Υγεία - Περιβάλλον

02 Ιουλίου 2020 17:38 Τελευταία ενημέρωση : 02 Ιουλίου 2020 23:19

Κορονοϊός: “Έκρηξη” κρουσμάτων στη Σερβία

Διάβασέ μου το...

Νέα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Κορονοϊός: “Έκρηξη” κρουσμάτων στη Σερβία
-

Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Σερβία. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 359 νέα κρούσματα εκ των οποίων το 82% προέρχεται από το Βελιγράδι.

Από εχθές απεβίωσαν έξι ασθενείς ενώ από την εκδήλωση της πανδημίας έχουν καταγραφεί κατεγράφησαν 287 θάνατοι. Δραματικά αυξάνεται και ο αριθμός των ασθενών που παρουσιάζουν βαριά κλινική εικόνα.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ έφτασαν πλέον τους 81, δηλαδή, είναι τέσσερις φορές περισσότεροι απ' ότι πριν από μία εβδομάδα. Ο συνολικός αριθμός των προσβληθέντων από την Covid-19 ανέρχεται σε 15.195 ενώ εξετάστηκαν συνολικά 418.879 δείγματα.

Στην Σερβία οι πόλεις Νόβι Πάζαρ, Τούτιν, Κραγκούγεβατς και Βράνιε έχουν τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η χρήση μάσκας στις πόλεις αυτές έγινε υποχρεωτική, απαγορεύτηκαν όλες οι συναθροίσεις και εκδηλώσεις όπως οι συναυλίες, οι αθλητικές εκδηλώσεις αλλά επίσης οι γάμοι και οι οικογενειακές γιορτές. Το ωράριο λειτουργίας των καφετεριών και των κλαμπ περιορίστηκε μέχρι τις 8:00 η ώρα το βράδυ για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός των νέων. Την μεγαλύτερη εστία κρίσης αποτελεί το Βελιγράδι όπου εμφανίζονται και τα περισσότερα νέα κρούσματα. Το σύστημα υγείας δοκιμάζεται σοβαρά με δεδομένο ότι εμφανίζονται πολλές βαριές περιπτώσεις ασθενών.

Τρία νοσοκομειακά συγκροτήματα στην πρωτεύουσα επανήλθαν σε καθεστώς Covid-19 νοσοκομείων ενώ προετοιμάζονται άλλες δύο κλινικές σε περιφερειακούς δήμους οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την νοσηλεία ασθενών με ήπια και μεσαία κλινική εικόνα.

Νέα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη του στην σερβική δημόσια τηλεόραση(RTS).

Από την Δευτέρα (6 Ιουλίου) θα κλείσουν όλες οι φοιτητικές εστίες στο Βελιγράδι ενώ από αύριο και για τις επόμενες δύο εβδομάδες τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, τα κλαμπ και οι καφετερίες θα λειτουργούν μέχρι τις 23:00 , ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας. Συμπλήρωσε επίσης ότι στους κλειστούς χώρους θα επιτρέπεται η συγκέντρωση μέχρι 100 ατόμων και στους εξωτερικούς χώρους 500 άτομα. Ανέφερε ότι θα αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα για τη μη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους που από την περασμένη Δευτέρα είναι υποχρεωτική.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποκάλυψε ότι στην συνάντηση που είχε σήμερα με τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας ο ίδιος πρότεινε να επιβληθεί ο ολοκληρωτικός αποκλεισμός του Βελιγραδίου για διάστημα δεκατεσσάρων ημερών αλλά το μέτρο αυτό θεωρήθηκε από τους ειδικούς υπερβολικό και απορρίφθηκε. «Αν μπορούσα να αποφασίσω μόνος μου, θα έκλεινα το Βελιγράδι και θα επέβαλα απαγόρευση της κυκλοφορίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς στην RTS και ανέφερε ότι από την πρωτεύουσα προέρχεται το 82% των νέων κρουσμάτων και αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη εστία της επιδημίας.

Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι η δεύτερη έξαρση του πρώτου κύματος της επιδημίας θα φτάσει στο αποκορύφωμα της σε πέντε ημέρες όταν θα αρχίσουν να εκδηλώνονται οι επιδημιολογικές συνέπειες των εκλογών αλλά και των αθλητικών διοργανώσεων που έγιναν με την παρουσία δεκάδων χιλιάδων θεατών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ