Υγεία - Περιβάλλον

06 Οκτωβρίου 2022 14:26

Ευλογιά των πιθήκων: Νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

Διάβασέ μου το...

Πόσοι είναι συνολικά οι φορείς της νόσου, που έχουν διαπιστωθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και πόσα είναι τα κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας.

Ευλογιά των πιθήκων: Νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα
-

Σε 82 ανέρχονται τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, από την έναρξη καταγραφής των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 37 έτη (19-61), εκ των οποίων 23 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (28%)

Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2022.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται  μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις  4  Οκτωβρίου 2022 καταγράφηκαν 24.833 κρούσματα της νόσου σε 44 διαφορετικές χώρες

Κρούσματα - ιός ευλογιάς των πιθήκων - monkeypox

Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση σε παιδικό σταθμό με νεκρά παιδιά στην Ταϊλάνδη

“The 2Night Show” - Καλφαγιάννης: Η... εξομολόγηση για τον ιερέα των Αγίων Ισιδώρων (βίντεο)

Λίτσα Πατέρα – Ζώδια: η όψη Άρη - Ποσειδώνα, το μεταναστευτικό και οι προβλέψεις της Πέμπτης (βίντεο)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ