότερα απ' ό,τι ισχύει σήμερα».

«Η κοινωνία δεν έχει τίποτα να περιμένει από θαυματοποιούς, που ασκούνται σε ανέξοδες επικοινωνιακές φιέστες», σχολιάζει και τονίζει ότι η δημόσια υγεία πρέπει να στηριχθεί άμεσα. Η Νέα Αριστερά προτείνει η δημόσια δαπάνη για την υγεία «να ευθυγραμμιστεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (7.7%) ώστε να μπουν οι βάσεις για ένα σταθερό και αποτελεσματικό δημόσια σύστημα υγείας για όλους και όλες».

Στη Νίσυρο βρέθηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο της πολυήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου. Οι κάτοικοι του νησιού τον υποδέχτηκαν περιγράφοντας αναλυτικά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κυρίως ως προς τις συγκοινωνίες και τη σύνδεση με τα κοντινά νησιά.

Η τραγική κατάσταση και η ακραία υποστελέχωση του νοσοκομείου της γειτονικής Κω αναγκάζει τους κατοίκους της Νισύρου να ταξιδεύουν μέχρι την Αθήνα, με το συνολικό, δυσβάσταχτο, κόστος (μεταφορά, διαμονή, διατροφή) να ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ, όπως εξήγησαν οι κάτοικοι στον Στ. Κασσελάκη.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ευχαρίστησε θερμά τους εθελοντές υγειονομικούς που καλύπτουν επί δεκαετίες με αυταπάρνηση τα τεράστια κενά του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Επανέλαβε ότι απαιτούνται ισχυρά κίνητρα και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών, προκειμένου να τεθεί με ρεαλιστικούς όρους ο κρίσιμος στόχος της αποκέντρωσης. Επόμενος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη, η Κως. ?


Ειδήσεις σήμερα:

Βουλή: Βουλευτής έριξε μπουνιά σε συνάδελφό του

Ηράκλειο: Ήπιε, δεν βρήκε ταξί και πήρε τηλέφωνο την Άμεση Δράση!

Αργεντινή: Μαζικές διαδηλώσεις για την λιτότητα (εικόνες)



ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ