Υγεία - Περιβάλλον

17 Δεκεμβρίου 2020 06:29 Τελευταία ενημέρωση : 17 Δεκεμβρίου 2020 13:49

Κορονοϊός – εμβόλιο: ξεκινάει η ενημέρωση για την “Επιχείρηση Ελευθερία”

Διάβασέ μου το...

Προτεραιότητα όλοι οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας. Διευκρινίσεις από τον Υπουργό Υγείας.

Κορονοϊός – εμβόλιο: ξεκινάει η ενημέρωση για την “Επιχείρηση Ελευθερία”
-

Πρώτα θα εμβολιασθούν οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες, οι μεγάλοι σε ηλικία, οι υπέργηροι και μετά σταδιακά ο γενικός πληθυσμός, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην χθεσινή τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, υπογραμμίζοντας πως θα γίνει μια προσπάθεια να εμβολιασθούν όσο πιο πολλοί συμπολίτες μας, μπορούμε.

Από σήμερα το πρωί το υπουργείο Υγείας με τον ίδιο τον υπουργό , την κυρία Θεοδωρίδου, τον project manager Μάριο Θεμιστοκλέους και τους λοιπούς συνεργάτες, θα επικοινωνήσει από τις 9:00 το πρωί ως τις 4:00 το απόγευμα διαδοχικά με zoom, με τους Διοικητές, αναπληρωτές Διοικητές, Διευθυντές Νοσηλευτικής και Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, όπως και γιατρούς, από τις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες και όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, καθώς ξεκινάει η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν και θα μπουν άμεσα στις λίστες αυτές, ως πρώτη προτεραιότητα εμβολιασμού την αμέσως επόμενη χρονική στιγμή από αυτήν που θα έρθει το εμβόλιο στη χώρα.

Ο υπουργός διευκρίνισε πως όταν «μιλάμε για υγειονομικούς και εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, μιλάμε για όλο το προσωπικό. Δηλαδή και τους ιατρούς μας και τους νοσηλευτές μας και τους τραπεζοκόμους μας και τις καθαρίστριες που μπαίνουν μέσα στη ΜΕΘ και το διοικητικό προσωπικό και τη φύλαξη και όλους».

«Είναι πολύ σημαντικό οι υγειονομικοί μας να δώσουν το παράδειγμα σε όλη την ελληνική κοινωνία και να δείξουν το δρόμο σε όλους τους υπόλοιπους, σε μια διαδρομή των επόμενων μηνών που θα οδηγήσει στον εμβολιασμό της ελληνικής κοινωνίας» ανέφερε ο κ. Κικίλιας υπογραμμίζοντας πως θα υπάρξουν «με βάση το συμβολισμό και την ουσία επιφανείς προσωπικότητες, πρόσωπα, οι πολιτικοί αρχηγοί, και άλλοι, οι οποίοι θα εμβολιαστούν στην αρχή. Είναι θέμα συμβολισμού, θέμα αξίας και ουσίας».

Συνοψίζοντας, ο υπουργός ανέφερε πως «έχει έρθει η ώρα της αρχής του τέλους, της προσπάθειας μας να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, να επιστρέψουμε σε μια μερική κανονικότητα. Θα ήθελα να πω ότι είναι υπέρτατο αγαθό το εμβόλιο και ο εμβολιασμός σε μια μάχη μηνών που έχουμε δώσει. Έχει φτάσει η ώρα. Ζητάω πρώτα από όλα από τους υγειονομικούς να επιδείξουν φρόνημα και να αποδείξουν ότι είναι παράδειγμα για όλους μας και πρότυπο για την κοινωνία και μετά όλους τους υπόλοιπους, όλους εμάς».

εμβόλιο - εμβολιασμός - κορονοϊός - covid-19

“Επιχείρηση Ελευθερία”: τι περιλαμβάνει το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού

Η κυβέρνηση οργανώνει βήμα, βήμα το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού ώστε η θωράκιση κατά του κορονοϊού να φτάσει δωρεάν σε κάθε γωνιά του τόπου, με προτεραιότητα την οποία θα καθορίσει, με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Δημιουργούνται έτσι 1.018 ειδικά κέντρα εμβολιασμού, με 65 κινητές μονάδες. Παράλληλα, σε αυτήν την προσπάθεια θα συμβάλλουν ειδικοί επιστήμονες, φορείς, Επιμελητήρια, η Εκκλησία, οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι θα έχουν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο πώς θα κλείνονται τα ραντεβού, ειδικά για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας.

Tην επιχείρηση «Ελευθερία» θα πλαισιώσει κι ένα γιγαντιαίο σχέδιο μεταφοράς, περιφρούρησης και ασφάλειας με τον κωδικό "Ιπποκράτης", που εκπονείται ήδη με τη συμμετοχή και τη συνεργασία της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Στρατού, προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί ομαλά. Το στρατηγείο της επιχείρησης θα είναι στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Πέτσας: μόνο 300.000 δόσεις εμβολίου στην Ελλάδα

Μπορεί λοιπόν να καλλιεργείται μια ευφορία ότι η ΕΕ εγκρίνει το εμβόλιο, όμως υπάρχουν και κακά νέα. Τα εμβόλια που θα έρθουν θα είναι λιγότερα σε όλες τις χώρες της ΕΕ γιατί δεν επαρκεί ο ρυθμός παραγωγής. Έτσι από την Pfizer, από τις 600 χιλιάδες δόσεις που μας αναλογούσαν ως χώρα, θα έρθουν 300 χιλιάδες τον πρώτο μήνα.

"Σε όλη την Ε.Ε. τα εμβόλια θα έρθουν γρηγορότερα, αλλά θα είναι λιγότερα τον Ιανουάριο" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στα "Παραπολιτικά FM". Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αρχικά θα έρθουν στη χώρα μας μόνο 300.000 δόσεις εμβολίου που σημαίνει ότι μέσα στον Ιανουάριο θα εμβολιαστούν μόλις 150.000 άτομα.

Αγγλία - Βρετανία - εμβόλιο - δοκιμές - προετοιμασία - νοσοκομεία - κορονοϊός

Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη ως κακό νέο, ενώ επανέλαβε την ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα και τις αποστάσεις, μέτρα που, όπως είπε, δεν θα μας εγκαταλείψουν για αρκετούς μήνες μέσα στο 2021.

Γι αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο καθώς παρουσιάζεται σε κάποιες περιπτώσεις αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ενδεικτικό παράδειγμα η Κοζάνη, την οποία επισκέπτεται την Πέμπτη ο Μιχάλης  Χρυσοχοΐδης, ενώ στη Δυτική Αττική αυτή την στιγμή δεν υπάρχει πρόθεση για πακέτο αυστηρότερων μέτρων

Ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της σύσκεψης για την στρατηγική του εμβολιασμού τόνισε ότι η χώρα μας θα λάβει συνολικά 25.000.000 δόσεις εμβολίων βάσει των συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις προαναφερόμενες φαρμακευτικές εταιρείες.

Πώς θα κλείνουμε το ραντεβού για το εμβόλιο

Ο τρόπος θα είναι εξαιρετικά απλός και θα γίνει χρήση των ψηφιακών μέσων, όπως η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, η άυλη συνταγογράφηση και το τηλέφωνο.

Τα φαρμακεία θα έχουν κομβικό ρόλο στον προγραμματισμό των ραντεβού των πολιτών που δεν έχουν γνώσεις της τεχνολογίας. Ειδικότερα, οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να αναλαμβάνουν το κλείσιμο των ραντεβού για τους πολίτες, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ή τηλεφωνικά, στα εμβολιαστικά κέντρα.

Μέσω των παραπάνω τρόπων εμβολιασμού, όσοι εμβολιάζονται θα μπορούν να καταχωρηθούν στο ειδικό Μητρώο που είναι ήδη ενεργό.



ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ