Υγεία - Περιβάλλον

25 Μαρτίου 2020 16:48 Τελευταία ενημέρωση : 26 Μαρτίου 2020 01:38

Κορονοϊός: Τεράστια ανταπόκριση στο εθελοντικό πρόγραμμα του Υπ. Υγείας (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Χιλιάδες επαγγελματίες υγείας έσπευσαν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στη “μάχη” ενάντια στον COVID-19.

Κορονοϊός: Τεράστια ανταπόκριση στο εθελοντικό πρόγραμμα του Υπ. Υγείας (βίντεο)
-

Συγκινητική είναι η ανταπόκριση του κόσμου στο εθελοντικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού.

Την Δευτέρα έγινε το κάλεσμα από τον Υπουργό Υγείας και από τις πρώτες ώρες έσπευσαν συνταξιούχοι γιατροί, φοιτητές, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους για την ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Δύο ημέρες μετά την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://ethelontes.gov.gr/ έχουν κατατεθεί περισσότερες από 7.000 αιτήσεις, όπως μετέδωσε η Κατερίνα Χαραλαμπάκου στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Πρόκειται για ένα εθελοντικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως: ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι, φοιτητές, αλλά και συνταξιούχοι επιστημών υγείας. Επίσης, μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί να προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο σύστημα υγείας ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει. Οι εθελοντές θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στη σχετική φόρμα καταγραφής.

Στην επιλογή των εθελοντών συνεκτιμάται η εργασιακή εμπειρία, οι δεξιότητες του κάθε εθελοντή και το εν γένει ενδιαφέρον του για να εργαστεί σε συγκεκριμένα πεδία που χρήζουν άμεσης ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που έχουν ανακύψει.

Οι εθελοντές που θα επιλεγούν ανάλογα της θέσης και των καθηκόντων που θα ορισθούν να αναλάβουν, θα λάβουν ταχύρρυθμη εκπαίδευση από τον υπεύθυνο διεύθυνσης/υπηρεσίας (πχ ιατρικής- νοσηλευτικής- διοικητικής- τεχνικής υπηρεσίας, κ.ά) και θα ξεκινήσουν άμεσα να εργάζονται.

Σε δήλωση του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης αναφέρει:

«Μετά από έναν μήνα κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επιμένει μόνο σε περιοριστικά μέτρα και δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας. Αρνείται να προσλάβει άμεσα γιατρούς και απευθύνει εκκλήσεις για εθελοντές. Αρνείται να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ώστε να προστεθούν στη δυναμικότητα του εθνικού συστήματος για την αύξηση των ΜΕΘ και την προετοιμασία για τη διαφαινόμενη αύξηση των κρουσμάτων.

Αρνείται να κάνει μαζικά διαγνωστικά τεστ τόσο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όσο και για τους πολίτες, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι τα περιοριστικά μέτρα από μόνα τους δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντί αυτού, ο ΕΟΔΥ καλεί όσους έχουν συμπτώματα κορονοϊού να μένουν σπίτι τους χωρίς κατ' οίκον παρακολούθηση, με τους δύο χθεσινούς τραγικούς θανάτους να αποτελούν μία μακάβρια προειδοποίηση.

Αρνείται, τέλος, να προμηθεύσει με εξοπλισμό το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας που μπορεί να κάνει ως 1.000 τεστ την ημέρα, αλλά φροντίζει την ίδια ώρα να πληρώσει 30 εκατ. ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές για να μπορούν να κάνουν το τεστ διάγνωσης όσοι έχουν να πληρώσουν. Όλα αυτά πλέον δεν συνιστούν απλά ολιγωρία της κυβέρνησης, αλλά επικίνδυνη ιδεοληψία που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ