Παράξενα

25 Οκτωβρίου 2024 15:48

Φλόριντα: Πύθωνας καταπίνει ελάφι (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Μάρτυρες του περιστατικού ήταν επιστήμονες βιολόγοι που μελετούσαν τον πύθωνα της Βιρμανίας.

Φλόριντα: Πύθωνας καταπίνει ελάφι (βίντεο)
-

Μάρτυρες ενός ασυνήθιστου μέχρι τώρα γεγονότος, ήρθαν επιστήμονες στην Φλόριντα...

Πιο συγκεκριμένα, ένας τεράστιος πύθωνας της Βιρμανίας εντοπίστηκε να καταπίνει ολόκληρο ελάφι στα Έβεργκλεϊντς της Φλόριντα, εύρημα που αλλάζει όσα υπέθεταν οι βιολόγοι για το τι είναι σωματικά ικανά να καταφέρουν τα συγκεκριμένα φίδια.

Ο θηλυκός πύθωνας της Βιρμανίας (Python bivittatus) είχε μήκος 4,5 μέτρα και ζύγιζε 52 κιλά. Έτρωγε ένα ελάφι με λευκή ουρά (Odocoileus virginianus) που ζύγιζε 35 κιλά – σχεδόν το 67% της μάζας του φιδιού.

Για να καταβροχθίσει το ελάφι, το στόμα του φιδιού τεντώθηκε τόσο πολύ που έφτασε στο 93% του μέγιστου ανοίγματός του, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Reptiles & Amphibians.

Οι πύθωνες της Βιρμανίας είναι ένα χωροκατακτητικό είδος στα Έβεργκλεϊντς (σ.σ μια τεράστια περιοχή υποτροπικού-τροπικού υγροβιότοπου που καταλαμβάνει το νότιο μέρος της πολιτείας της Φλόριντα) και εισήχθησαν κάποια στιγμή στα μέσα προς τέλη του 20ου αιώνα. Η πρώτη παρατήρηση έγινε το 1979 και μέχρι τη δεκαετία του 1990 είχαν εδραιώσει την παρουσία τους, τρώγοντας τα ενδημικά είδη, ενώ υπήρχαν φυσικοί θηρευτές ώστε να ελεγχθεί ο πληθυσμός τους.

Ο Bartoszek από την ομάδα δήλωσε πως: «Το να βλέπεις ένα αρπακτικό να καταπίνει ένα πλήρους μεγέθους ελάφι μπροστά σου είναι κάτι που δεν θα ξεχάσεις ποτέ. Ο αντίκτυπος που έχει ο πύθωνας της Βιρμανίας στην γηγενή άγρια ??ζωή δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Αυτό είναι ένα ζήτημα άγριας ζωής της εποχής μας για το οικοσύστημα στα Έβεργκλεϊντς».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες πύθωνες της Βιρμανίας στη Φλόριντα, οι οποίοι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αποδεκατίσει τα τοπικά οικοσυστήματα, εξαφανίζοντας αρκετά είδη θηλαστικών.

Ειδήσεις σήμερα:

Λάρισα: Καταδικάστηκε για αποπλάνηση της ανήλικης ανιψιάς του

Νεκρά βρέφη – Αμαλιάδα: Έκτο μωρό μπαίνει στο “κάδρο” της έρευνας

Πήλιο: Ψαράς “έπιασε” στα δίχτυα του δύτη χωρίς τις αισθήσεις του και τον ξαναέριξε στην θάλασσα